Imovina članova Vijeća za elektronske medije: Stan u Londonu, kuće, gotovina...

Dreamstime
Popovac kao predsjednik Vijeća prima 19.474,86 kuna mjesečno. Članovi Vijeća imaju malo niže naknade, od oko 15.000 do 17.600 kuna. Davor Marić, posjeduje stan od 46,40 kvadrata u Londonu
Vidi originalni članak

Zbog odluke o dodjeli radijske frekvencije 101 tvrtki u vlasništvu kontroverznog Ivana Jurića Kaćunića, mnogi su otvoreno prozvali Vijeće za elektroničke medije (VEM). Jurić Kaćunić, kako je početkom kolovoza pisao Nacional, bio je, ili je još, ili osnivač, ili direktor, ili prokurist mnogih radijskih postaja. Jurić Kaćunić je pritom bio blisko poslovno povezan s Kutlom. VEM nije vidio ništa sporno ni u tome što je tvrtka Top Radio, kojoj je koncesija dodijeljena, osnovana 24 dana nakon što je natječaj raspisan. Sudionici natječaja tražili su poništenje takve odluke VEM-a, koje čine sljedeći članovi: predsjednik Vijeća Josip Popovac, potpredsjednik Vijeća Robert Tomljenović te Anita Malenica, Vanja Gavran, Katja Kušec, Davor Marić i Damir Bučević. S obzirom na to da je riječ o javnim funkcijama, svi su članovi bili dužni ispuniti imovinske kartice, a za svoj rad u četverogodišnjemu mandatu primaju solidne mjesečne naknade. Popovac kao predsjednik Vijeća prima 19.474,86 kuna mjesečno. Članovi Vijeća imaju malo niže naknade, od oko 15.000 do 17.600 kuna. Popovac je prijavio dvije kuće u Omišu, stan u Zaprešiću i auto na leasing. Robert Tomljenović, koji je u VEM-u od rujna 2013., u fondovima je imao više od milijun kuna u udjelima (podaci iz 2018. prema imovinskoj kartici). Novinarka Anita Malenica u Vijeću je od 2017. te, osim umjetnina vrijednih oko 1000 eura, nema prijavljeno ništa drugo osim standardnih hrvatskih vrijednosti - stana kupljenog na kredit, pet godina stare Ford Fieste i nevelike štednje.

Damir Bučević prijavio je kredit od 66.000 eura i dva stana u osobnom vlasništvu. Prema dostupnim podacima, najviše vrijednosti u imovinskoj kartici ima Davor Marić, Splićanin koji je u VEM ušao 2017. nakon godina novinarskog i uredničkog posla. On posjeduje stanove u Zagrebu i Splitu, dvije garaže u Zagrebu, dva voćnjaka i kuću s okućnicom u Vinišću, šumu na otoku Šipanu, livadu u Marini. Sa suprugom ima i stan od 46,40 kvadrata u Londonu, vrijedan 1,250.000 kuna, kupljen, kako se navodi, od kapitala. Vozi novu Hondu CR-V te je upisao i više od milijun eura štednje. Vanja Gavran, koji je, nakon poslova u marketingu i PR-u u BiH, 2015. došao u Zagreb kao zaposlenik Al Jazeere, u imovinskoj kartici uglavnom ima prijavljene kredite i pozajmice, u kunama i eurima. Ima mali stan na Rudešu i vozi Citroën. Katja Kušec, nekadašnja voditeljica na HRT-u, također je upisala mnogo nekretnina, dva stana u Zagrebu, vikendicu sa zemljištem u Letovaniću, kuću s okućnicom u Sinju te apartman u Gajcu. Ima i dva kredita, jedan od HRT-a, a jedan od Končar-Elektroindustrije, na koji ne plaća nikakvu kamatnu stopu. Na kredit je, piše, kupila jedan stan, apartman i Jeep Cherokee.
Inače, VEM je nakon dvije pritužbe o dodjeli koncesije 101 odlučio ipak preispitati poslovni status tvrtke Top Radio.

Posjeti Express