Jeziva čitulja škaljarskoga klana: 'Svatko zna što mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati'

Foto: Društvene mreže
Dragan Roganović i Petar Kaluđerović, pripadnici škaljarskoga klana, izašli su jučer ujutro iz teretane u Cetinju i prišli luksuznom Mercedesu. Odjeknula je eksplozija. Bomba je bila prikvačena na drvo...
Vidi originalni članak

Na ulazu u Kotor, crnogorski gradić uz more, nalazi se tunel. On povezuje dva naselja, s jedne strane Kavač i s druge Škaljare. Ta dva mala mjesta, Kavač s niti 700 mještana, a Škaljari s 3807 ljudi, dala su više kriminalaca po glavi stanovnika od Sicilije! Od točno 678 stanovnika Kavača 93 su Hrvata. U Škaljarima je pak Hrvata 12 posto, odnosno 400-tinjak. 

Boksač Dragan Roganović i Petar Kaluđerović, pripadnici škaljarskoga klana, s još dvojicom kompnjona jučer oko devet sati ujutro odradili su jutarnji trening u teretani u Cetinju. Kad su prišli luksuznom crnom Mercedesu, odjeknula je strašna eksplozija. Prema neslužbenim informacijama bomba je bila prikačena na stablo pored automobila. Poginuli su Roganović i Kaluđerović, a dvojica i jedna slučajna prolaznica su teško ranjeni. S nova dva ubojstva broj žrtava obračuna crnogorskih klanova prešao je 70. 

Kad završi njihov put, i Kavčani i Škaljarci završe uglavnom na istome mjestu, na groblju u kotorskom naselju Dobroti. Na samom ulazu u groblje, s desne strane, mramorni je spomenik Igoru Dedoviću. Jedan od vođa škaljarskog klana i njegov kompanjon Stevan Stamatović izrešetani su 2020. u Ateni dok su bili na večeri s familijom.  Ubojice su ih našle prateći supruge koje su sa djecom došle da bi zajedno proveli novogodišnje i božićne praznike. Preko puta je grob Dalibora Dabe Tomovića, također Škaljarca, koji je prije dvije godine pronađen mrtav u automobilu na parkingu u Kotoru. 

Kada se zagledate u imena napisana na nadgrobnim pločama, uočit ćete da se na nekoliko nalazi prezime Zvicer. To je prezime vođe kavačkog klana Radoja. Ironija sudbine je da njegovi najbliži počivaju kraj njegovih smrtnih neprijatelja, pisao je Kurir. 

- Tu mu počiva otac, kao i pokojni članovi uže i šire familije. Ovaj boss je sebi za života napravio vječnu kuću, tako smo čuli. Evo, vidite ovaj spomenik bez imena, samo prezime stoji - rekao je Kuriru mještanin koji živi tik pored groblja. Starija gospođa, koja sa prozora svoje kuće svaki dan gleda grobove ubijenih, kaže:

- Svi su vam tu i Škaljarci i Kavčani. Na kraju tu završe i nemaju kud dalje. Nažalost, ali to je surova istina...

Nekoć su opasni momci iz Crne Gore skupa činili takozvani kotorski klan, pozivali se na rođendane i vjenčanja, pozirali skupa, ali onda ih je svađa oko 200 kilograma kokaina ukradenog iz stana u Valenciji raskolila. Od tad traje borba za primat na europskom narko tržištu. Kavčane vodi Radoje Zvicer, a Škaljarce, kako se sumnja, Igor Vukotić. Kad im je ubijen otac, braća Vukotić objavila su osmrtnicu.   

- Ponestalo mi je riječi. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan. Neka ti je vječna slava i hvala - napisao je na "čitulji" Jovan Vukotić, kojeg se smatralo vođom Škaljaraca. No 8. rujna 2022. godine motocikl sa dvije osobe je u 19.55 sati zakočio pored bijelog "opela" koji je zapeo u gužvi Istanbula. Napadači su prišli automobilu u kojem je Vukotić bio sa svojom tada trudnom ženom Mašom i maloljetnim djetetom. Vođu Škaljaraca su izrešetali, a suprugu i dijete poštedjeli i pobjegli na motoru. 

Jovan Vukotić je jedan od rijetkih pripadnika klanova koji nije sahranjen na groblju u Doboti. On je pokopan odmah do oca 90 kilometara dalje, kod Cetinja, u mjestu Čevo. Zato i spominje "junačko Čevo" u onoj čitulji ocu. 

Kako su pisali crnogorski mediji, za "glavu" svakog od vođa suparničkoga klana ubojice dobivaju i po milijun eura. Obrazac je gotovo uvijek isti. Priprema za likvidaciju traje danima, ako treba i mjesecima. Škaljarci i Kavčani dobro plaćaju i informacije gdje se nalazi netko od njihovih smrtnih neprijatelja.

Ubojice duže vrijeme prate svoju žrtvu, znaju sve njene navike pa su recimo plaćenici znali da Radoje Zvicer, skriven u luksuznoj četvrti Kijeva u Ukrajini, svakog jutra odlazi na jogging. Napadači ne prezaju ni od čega, pa čak ni da žrtvu ubiju pred očima supruge i maloljetne djece, kao što je bio slučaj s Jovanom Vukotićem. Radoja Zvicera spasila je naoružana supruga, izletjela je iz zgrade čuvši pucnje prije nego što su ga, ranjenog, uspjeli dokrajčiti. Radoje Zvicer je živ i to je jako loša vijest za Škaljarce. 

"Nitko nije dovoljno moćan da smiri ili rasturi ove klanove. Sukob će ostati, ali se broj ubojstava neće povećavati zbog njihovih troškova. Postoje izvještaji da ciljana plaćena ubojstva rivala koštaju više od milijun eura. Pored toga, neke od glavnih meta su već ubijene. Oni koji su još na slobodi ili u bijegu će biti pažljiviji u pogledu svojih kretanja i komunikacija i uložit će više u zaštitu. Također, postoji rizik da će angažirane plaćene ubojice biti ubijene kako bi se spriječilo njihovo potencijalno svjedočenje na sudovima. Član kavačkog klana i navodni plaćeni ubojica Igor Mančić ubijen je u siječnju 2023. godine u Ljubljani - navodi se u analizi "Globalne inicijative za borbu protiv organiziranog kriminala". 

Kako navode, do 2020. godine je izgledalo da kavački klan "pobjeđuje" u ratu, a bio je i bolje pozicioniran u poslu sa kokainom. Pritom su glavne vođe škaljarskog klana već bili ubili, dok je navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer preživio pokušaj ubojstva u Ukrajini. "No čini se da je u trenutnoj situaciji u ratu škaljarski klan uspio isplivati na površinu i postao bolje pozicioniran od kavačkog u podzemlju", stoji u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organiziranog kriminala. 

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za "Blic" je objasnio odakle toliki broj ubojica koji je, računajući i ubojstvo boksača jučer na Cetinju, likvidirao više od 70 osoba.

-  Bivša SFRJ je puna ubojica, naročito na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Kad jednom netko uđe u taj "posao", kada ubojica prvi put ubije, nakon toga svako sljedeće je mnogo lakše. Oni koji su preživjeli rat i koji su u ratu ubijali, njima ne pada teško da to ponovo rade. Ima raznih profila ubojica, ali dva su najdominatnija. Prvi je psihopat genetskog tipa, a drugi psihopat stvoren lošim odgojem i utjecajem društva. Teški zločinci mogu biti ili duševni bolesnici ili psihopati - kaže kriminolog. 

Posjeti Express