HDZ je protekli tjedan preživio pet afera

express
Vladajući ne vide problema u tome da policija dolazi u novinarske redakcije ili da se spaljuje lutka predstavnika manjina, a to je bio tek početak tjedna
Vidi originalni članak

Tjedan je bio prepun događaja, ne pretjerano pozitivnih za vladajuću koaliciju, a naročito ne za HDZ čiji su članovi u tjednu iza nas bili glavni protagonisti najluđih afera zadnjih dana.

 Tomo Horvatinčić mogao bi, napokon, završiti iza rešetaka, a Pupovac bi (mnogo manje vjerojatno) mogao napustiti koaliciju. Pitanje je, također, bi li ministrica Žalac trebala dati ostavku.

Hajka na novinarku

Tjedan je počeo bizarnim upadom policije u redakciju Net.hr-a gdje su legitimirali novinarku i urednicu Đurđicu Klancir. Došli su utvrditi njezin identitet i njezinu privatnu adresu nakon što ju je HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odlučio tužiti i tražio je njezinu adresu kako bi joj mogao poslati tužbu. Ovaj nezabilježeni slučaj političkog pritiska izazvao je burne reakcije u javnosti, a jedan od rijetkih koji nije vidio nikakav problem u ovoj priči je Plenković. Prema njegovim riječima, nije bilo indicija o zastrašivanju.

Objavljene su fotografije druženja sisačkog župana Ive Žinića i aktualnog načelnika PU zagrebačke Marka Rašića, a na činjenicu da su njih dvojica često u društvu ukazao je i Sindikat policijskih službenika u svom priopćenju. 

Više o tome čitajte ovdje.

Sporni sat

Nositelj HDZ-ove liste na izborima u Ličko-senjskoj županiji Marijan Kustić našao se u problemu, jer je u imovinskoj kartici zaboravio prijaviti skupocjeni sat Panerai Luminor GMT, čija je cijena 49.000 kuna bez poreza. Dužnosnici su prema zakonu u imovinskoj kartici dužni prijaviti svaku pokretninu vredniju od 30.000 kuna

"Istina je da posjedujem navedeni ručni sat koji sam dobio kao poklon 2017. godine. S obzirom da sam sat dobio kao poklon od obitelji, nisam bio svjestan njegove točne vrijednosti i obveze da ga unesem u svoju imovinsku karticu", rekao je Kustić kao opravdanje svoje zaboravnosti, a pisao je Express.

HDZ i silovanje?

Željko Prigorac, HDZ-ov načelnik Općine Lasinja optužen za silovanje. HDZ se doduše brzo javio i demantirao da je Prigorac njihov član i izjavili kako je Prigorac na vlastiti zahtjev izašao iz stranke 2018. godine. No, ostaje činjenica da je na lokalnim izborima pobijedio kao član HDZ-a i postao načelnik. Prigorac je naravno negirao optužbe i rekao da je sve laž, a ponudio je dosta neobičnu svoju stranu priče.

Radi se o ženi koja je došla živjeti u Lasinju. Neću javno iznositi, ali ona je prostitutka. Ona je bila protiv mene kao načelnika Općine, stalno pisala, ja se na to nisam obazirao i tako je došao jedan kontakt koji se dogodio oko nečega gdje je bilo i tako... Ona je iskoristila prigodu i prijavila i to je tako", rekao je Prigorac.

Detalje čitajte ovdje.

Zadnji dani za Horvatinčića

Na Općinskom sudu u Šibeniku u petak su na rasporedu bile završne riječi na trećem suđenju Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću 2001. godine kod Primoštena u kojoj je poginuo par Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel iz Italije, a 13. ožujka bit će donesena presuda.

Horvatinčić je prvi puta nepravomoćno osuđen 18. studenog 2015. Tada mu je sutkinja Maja Šupe dosudila godinu i osam mjeseci, uvjetno na tri godine u što se uračunava pritvor od mjesec dana te mora platiti 167.365 kuna sudskih troškova.

Presuda suda u Šibeniku je poništena 11. studenog 2016. godine. Odlukom Vijeća Županijskog suda u Zadru prihvaćene su žalbe Općinskog državnog odvjetništva i optuženog Tome Horvatinčića. Na presudu Maje Šupe žalbu je podnijela općinska državna odvjetnica Irena Senečić, i uskoro se iščekuje nova presuda koja bi mogla biti i dugotrajna zatvorska kazna s obzirom na to da je "sinkopa obrana" odbačena.

Više o Horvatinčiću čitajte ovdje.

Veliko ne ustašama

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monsinjor Engelbert Guggenberger.

Hrvatski radikalni desničari kao i Katolička crkva pobunili su se na tu odluku, koju je Ruža Tomašić nazvala "podlijeganjem lijevim lobijima".

Više o Bleiburgu ovdje.

Pupovac bi pa ne bi

S pravom uvrijeđen i ljut jer je dva puta njegov lik spaljen na fašniku Milorad Pupovac zaprijetio je izlaskom iz vladajuće koalicije.

Nakon što je u Kaštel Sućurcu zapaljen lutak Milorada Pupovca, njegov je lik gorio i u Kaštel Starom.  Donjokaštelani su zapalili krnju u kojemu su svi prepoznali Milorada Pupovca. 

"Ovo je pokazatelj za one koji predstavljaju glavu države i društva, a ne za taj obezglavljeni svijet. Umjesto da hrvatsko društvo razmiče granice svoje slobode, ono se guši u mržnji, što je pokazao ovaj karneval", izjavio je Hini Pupovac komentirajući to što je lutka s njegovim likom spaljena kao "krnjo" u Kaštel Sućurcu. 

Bandić i Plenković nisu pokazali iskrenu zabrinutost radi njegovih navoda da će "napustiti koaliciju".

Niče Manhattan u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je u četvrtak kako je za mogućeg partnera odabrana tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog povoljnih referenci, no i dodao kako nije odbačena ponuda građevinske tvrtke Bouygues Batiment International iz Francuske te će se obje ponude još razmatrati i odabrati najbolju.

- Otići ćemo provjeriti obje ponude, gledat ćemo reference i (odabrati) najbolju ponudu - ustvrdio je.

Upitan kako se u dva tjedna odlučilo za gradnju 'zagrebačkoga Manhattana', gradonačelnik je ustvrdio da još nije sve odlučeno.

Kamenice uz prilog fekalija

Veterinarska inspekcija ovih dana u malostonskom zaljevu otkrila da su školjke u uzgoju na nekoliko mjesta zaražene norovirusom, Pelješki turistički radnici odustali su od manifestacije Dani malostonske kamenice, koja se trebala održati u sklopu obilježavanja feste sv. Josipa, 16. ožujka, na rivi, a svim se mještanima i turistima savjetuje poseban oprez pri kupnji bilo koje vrste školjki i rukovanju njima.

U svim kućama su septičke jame, što možda nije bio problem kad je bilo nekoliko obiteljskih kuća, no danas su tu apartmani, puno ljudi. Septičke jame taj pritisak ne mogu izdržati i to negdje mora izići vani. To vam je to. Mi smo sami sebe "zasrali". To je, naravno, uzrok, fekalije, sve je to s kopna, kaže Vlado Onofri,  viši znanstveni savjetnika u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Ministrica bez valjane vozačke dozvole pregazila dijete

U Vinkovcima je 10-godišnja djevojčica neoprezno pretrčavala cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, kad je autom na nju naletjela ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.

Zadobila je teže ozljede, ali je izvan životne opasnosti. Riječ je o prijelomu desne potkoljenice, odnosno lomu lisne i goljenične kosti, potvrdili su u vinkovačkoj bolnici.

Ispostavilo se da je ministrica vozila bez valjane vozačke dozvole, radi čega je platila kaznu.

"Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu", napisala je Žalac na svom Facebook profilu.

Više o Gabrijeli Žalac pročitajte ovdje.

Posjeti Express