Curi iz WikiLeaksa: "Hej, Donalde! Evo ti još materijala"

Handout/REUTERS/PIXSELL
Uoči izbora su si "tweetali"; je li Assange strahovao da bi ga Clinton zbilja ubila kao predsjednica?
Vidi originalni članak

Odjednom, curenje informacija okrenulo se u sasvim drugom smjeru; ispalo je da su u jeku predizborne kampanje prošle godine u SAD-u direktno komunicirali WikiLeaks i Donald Trump Jr. Otkriće je objavio Atlantic, navodeći da su osobe iza službenog računa WikiLeaksa na Twitteru i najstariji sin današnjeg predsjednika, u to vrijeme republikanskog predsjedničkog kandidata, komunicirali od 20. rujna do 12. listopada 2016.

Bilo je to usred WikiLeaksovih objavljivanja hakiranih e-mailova iz vrha Demokratske stranke, za koje američke obavještajne agencije tvrde da potječu od ruske vlade. "Hej, Donalde. Lijepo je vidjeti da ti i tvoj otac govorite o našim objavama", počeo je WikiLeaks. Bilo je to dva dana nakon što je, ponukan objavama o mailovima Hillary Clinton, Donald Trump (stariji) javno kazao: "Volim WikiLeaks."

 

WikiLeaks je dalje "izrazito sugerirao" Trumpu sinu da posjeti link wlsearch.tk na kojem su se mogli pretraživati provaljeni e-mailovi Johna Podeste, šefa kampanje Hillary Clinton, što je WikiLeaks taman počinjao objavljivati. "... za one koji imaju vremena čitati sve o korupciji i licemjerju", predlagali su. U daljnjoj prepisci WikiLeaks je predlagao Trumpu sinu da im dostavi porezni izvještaj Trumpa oca. "Ako mi to prvi objavimo, to će dramatično popraviti dojam naše pristranosti."

Na taj način ogromna količina stvari koje objavljujemo o Clinton, imat će puno veću snagu, jer se više neće moći doživljavati kao da dolazi iz 'pro-trumpovskog' 'proruskog' izvora", napisao je WikiLeaks Trumpu mlađem. Korespondencija je, inače, počela 20. rujna upozorenjem WikiLeaksa Trumpovom sinu na to da se uskoro pokreće web stranica putintrump.org, usmjerena protiv njegovog oca, te da je riječ o "recikliranoj političkoj aktivističkoj organizaciji koja je zagovarala rat u Iraku".

"Pogodili smo lozinku. Ona je 'putintrump'. Pogledaj 'About' za vidjeti tko stoji iza toga. Ikakvih komentara?" Ispalo je da je riječ o Robu Glaseru, čovjeku iz tech-biznisa. Trump mlađi odgovorio je prvo oprezno: "Neslužbeno, ne znam tko je to, ali ću se raspitati." Na sam izborni dan WikiLeaks je kontaktirao Trumpa mlađeg i predložio mu da, ukoliko njegov otac izgubi izbore, što se zapravo većinom i očekivalo, da odbije priznati sve skupa, te da medijsku pozornost usmjeri na, kako se sugerira, "namještanje rezultata".

 

WikiLeaks se Trumpovom sinu javljao sve do sredine 2017., no ovaj nakon izbora sa svoje strane više nije odgovarao. Kakvi su točno bili motivi WikiLeaksa da na ovakav način komunicira s Trumpovim sinom, odnosno da se miješa u američku kampanju, konkretno, da ide žestoko napadački na Hillary Clinton, možda se može iščitati iz komunikacije od 3. listopada 2016.

WikiLeaks je na Twitteru objavio dokument u kojem stoji da je Hillary Clinton, dok je bila američka državna tajnica, najozbiljnije predlagala da se Juliana Assangea ubije projektilom iz bespilotne letjelice, te je predložio Trumpovom timu da to podigne na razinu javne debate, da javno ističu. "To smo danas već učinili", odgovorio im je Donald Trump Jr.

Na sve ove objave Donald Trump Jr rekao je da su selektivno prikazane, da je on sa svoje strane s WikiLeaksom komunicirao vrlo malo, te je objavio kompletnu korespondenciju bez rezanja bilo čega. Tamo tako stoji i predlaganje njegovom ocu, kad je već bio predsjednik, da predloži Australiji Juliana Assangea kao veleposlanika te zemlje u SAD-u. WikiLeaks je priznao da bi to bila ciljana provokacija kako bi se u javnost vratila rasprava o budućnosti Assangea koji još od 2012. živi u utočištu u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

 

S ovim posljednjim objavama konačno se može složiti mogući uzročno posljedični slijed događaja i motivacije svake pojedine strane. Američke tajne službe optužile su da su servere Demokratske stranke izvorno hakirali internetski stručnjaci povezani s Kremljom, te da su iz tog izvora stigli do WikiLeaksa. WikiLeaks je odranije, još od Cablegatea, optuživao Hillary Clinton kao osobu povezanu s izazivanja niza ratova po Mediteranu.

Činjenica je da je, kojim god putem da je WikiLeaks dobio dokumente tijekom američke predizborne kampanje, Assange u njima odjednom pročitao materijalni dokaz da je Clinton, dok je još bila državna tajnica SAD-a, ozbiljno razmišljala o atentatu na njega kao prvog čovjeka WikiLeaksa.

WikiLeaks potom kreće najoštrije na Hillary Clinton, ističući usred kampanje niz kompromitirajućih detalja o povezanosti s krupnim kapitalom Wall Streeta, o preoštrim udarcima protiv Bernieja Sandersa, tijekom predizbora u Demokratskoj stranci, što Podesta naziva "ispodoptimalnim pristupom"... Konačno, WikiLeaks diže veliku buru otkrićem da je suradnicima predlagala da se Assangea riješi "dronom".

 

Nakon što je Julian Assange dobio u ruke hakirane dokumente i doznao za to, logično bi bilo zaključiti da je on tada pomislio da bi mu život mogao biti ugrožen ako ona postane predsjednica. A to mu je onda mogao samo biti snažan motiv za napasti je, čime odjednom biva motiviran u istom smjeru kao i oni koji su mu dostavili hakirane dokumente. Bile to službe administracije Vladimira Putina preko posrednika ili bilo tko drugi.

S druge strane, objavom onakve prepiske na Twitteru danas, zabija se još jedan čavao u sve goru političku situaciju Donalda Trumpa kao aktualnog predsjednika. A to, nije isključeno, danas bi također moglo odgovarati WikiLeaksu.

Posjeti Express