Jesen s Uskokom: HDZ-ovci ostavke podnose samo ako znaju da ujutro stižu po njih

Nemilosrdno je Josip Šarić godinama peglao službenu karticu grada Otoka - s Vladimirom Šeksom jeo je krvavice, buncek i smlatio tri butelje graševine. Sve su naravno platili Šarićevom službenom karticom...
Vidi originalni članak

Kad HDZ-ovac podnese ostavku, znate što slijedi. Uvijek ista priča. Baš kao i nedavno uhićeni bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić - prošli tjedan uhićen za primanje mita i namještanje poslova - i jutros uhićeni gradonačelnik Otoka, koji gradom vlada već dva i pol desetljeća, prošlog tjedna podnio je ostavku na mjesto HDZ-ova saborskoga zastupnika. Jutros mu je Uskok banuo na vrata. 

I Sanda Bajtl, uhićena sa Škorićem, također povukla sa svoje funkcije netom prije uhićenja. Sanda Bajtl koja se sumnjiči da je dala mito Škoriću, a on njenoj tvrtki namjestio poslove, vlasnica je tvrtke Structivo. Bajtl je, prema neslužbenim informacijama 24sata, bila u izvrsnim odnosima s uhićenim HDZ-ovim Škorićem

Kako su pisala 24sata, HDZ-ovci iz Škorićeva kruga su u neformalnim razgovorima potvrdili da je on znao za izvide kao i vrh stranke, pa su od njega tražili da da ostavku. I Šarić je to učinio jer je, navodno, također znao da će doći po njega. Kada su u subotu premijera Andreja Plenkovića pitali je li znao unaprijed za uhićenja i je li tražio ostavku od Škorića, on je to negirao.

A i novoimenovani Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je sinoć izjavio da premijer nije bio obaviješten o uhićenjima, a da on "nema utisak" da je Škorić znao da je pod izvidima i da će biti uhićen. Ako je vrh stranke znao za uhićenja prije nego su se ona dogodila i o tome obavijestio svoje članove, time im je dana i prilika za sklanjanje dokaza.

Nemilosrdno je Josip Šarić godinama peglao službenu karticu grada Otoka, to se znalo - u prosincu prošle godine uslikan je s HDZ-ovim senatorom Vladimirom Šeksom u zagrebačkom restoranu Purger. Jeli su krvavice, buncek, smlatili tri butelje graševine i sve, naravno, platili Šarićevom službenom karticom. Fotografije i preslik računa objavila su tad 24sata, a Šarić je iznos računa od 129 eura i 60 centi naknadno, nakon što je izbila afera, uplatio u proračun grada Otoka.   

Godinama su mediji izvještavali kako gradonačelnik Otoka troši gradski novac nabavljajući parfeme, kulen, butelje vina... No ubrzo nakon što su na red došle krvavice i buncek, Škorić je pao.

Sumnja da postoje nepravilnosti u Gradu Otoku počela je zbog nalaza Državne revizije još 2021. godine, javlja N1. Državna revizija svake godine predaje izvješće Hrvatskom saboru, a nepravilnosti koje uoče šalju i DORH-u. DORH može i ne mora reagirati po njihovom nalazu, u ovom slučaju jesu. Revizori su pronašli putne troškove i darove na koje se trošio novac bez opravdanja, a problematičan je i kredit od šest milijuna kuna iz 2020. godine. Šarić je odobrio da Grad otok podigne taj kredit u srpnju 2020. , a gradsko vijeće je obavijestio tek u studentom, revizori su za to napisali da je prekršio Zakon o proračunu.

Treća stavka koju smatraju problematičnom su rokovi natječaja. Šarić je u postupcima javne nabave propisivao rokove za dostavu ponuda uglavnom duže od onih koji su bili navedeni u službenom Pravilniku. Umjesto pet dana, nekad je rok bio i 12. Nisu uredno evidentirani ni troškovi službenih vozila, većina nije ovjerena pa se ne zna ni tko je vozio službene automobile, ni gdje, ni tko je točio gorivo. Tu je nastao trošak od 55.000 kuna za kojeg nema pripadajuće dokumentacije. Tu je i devet milijuna kuna potraživanja koje je Šarić djelomično ignorirao. Četiri milijuna kuna iz EU projekata, 1.7 milijuna kuna za komunalije, a nije naplatio ni oko 700 tisuća kuna za poljoprivredno zemljište.

 

Posjeti Express