Kako je stao Kamalin uspon, kineske vojne vježbe i ratna prijetnja Sjeverne Koreje...

REUTERS, Sanjin Strukić/PIXSELL
Kritičari krive Kamalu Harris što nije definirala svoj stav o problemima i nije uspjela razlikovati se od naslijeđa predsjednika Bidena
Vidi originalni članak

Iščekivanje raste u SAD-u manje od tri tjedna prije dana izbora, a razina tjeskobe posebno je visoka među demokratima. Svi se šale da su demokrati kronično zabrinuti, ali među stranačkim čelnicima postoji istinski strah da bi Kamala Harris mogla biti na putu da izgubi izbore. Medijski izvještaji tijekom prošlog tjedna bili su puni citata utjecajnih demokrata koji su izrazili duboku zabrinutost zbog mogućeg smjera kojim bi utrka mogla ići. Početni uspon Kamale Harris u anketama očito je zaustavljen i ona je sad izjednačena s Trumpom ili kaska iza njega u većini od sedam ključnih saveznih država. Njezino vodstvo u nacionalnim anketama također se zamjetno smanjilo, što je zloslutni nagovještaj kako bi mogla proći u Izbornom kolegiju (Biden je 2020. pobijedio glasovima birača za 4,4%, ali u Izbornom kolegiju pobijedio je za manje od 50.000 glasova u tri države. Hillary Clinton pobijedila je na izborima 2016. glasovima birača za 2,1%).

Kritičari krive Kamalu Harris što nije definirala svoj stav o problemima i nije uspjela razlikovati se od naslijeđa predsjednika Bidena. U dva su navrata posljednjih dana tražili od Kamale Harris da navede primjere u kojima se nije slagala s Bidenom ili bi postupila drukčije, a ona je to odbila učiniti – “ne postoji stvar koja joj pada na pamet”, kako je rekla. To je bila propuštena prilika i potencijalno pogreška koja bi je mogla koštati izbora. Biden je i dalje nepopularan, a Harris je opterećena raširenim nezadovoljstvom javnosti zbog rezultata trenutne administracije u području gospodarstva i sigurnosti granica, između ostalog. Ona hitno mora pokazati da razumije kako se birači osjećaju i da namjerava zacrtati drukčiji smjer kao predsjednica, ali joj je ostalo malo vremena za to.

Smatra se da Kamala Harris ima najviše problema s dvije izborne jedinice koje su tradicionalno lojalne demokratima: Afroamerikancima i Hispanoamerikancima. Ona uživa većinsku podršku obje skupine, ali ankete pokazuju da je Trump postigao znatan napredak u usporedbi s 2020. i 2016., osobito među mladim crnim i latino muškim biračima. Barack Obama počeo je kampanju za Harris i uputio kontroverzni poziv crnim muškarcima, koji su neki doživjeli kao patronizirajući. Studija New York Timesa otkrila je da je glavni problem s kojim se Harris suočava među manjinskim skupinama isti s kojim se suočava među svim biračima: nezadovoljstvo javnosti statusom quo i percepcija da je u vrijeme Trumpova mandata gospodarstvo bilo prosperitetnije, a svijet mirniji. Kad su je u predsjedničkoj debati 10. rujna pitali da potvrdi da je Amerikancima danas bolje nego prije četiri godine, Harris je znakovito izbjegla pitanje, što je bila još jedna propuštena prilika.

Američko gospodarstvo zapravo je snažno i nadmašuje sve države, a Harris bi možda mogla izvući neku korist od značajnog pada inflacije zabilježenog posljednjih mjeseci. Teže će prevladati katastrofalne rezultate Bidenove administracije u zaštiti nacionalnih granica, otprilike osam milijuna ljudi ilegalno je ušlo u SAD od 2021., opterećujući gradske i državne resurse u svakom dijelu zemlje. Harris također plaća cijenu za naglo skretanje Demokratske stranke ulijevo posljednjih godina, zbog čega je napustila uvriježene stavove u gotovo svim skupinama birača o temama poput kriminala i rodnih pitanja. Doista, republikanci su uložili gotovo 100 milijuna dolara u političko oglašavanje u kojem Harris govori 2019. u korist korištenja javnim sredstvima kako bi se zatvorenicima, uključujući ilegalne migrante, omogućilo da se podvrgnu operaciji promjene spola. Takvi oglasi preplavljuju medije u državama ključnim za izbore. U međuvremenu, Trump bilježi prednost u promicanju populističkog programa, o sigurnosti granica, kriminalu, trgovini i vanjskoj politici, koji je prirodno privlačan javnosti.

Kamala Harris nalazi se u ozbiljnoj nevolji, ali to je daleko od beznađa. Ulaskom u posljednji dio kampanje, ona je napustila svoj pretjerano oprezan pristup i sad je uključena u sveopći medijski napad osmišljen kako bi dosegnula ciljane blokove birača i bolje objasnila preostalim neodlučnim biračima, mora im dati pozitivne razloge da glasaju za nju kako bi prevladala Trumpovu prednost u tim pitanjima. Ako su ankete točne, Kamala Harris još ima 50% šanse za pobjedu, a ishod bi mogao ovisiti o tome koja je strana najbolje sposobna mobilizirati svoje pristaše na dan izbora. Prevladava mišljenje da demokrati imaju sjajan odaziv birača. Nasuprot tome, Trump ovisi o slabo koordiniranim naporima vanjskih organizacija da okupe birače koji glasaju prvi put i neregularne birače. Njegova sve ekstremnija retorika, uključujući otvorene dezinformacije o odgovoru Bidenove administracije na dva nedavna uragana čini se da je usmjerena na ovaj uski dio biračkog tijela. To Kamali Harris pruža ključnu priliku da se poveže sa sve manjim brojem neodlučnih birača, koji bi mogli odrediti ishod u sedam ključnih država - pod uvjetom da je u stanju artikulirati uvjerljivu poruku u svoju korist.

Završna riječ o istraživanjima javnog mišljenja. Ako doista podcjenjuju podršku Trumpu, kao što su to učinila 2016. i 2020., on je vjerojatno na putu prema odlučujućoj pobjedi 5. studenog. Međutim, treba napomenuti da su organizacije za istraživanje javnog mišljenja revidirale svoju metodologiju da pokušaju objasniti takozvani skriveni glas za Trumpa. Također valja napomenuti da u izbornom ciklusu u Kongresu 2022. ankete nisu uspjele predvidjeti dobre rezultate demokrata u cijeloj zemlji. Sve ovo upućuje na to da je utrka iznimno tijesna i da će ostati nemoguće predvidjeti njezin ishod do dana izbora.

U međuvremenu, međunarodna situacija nastavlja se razvijati na načine koji bi mogli utjecati na američke izbore. Napetosti su očito u porastu u Aziji, u prošlom tjednu Kina je provela prijeteće vojne vježbe s brodovima i zrakoplovima koji su praktički okružili Tajvan. Ovaj tjedan Sjeverna Koreja zaprijetila je ratom i dignula u zrak cestovne i željezničke veze s Južnom Korejom - baš kad je Moskva formalizirala sporazum o strateškom partnerstvu između Rusije i Sjeverne Koreje, a medijska izvješća upućuju na to da se sjevernokorejski vojnici sad bore u Ukrajini.

Na kraju, Izrael je spreman pokrenuti očekivani znatni vojni napad na Iran u znak odmazde za golemu baražu balističkih projektila Islamske Republike 1. listopada na ciljeve diljem Izraela. Najnovija izvješća pokazuju da bi Jeruzalem mogao udovoljiti jasnoj poruci predsjednika Bidena da izbjegne ciljanje iranskih naftnih ili nuklearnih postrojenja; u skladu s tim, SAD šalje sustav proturaketne obrane u Izrael. Velika je nepoznanica hoće li Iran primiti nadolazeći izraelski napad bez daljnje eskalacije sukoba do potencijalno nekontroliranih razina.

Posjeti Express