Jurčić: 'Prvo popravite ekonomiju, tek onda rušite PDV'

Thinkstock
Ako se ne poveća količina nove vrijednosti koja se proizvede u gospodarstvu, a porezi smanje... A što onda?
Vidi originalni članak

I lijevi i desni centrar zagovaraju smanjivanje PDV-a. HDZ je obećao da će PDV smanjiti na 24 posto do 2018., a zatim i na 23 posto do 2020. SDP govori o smanjenju od 24 posto, ali i o posebnoj stopi PDV-a na hranu. Ekonomist Ljubo Jurčić za Express.hr je primijetio da HDZ još nije predstavio svoj program, te je rekao da niti kod jednih niti kod drugih nije vidio mjere kojima namjeravao doseći prvo smanjivanje poreza nakon povećeg broja godina.

"Zato smatram da je riječ samo o obećanjima u sklopu predizborne kampanje. Naravno, ako bi se taj koncept razradilo, onda bi to postao pravi politički koncept. Ovako se to pretvara u politikantstvo za privlačenje birača", rekao nam je Jurčić. On se slaže da se ovoliku stopu PDV-a u Hrvatskoj mora smanjivati, ali nipošto ne prije nego što se dostignu neki preduvjeti.

"Prije toga mora porasti dohodak građana, mora se povećati porezna baza, dodana vrijednost u hrvatskoj proizvodnji, jer PDV i jest porez na dodanu vrijednost", kazao nam je Jurčić, koji čak zagovara smanjenje PDV-a na samo 20 posto, ali tek nakon svega što je nabrojao. U suprotnom se, kaže, događa najobičnija raspodjela postojećeg bogatstva.

"Građanima se obećava puno više novca, a manjak znači, primjerice, manjak u zdravstvu, pa dobijete situaciju u kojoj liječnici zbog niskih plaća bježe u inozemstvo", nastavio je objašnjavati. Hrvatska je u EU danas po osobnom dohotku samo ispred Rumunjske i Bugarske, dok te dvije zemlje već neko vrijeme imaju viši gospodarski rast od naše zemlje.

Andrej Plenković, kao novi predsjednik HDZ-a, najavio je čak da porez na dobit namjerava smanjiti na 18 posto, za male poduzetnike i obrtnike još i niže. Zoran Milanović ga je već sljedeći dan napao da su to najavljivali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko. Sanader je doista još 2004. obećao smanjiti PDV sa 22 na 20 posto, da bi od toga pod hitno odustao, jer su mu se i uz postojeću poreznu stopu stale otvarati proračunske rupe pod nogama.

I SDP i HDZ obećavaju povisiti neoporezivi dio plaće. Iznošenje onoga što HDZ namjerava napraviti, još se čeka. SDP je, pak, poručio da namjeravaju porezno rasteretiti ekonomiju za kakvih 1,1 milijardi kuna, povećati neka socijalna izdvajanja i slično, te se poziva na to da je Milanovićeva vlada povisila prag za obavezan ulazak obrtnika u PDV sa 85 na 280 tisuća kuna. No, sve to leži na pretpostavci da bi BDP nastavio rasti, te da bi se nastavila otvarati nova radna mjesta.

Europska komisija početkom godine predviđala je rast BDP-a u 2016. od 2,1 posto, da bi nekoliko mjeseci poslije predviđanje smanjila na 1,6 posto. Za 2017. godinu Europska komisija predviđa da će se gospodarski rast ipak povećavati, i to na onih 2,1 posto, koji je oko Nove godine prognozirala za ovu godinu.  

Posjeti Express