Kalmeta, Rimac i Jakovina imaju jednu zajedničku osobinu

Filip Brala (PIXSELL)
Približavanjem izbora finaliziraju se izborne liste po jedinicima, a neki nekad bitni članovi stranaka više nisu na listama
Vidi originalni članak

Božidar Kalmeta i Tihomir Jakovina svojevoljno su odstupili sa stranačkih predizbornih lista, Josipa Rimac maknuta je s izborne liste u 9. izbornoj jedinici.

Tako su dojučerašnji nositelji programa i istaknuti stranački i Vladini dužnosnici završili u zapećku.

Svo troje povlači iza sebe repove koji u najmanju ruku bacaju sjenu na njihove političke stranke. 

Kalmeta je suočen s optužnicom za izvlačenje milijunskih iznosa iz tvrtki za održavanje i gradnju cesta u vrijeme dok je bio ministar prometa u HDZ-ovoj vladi. Podsjetimo, u aferama vezanim uz HAC mediji su otkrili da građevinske tvrtke putem dodatnih radova nabijaju nevjerojatne cijene, da HAC dogovara enormne ugovore s tvrtkom Skladgradnja za bojenje tunela Mala Kapela i Sveti Rok, da se u HAC-u protuzakonito zapošljava, da pojedini djelatnici primaju plaće, a ništa ne rade, Kalmeta i danas tvrdi da ništa ne zna iako je bio predsjednik skupštine tvrtke.

Europski ured za istraživanje korupcije objavljuje kasnije da istražuje ugovore o gradnji autoceste Rijeka - Zagreb, gdje je Kalmeta također bio predsjednik skupštine,  a Kalmeta opet o ničemu ne zna baš ništa. Ipak, pritisnut medijima, zatražio je unutarnju istragu u HAC-u čiji rezultati nikad nisu objavljeni.

U aferi Remorker sumnja se na pranje novca, a riječ je o oko 38 milijuna kuna, iz Hrvatskih autocesta putem tvrtki Igora Premilovca u Češkoj. USKOK je već tada, pisali su mediji, išao prema vrhu piramide pranja HAC-ova novca. Spominjalo se da bi Kalmeta mogao biti sljedeći uhićen. Do uhićenja Zdravka Livakovića i ostalih došlo je nakon što je iskaz USKOK-u o aferi Remorker dao bivši član uprave Hrvatskih autocesta za financije Josip Sapunar. Sapunar je, navodno, priznao pranje novca iz HAC-a putem građevinskih i tvrtki Igora Premilovca te da je novac prosljeđivao Livakoviću i Milivoju Mikuliću koji su mu, navodno, tvrdili da novac dalje prosljeđuju na višu instanciju.

Kalmeta je na prethodnim izborima bio koordinator HDZ-ove kampanje u 9. izbornoj jedinici, a bio je izabran i u Sabor. U utorak je medijima potvrdio da neće biti na izbornoj listi HDZ-a riječima: "To je isključivo moja osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim". Posebno je istaknuo da je dobio puno razumijevanje čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Bivša šefica izbornog stožera HDZ-a i kninska gradonačelnica Josipa Rimac također se neće naći na HDZ-ovim izbornim listama. Iako je izabrana u Sabor na prošlim izborima, iako se govorkalo da bi mogla dobiti i ministarstvo branitelja, danas je postala persona non grata na izbornoj listi vlastite stranke. Zanimljivo je da je Rimac i dalje u predsjedništvu HDZ-a, ali niti to nije bilo dovoljno za postavljanje na izbornu listu.

Rimac i njen suprug bili su pod istragom USKOK-a zbog sumnje u nezakonito stjecanja vlasništva nad stanovima u Kninu, ali USKOK je istragu obustavio. Možda i najzanimljivija izjava o njenoj političkoj kampanji došla je iz usta donedavnog šefa HDZ-a Tomislava Karamarko koji je javno poručio da bi bilo bolje istraživati Rimac tek poslije izbora.

"To je redovita procedura, zahtjev za skidanje imuniteta zbog istražnih radnji koje bi trebalo provesti, ali je vrlo interesantno da se to upravo sada događa. Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reći, ostavio bi to za dan poslije izbora", rekao je bivši HDZ-ov predsjednik.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina povukao se izbornih listi Narodne koalicije. Ministar u Vladi Zorana Milanovića trebao je biti na visokom trećem mjestu u V. izbornoj jedinici, ali opterećen aferama odlučio je odustati od kandidature za Hrvatski sabor.

Sam Jakovina naglasio je da se protiv njega ne vodi nikakvi postupci, ali da je svejedno izložen napadima na njegov integritet i vjerodostojnost SDP-a. 

"Moja je želja da se Hrvatska nastavi razvijati kao uspješna i uređena država čemu je jamac pobjeda Narodne koalicije.  Zbog toga ne želim biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na rujanskim izborima. Obavještavam javnost da odustajem od kandidature za izbore za Hrvatski sabor u rujnu 2016.", kratko je izjavio Jakovina.

Posljednja afera bivšeg ministra je problematika isplate bonusa bivšoj upravi Hrvatskih šuma na čelu s njegovim dugogodišnjim prijateljm Ivanom Pavelićem.

Podsjetimo, Jakovina i Pavelić prijatelji su iz djetinjstva, a njihova poslovna suradnja u posljednjih desetak godina okupirala je pažnju gotovo svih medija. Pavelić je 2006. godine, tada predsjednik Uprave Helios osiguranja, odobrio kredit Jakovininoj tvrtki u iznosu od 60.000 eura. Kako je 2012. godine pisao Večernji, Pavelić nije vidio ništa sporno u kreditu, iako je kao osiguranje priložena gospodarska zgrada bez uporabne dozvole. 

Po svemu sudeći, bivši ministar Jakovina prijateljstvo nije zaboravio. Naime, nakon dolaska na ministarsku poziciju, Jakovina postavlja Pavelića za šefa Hrvatskih šuma bez dana iskustva u šumarskom sektoru. 

Posjeti Express