Jak je ego u političara: Za života si dižu spomenike i to po mogućnosti tuđim novcem

Patrik Macek/PIXSELL
Kip u prirodnoj veličini, glava odlivena u bronci, grobnica na elitnoj lokaciji u metropoli...Nakon što su si riješili svjetovne probleme nakon smrti žele ostati zabilježeni kao zaslužni građani.
Vidi originalni članak

O sebi često govore u trećem licu. Narcisoidno biraju poze za fotoreportere i snimatelje kako bi djelovali drčno i simpatično, maštaju kako će jednog dana učenici o njima učiti u školama iako u društvu posežu za citatom iz kultnog "Balkanskog špijuna" i tvrde: "Mene, ako se sjete, sjete se... , a ako ne nikom ništa".

Političari sliku svoju ljube, a neki od njih i ne samo sliku. Nije im mrsko ni da im se za života podigne kip, glava odlije u bronci ili da si osiguraju grobnicu na prestižnoj lokaciji namijenjenoj samo zaslužnim građanima. Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u udruzi u kojoj ima ured izvjesio je vlastiti portret, a ima i svoj kipić u karate pozi.

Kajtazi, kojeg istražuju zbog sumnji da je karate udarcem nasrnuo na svoju blisku suradnicu Suzanu Krčmar objavio je autobiografiju "Snovi jednog Roma", a navodno je tražio, objavio je "Nacional",  da se državnim novcem plati njegov kip u prirodnoj veličini i to ni manje, ni više nego u - karate pozi.

- Skulptura će biti Kajtazijev spomenik u prirodnoj veličini i dignut će se ispred navodnog Europskog romskog centra u Istri koji se prošle godine počeo graditi. Gradnja će stajati “sitnicu” od osam milijuna eura. Imamo informaciju da su njegov sin i snaha u neposrednoj blizini Centra kupili nekoliko zemljišta, pa se iz toga može svašta zaključiti - rekao je Kajtazijev politički protivnik Elvis Kralj za portal Međimurski u siječnju. 

Nitko nije htio Bandićevu glavu

Pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao si je svojedobno, preko posrednika, napraviti brončanu bistu u bronci. Prije 10 godina bista je tjedan dana bila na aukciji organiziranoj u humanitarne svrhe, ali je za 10.000 eura nitko nije htio kupiti. Nikada do kraja nije razjašnjeno po čijem je nalogu nastalo djelo  kipara Tomislava Kršnjavog, praunuku Izidora Kršnjavija.

- Rekao mi je oči u oči: "Hajde naruči kod nekog kipara moju bistu i stavi je na Zrinjevac među one velikane kada postanem predsjednik države" - rekao je za "Večernji list" 2014. godine o začetku ideje o nastanku biste Josip Braco Pill u čijoj je humanitarnoj udruzi Velebit bila aukcija na kojoj se novac prikupljao za pomoć Ivi Kroli, branitelju kojemu je dijagnosticiran smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza.

Kao čovjek, kako je rekao, koji je obavljao poslove za zagrebačkog gradonačelnika, bistu je i naručio, no indirektno.

- Tomicu sam poznavao otprije i kada sam ga jednom sreo pitao sam ga što misli o tome da napravi bistu gradonačelnika. Govorio sam mu da bi mu to moglo biti dobro i još svašta samo kako ne bih morao reći da je gradonačelnik bistu sam naručio - dodao je Pill ddoavši:

- Bista je izlivena u ljevaonici Ujević, ali je sve procurilo u medije, a nije smjelo tako ispasti. Od priče se na kraju zbog toga i odustalo, jer nismo mogli reći da je gradonačelnik sam naručio svoju bistu - kazao je svojedobno Pill za "Večernji list". Kipar Kršnjavi ustvrdio je  da izravne narudžbe od Milana Bandića i Josipa Brace Pilla nije bilo.

- Braco mi je dao ideju, ali ja tu bistu nikad ne bih radio da ne mislim da je Bandić čovjek velikog duha. Počeo sam s nacrtima još ranije, a na temelju slika iz novina, a onda su se skice pretvorile u kalup, i na kraju sam dao da se bista izlije - ustvrdio je za "Večernji list" kipar Kršnjavi. 

Vrijednost uloženog u materijal za glavu i poprsje bivšeg prvog čovjeka metropole izrađenog u bronci i teškog 60 kilograma je oko 3000 eura.

Izgradio si luksuznu grobnicu od 500.000 kuna

Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave "Janafa" optužen za korupciju, odlučio si je za života srediti svoje posljednje počivalište. Pri tome nije štedio. Kako je prije četiri godine otkrio novinar "24sata" Ivan Pandžić grobno mjesto koje je dobio Kovačević ne može se dobiti za života niti kupiti, ali si je Kovačević na Mirogoju, uz pomoć bivše šefice groblja, izgradio luksuznu grobnicu od pola milijuna kuna uz Račana, Murtića, Veselicu, Petrovića, Šuteja...

Golema, crnim granitom obložena grobnica u koju stane čak osam lijesova. Na njoj nije bilo imena. U nastavku je grob stolnotenisača Dragutina Šurbeka.  Nastavak aleje ispod kestena je prazan. Posebno gradsko povjerenstvo će ocjenjivati je li netko svojim radom zaslužio imati grob u toj aleji. I to tek nakon smrti.

- Kovačević je jedini koji je mjesta dobio, tj. kupio za života. Ta mjesta se inače ne mogu kupiti, a potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan - rekao je 2020. godine Pandžiću sugovornik iz Groblja. 

- Kad bi se mjesta u Aleji zaslužnih prodavala živima, vrlo brzo bi bila rasprodana jer u vijek ima bogatih ljudi koji si to mogu priuštiti. Nekima bi bila i stvar prestiža biti među velikanima. Baš zato se to ne radi. U trenutku kad je Kovačeviću bivša voditeljica groblja Ljerka Ćosić odobrila mjesto i jeftino prodala, bilo je niz zahtjeva zaista zaslužnih građana koji su bili na čekanju - kazao je sugovornik upućen u sve što se događalo 2017. godine. za dva grobna mjesta na brojevima 30 i 31 Kovačević je platio između 200 i 300 tisuća kuna.

- On je u biti dobio samo komad parcele, o svojem trošku je napravio grobnicu u koju je sveukupno uloženo barem 200 do 250 tisuća kuna. Ona sad vrijedi barem pola milijuna kuna - ustvrdio je tada sugovornik.

- Zaista ne znam po čemu je on velikan i čime je to zadužio naciju. Bivša direktorica će morati to pojasniti - kazao je Milan Bandić kad je gostovao na Radio Sljemenu.
 

Posjeti Express