Imao je grižnju savjesti i želio je što prije umrijeti

Reuters
Komornikovi dnevnici pokazuju kako je vladar bio uvjeren da ga nacija mrzi te da je na krivoj strani povijesti
Vidi originalni članak

Car Japana tijekom Drugog svjetskog rata, Hirohito, do smrti je mučila grižnja savjesti radi njegove odgovornosti i postupaka u ratu, stoji u dnevniku njegovog bliskog suradnika koji je tek sada detaljno istražen, piše The New York Times.

Dnevnik carskog komornika Shinobu Kobayashija, kojeg je na uvid dala njegova obitelj, pokazuje kako je car stalno razmišljao o tome koliko ga građani krive za stravične događaje i stradanja tijekom rata, kao i za kinesko-japanski rat koji je prethodio Drugom svjetskom ratu.

U travnju 1987. godine, samo dvije godine prije smrti cara, Kobayashi je zapisao kako je Hirohito rekao kako "radi njegove vojne odgovornosti za rat nema više smisla da živim".

Hirohito je ujedno bio o posljednji japanski car kojeg je narod Japana smatrao utjelovljenjem božanstva, i za razliku od mnogih drugih vojnih lica njemu se nije sudilo. Iako je Japan formalno u ime Hirohita vodio rat, piše New York Times, američki je general Douglas MacArthur, na jedan način "očistio" carev ugled i lišio ga direktne odgovornosti.

No, povjesničari tvrde kako je car svejedno osjećao breme odgovornosti i privatno je često govorio o svojoj krivnji. 

"Tijekom godina različiti su dokazi pokazali kako se car nosio s odgovornošću, i za jedan rat i za drugi, ali i kako su se formirale unutarnje sile nas koje on baš nije mogao utjecati", kaže Jennifer Lind koja se specijalizirala za taj povijesni period Japana.

Kobayashi je, pokazuje dnevnik, pokušavao razuvjeriti vladara.

"Malo ljudi govori o vašoj odgovornosti, to je samo jedna stranica u povijesti. Ne trebate brinuti", rekao je komornik i Hirohita uvjeravao kako se Japan iznova gradi. 

Dnevnik pokazuje kako je cara savjest mučila sve više kako su godine odmicale. Njegov sin, današnji car Akihito za osam će mjeseci postati prvim carem Japana u 200 godina koji će abdicirati (radi zdravlja).

Akihito, koji ima 84 godine, bio je mnogo aktivniji i predan ideji pomirenja s nacijama koje su trpjele za vrijeme agresije Japana. 

"Želim iskazati svoje duboko žaljenje i nadu da se divljaštvo rata više nikada neće ponoviti", rekao je Akihito na obilježavanju obljetnice predaje Japana.

Posjeti Express