HDZ na mukama: Neće imati dosta žena za liste, ali neće ga kazniti

Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
SDP će se pri sastavljanju lista voditi odredbom od 40 posto žena, dok su u HDZ-u naveli kako u članstvu imaju 33,2 posto žena
Vidi originalni članak

U saborskim hodnicima posljednjih se tjedana naveliko raspravljalo o tome hoće li stranke u među svojim članovima uspjeti naći dovoljno žena potrebnih za izborne liste. 

Tema je posebno bila zastupljena među ženama koje su se nadale da će im upravo ova odredba izbornog zakona o 40 posto žena, ako već ne naklonjenost šefu, omogućiti da se nađu na listama i potencijalno osvoje još jedan mandat u Hrvatskom saboru. 

Od izborne jedinice do izborne jedinice računale su koje bi žene mogle biti kandidatkinje pojedinih stranaka. No, onda je Ustavni sud, dan prije raspuštanja Sabora, ukinuo pojedine odredbe zakona. 

Među njima našla se i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola. 

Drugim riječima, ženska kvota ostaje, ali za one koji je ne ostvare nema apsolutno nikakve sankcije.

Doduše, tako je bilo i na ranijim izborima, ali vladajuća garnitura u ovom je mandatu promijenila izborni zakon, te u njega umetnula sankciju, odnosno dikvalifikaciju listi.

Šef saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) tada je objasnio kako su u stranci proučili dokumente relevantnih europskih tijela koja diskvalifikaciju lista koje ne poštuju žensku kvotu preporučuju kao jedini učinkovit model za postizanje željene zastupljenosti spolova u parlamentu.

Grbin je reagirao i nakon posljednje odluke Ustavnog suda.

"Sramota je što je Ustavni sud prijedlog za ocjenu ustavnosti dobio još 19. ožujka i držao ga u ladici šest mjeseci, čekajući dan prije raspuštanja Sabora, kako se više ništa ne bi moglo napraviti", rekao je, a predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec ubrzo mu je, čak i ljutito, odgovorila.

"Osobito je nedopustivo u demokratskom društvu kritizirati vrijeme donošenja te odluke Ustavnog suda na način kako je to učinio predsjednik Odbora za Ustav Hrvatskog sabora. Okončanje tako složenog postupka u roku od šest mjeseci jasno pokazuje da je predmet bio razvrstan u kategoriju hitnih predmeta", rekla je Omejec.

Inače, vladajuća koalicija, koja na predstojeće izbore izlazi u nešto drukčijem sastavu, najavila je kako će se pri sastavljanju lista voditi odredbom o 40 posto žena. 

S druge je strane HDZ u odgovoru na upit 24sata otkrio kako u članstvu imaju 33,2 posto žena. 

Nije tajna da je većina sudaca Ustavnog suda izabrana u vrijeme kada je na vlasti bio HDZ i kad za odabir nije bila potrebna dvotrećinska većina.

Posjeti Express