Iranski nuklearni sporazum: Evo što on zaista znači

Berliner Verlag/DPA/PIXSELL
Nakon višegodišnjih razmirica, na vidiku je primirivanje strasti oko iranskog nukleranog programa
Vidi originalni članak

Međunarodni pregovarači, okupljeni u Švicarskoj, objavili su (iako ne finalizirane i ne u potpunosti detaljno razrađene) okvirne uvjete nuklearnog sporazuma, a evo što oni točno i znače, prevedeni na svima razumljiv jezik...

Centrifuge

Iranu će biti dozvoljeno zadržavanje oko 6.000 centrifuga - 5.000 u postrojenjima u Natanzu i 1.000 u Fordowu. Mogu koristiti samo prvu generaciju IR-1 centrifuga, te se odreći ostalih modela.

Centrifuge su dijelovi opreme koji se koriste pri obogaćivanju urana, prirodne rude, i pretvaranja istoga u nuklearno gorivo. Naime, ako dovoljno dugo obogaćujete uran u centrifugama, on se može koristiti za izradu nuklearne bombe. Iran trenutačno posjeduje oko 20.000 centrifuga, što znači da će se morati odreći većine, te će imati puno manji nuklearni program i manje mogućnosti za stvaranje nuklearnog goriva ili potencijalnih bombi.

Obogaćivanje urana

Iranu će biti dozvoljeno da obogaćuje uran za samo 3.67 posto. To znači da će moći pretvarati sirovi uran u gorivo koje se može koristiti u nuklearnoj elektrani, ali ništa više.

Drugim riječima, Iran može posjedovati, pa čak i izrađivati nuklearno gorivo, ali ne može imati ni izrađivati ništa što bi se moglo koristiti za izradu nuklearne bombe (to bi mogli tek s 90 posto obogaćenim uranom).

Zalihe

Iran će morati smanjiti svoje zalihe obogaćenog irana s 10.000 kilograma na 300 kilograma. Da, upravo je nevjerojatno da će se Iran morati odreći 97 posto svojih nuklearnih zaliha, točnije da će pristati na to.

Jedino još nije odlučeno na koji način će se riješiti tih zaliha. SAD i Iran se uvelike razilaze u mišljenjima što bi točno trebalo učiniti s njima, te zasad nisu postigi obostrano rješenje.

Smanjivanje sankcija

SAD i EU će suspendirati sankcije nakon što IAEA inspektori potvrde da je Iran ispunio sve svoje dogovorene obaveze. Sankcije Vijeća sigurnosti UN-a također će ukinuti sve svoje sankcije kad Iran dovrši sve radnje vezane uz nuklearno razoružanje. Sankcije koje je pak postavio SAD, a koje nisu vezane uz nuklearno naoružanje, poput državno financiranog terorizma, neće biti ukinute.

Iako je najavljeno ukidanje sankcija nakon što Iran ispuni svoj dio obaveza, prilično je nejasno kako će se odrediti kad je to učinjeno, kad će se to dogoditi i hoće li sve sankcije biti ukinute odjednom ili tijekom određenog razdoblja.

Inače, pitanja o sankcijama su dugo bila razlogom žustrih rasprava. Iran je želio da sve sankcije budu odjednom ukinute, dok je SAD zagovarao postepeno ukidanje. Iako se još ne zna čija će se volja uslišati, činjenica je da jednom kad EU ili SAD ukinu sankcije, biti će ih vrlo teško vratiti, čak i u slučaju da se otkrije da je Iran 'varao'.

Nuklearni objekti

Dogovoreno je da će Iran i dalje moći koristiti svoje postrojenje u Natanzu za obogaćivanje urana. Također će smjeti i dalje koristiti postrojenje Fordow kao laboratorij nuklearne fizike, za istraživanja, no tamo neće moći držati nikakav fisilni materijal (koji se može koristiti kao nuklearno gorivo).

To znači da će moći koristiti svoje nekoć tajne, velike i dobro zaštićene objekte. U Natanzu će moći izrađivati nuklearno gorivo, dok će u Fordowu obavljati prilično ograničena nuklearna istraživanja.

Iranu je bilo bitno da zadrži pristup tim postrojenjima, djelomično i zbog nacionalnog ponosa na njih. Ali ovaj put će u njih imati pristup i međunarodna inspekcija, pa neće nikako moći funkcionirati kao tajna nuklearna postrojenja.

Ostatak teksta pročitajte u Voxu.

Posjeti Express