Lovrin hrvatski san: 'Dilao' čarape, sredio si vile i grebe se za poticaje: 'Živim s 800 €'

Bio je spretni načelnik na čijim su zemljištima niknule vile, ministar s najbogatijom karticom, a sad je iznajmljivač i biznismen sa solarima, koji je od županije dobio 1000 € subvencije
Vidi originalni članak

Čitatelj 24sata u utorak je u Splitu snimio pomalo zaboravljenog asa hrvatske politike, bivšeg ministra uprave i graditeljstva Lovru Kuščevića, kako čeka u redu za županijske poticaje za solare. Kuščević je za 24sata rekao kako je dobio 1000 € subvencije za solarnu elektranu koju će postaviti na obiteljsku kuću u Nerežišću na Braču. 

Solarni paneli novi su biznis snalažljivog bivšeg ministra koji je u prvoj Plenkovićevoj Vladi slovio za najbogatijeg. Imovinska kartica bila je puna nekretnina i zemljišta zbog kojih je završio i na optuženičkoj klupi. 

Suđenje za malverzacije

Podsjetimo, u ožujku prošle godine na splitskom Županijskom sudu počelo mu je suđenje za niz malverzacija sa zemljištem dok je bio načelnik Općine Nerežišća.

Kuščević je tada rekao da se ne osjeća krivim, a isto su rekli i njegova sada bivša supruga Zorana i preostalih četvero optuženih, šogor Ivica Žuvić, umirovljeni splitski poduzetnik Ante Marinović, Jakša Gojić te Svemir Obilinović, zaposlenici Općine Nerežišće. 

Tijekom provjere osobnih podataka prije čitanje same optužnice, otkriveno je kako Kuščevići više nisu u braku te kako Lovro Kuščević ima mjesečna primanja od 800 eura, a bivša mu žena 650 eura. 

Kuščevića se tereti da je nizom malverzacija u prenamjeni zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, i to dok je bio načelnik Općine Nerežišća, stekao imovinsku korist od oko četiri milijuna kuna. Tako su pašnjaci i štale postali luksuzne vile. Tereti ga se i za manipulaciju stečajem, kao i da je šogoru "sredio" da dobije POS-ov stan iako na to nije imao pravo jer je već posjedovao stan od 60-ak četvornih metara u Splitu kojeg mu je darovao otac.

Optuženike se tereti za počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganju i poticanju na navedeno, primanja i davanje mita te pomaganja u primanju mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i na prouzročenje stečaja te sprječavanja dokazivanja.

Kuščević je govorio o "pravno neutemeljenoj predizbornoj optužnici, koja potvrđuje ono što je opće poznato u hrvatskoj javnosti glede načina i kvalitete rada DORH-a."

Kuščevićev uspon počeo s - čarapama

Prije političke karijere, tijekom studija, na splitskom je pazaru imao štand za prodaju čarapa i donjeg rublja, a ljeti, kad bi napokon pustio knjigu, znao bi uzeti desetak litara maslinova ulja, nabrati gospine trave te kasnije to prepakirati u manje bočice i prodavati strancima kao domaće ulje za sunčanje.  Nabavljao je kuniće i kokoši te ih držao na pašnjaku u svojim Nerežišćima, sve čekajući kad će mu se trud oploditi. 

Spretni Lovro uskoro je završio pravni fakultet, ali trgovački poziv je bio jači. S iskustvom s pazara i plaže, mladi HDZ-ovac se zapošljava kao šef prodaje u očevoj bračkoj tvrtki. Zatim otvara i svoju, originalno je nazvavši Kuščević d.o.o. Iako je obećavao, nije se previše zadržao u privatnom sektoru. Napustio je tvrtku, koje je u međuvremenu otišla u stečaj.

A onda 2005. Kuščević biva izabran za načelnika općine Nerežišće i tu počinje njegov meteorski uspon.

Općinom stoluje sljedećih 11 godina. Jutarnji piše da je Kušćević u to vrijeme poslovni prostor u Supetru koji je kupio za 210.000 eura prodao za 301.000 eura tvrki za koju je mijenjao prostorne planove. Poslije s Brača prelazi na kopno, na funkciju županijskog vijećnika. Nakon tri godine postao je ministar graditeljstva, a potom i ministar uprave.

U imovinskoj kartici je tada istaknuo sedam nekretnina, od kojih je najvrednija šest milijuna kuna vrijedna peterosobna vila s bazenom koju iznajmljuje za masne pare. U papirima ju je vodio kao pašnjak. Unio je još jednu kućicu koja vrijedi 200.000 kuna, a tu su i dvije šume, dva građevinska zemljišta te vinograd. Sve skupa se tada procjenjivalo na nekih devet milijuna kuna. Kuščević nije ministar već pet godina, otkako su 24sata detaljno otkrila sve sumnjive prenamjene zemljišta kojima se bavio. 

Solarni biznis

Ali optužnici unatoč, nije stajao prekriženih ruku. 

Kako su otkrila 24sata u studenom prošle godine, osnovao je tvrtku Eco Living koja se bavi postavljanjem solara, ali to je samo jedna u nizu djelatnosti koje je naveo u sudskom registru.

Pa su tako među djelatnostima firme sa sjedištem u Nerežišću, između ostalog, pobrojane: proizvodnja električne energije, ribolov, transport nafte, proizvodnja eteričnih ulja, soboslikarski radovi, modno dizajniranje tkanina, odjeće, obuće, nakita i kućanskih aparata, trgovanje otpadom, iznajmljivanje nekretnina, iznajmljivanje sportske opreme, proizvodnja sapuna i deterdženata, međunarodni linijski pomorski promet, poštanske usluge, usluge turističkog ronjenja, programiranje, frizerske i ostale usluge za uljepšavanje...

Ovo nije jedini poslovni pothvat u koji se upustio. U listopadu 2022. registrirao je još jednu tvrtku s partnerom iz Austrije. Firma se zove BD20 Project, a bavi se graditeljstvom i proizvodnjom građevinskih materijala.

Zanimalo nas je odakle mu onih 800 eura mjesečnih primanja. Kuščević nam je tada potvrdio da novac dolazi od firme koja se bavi solarima.

- A odakle plaća nego od toga? Da, to je plaća samo iz jedne firme, sa solarima - rekao nam je. Kako kaže, izgleda da je biznis krenuo.

- Bogu hvala, ima posla. Kad će ako neće sad? Lagano se mučimo, radimo i eto... - rekao je tada za 24sata.

Lovre Kuščevića je tako jučer u Splitu bio na dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa sustavnog gospodarenja energijom u Splitu. Kuščević se prijavio na taj program te je od županije dobio 1000 eura, a subvencije korisnicima javnog poziva za ugradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama i dizalica topline, među kojima je bio Kuščević (HDZ), dijelio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban (HDZ).

- Zelena gradnja i održivost su naša budućnost, a sad već i sadašnjost. Kao građanin i kao direktor tvrtke koja prodaje i ugrađuje solarne elektrane jako sam zadovoljan da je Splitsko-dalmatinska županija prepoznala trendove i ovako pomaže građanima da snize troškove energije te tako na kraju zajedno pridonesemo zaštiti našeg okoliša. Ja ću subvenciju iskoristiti za financiranje solarne elektrane na mojoj obiteljskoj kući u Nerežišćima, koja je napravljena u svibnju ove godine. Kriteriji dobivanja subvencije su jasni i transparentni te vjerujem da je sve napravljeno u skladu s pravilima. Na jednak sam način, kao ostali građani, udovoljio uvjetima i ostvario pravo na subvenciju - rekao nam je Kuščević.

 

 

 

Posjeti Express