Komentar Ivana Pandžića: Zviždači su zaštićeni samo formalno, na papiru

PIXSELL
Cvrtila i Đerek dobile su otkaz, a sudski postupci još traju. Čak i kad institucije gone onog tko je prijavljen, to za sudove nije dokaz za zaštitu zviždača
Vidi originalni članak

Hrvatskoj su trebale godine da donese zakon o zaštiti zviždača, a kad ga je Vlada napokon donijela, onda ga je u roku godinu dana mijenjala zbog EU. I kad taj zakon čitate, čini se prilično dobar. Nažalost, jedno piše, drugo je provedba u praksi.

Dvije zviždačice, Adrijana Cvrtila (slijevo na slici), koja je prijavila kriminal u Eko Moslavini, i Maja Đerek (desno na slici), koja je prijavila mnoge zlouporabe u tvrtki Državne nekretnine, ovaj su mjesec javno istupile i opisale što prolaze. Mučna je to hrpa detalja, sudskih postupaka, inercije institucija i sporosti. Iako bi onaj tko prijavi nepravilnosti i dobije otkaz ili se njegovo radno mjesto izbriše, po zakonu trebao biti smatran žrtvom osvete i vraćen na posao, u oba slučaja baš je suprotno. Kod Đerek postupak još traje iako su prošle dvije godine, Cvrtila je izgubila spor, pa ispada da ju je gradonačelnik smijenio zbog nekih objektivnih okolnosti, a ne jer ga je prijavila, a zatim je dobila otkaz jer baš njeno prijašnje radno mjesto više ne postoji. Pravno i to prolazi iako je sasvim jasno o čemu je riječ. Istodobno je protiv istoga gradonačelnika Uskok podignuo optužnicu. A Cvrtila je bez posla i ostavljena voditi skupe pravne bitke. U slučaju Maje Đerek ni dvije godine nakon prijava nema istrage protiv dužnosnika, koji su još na funkciji. Tako da su zviždači zaštićeni samo na papiru.

Posjeti Express