Milijunašica Šuica 'kupus gleda, meso vadi' i pare broji: 1,5 mil. € plaće za pet godina

Neva Žganec/PIXSELL
Dubravka Šuica, koja je predložena da vodi novi resor za Mediteran, našla se u sukobu interesa pa mora prodati udjele u brodarskoj tvrtki Atlantska plovidba u vrijednosti od 3684 eura i u Hrvatskom telekomu (2029 eura)
Vidi originalni članak

Samo troje od 26 kandidata za nove Ursuline povjerenike u Europskoj komisiji dobilo je pozitivnu ocjenu prilikom provjere izjava o financijskim interesima kojom se utvrđuje možebitan sukob interesa za obavljanje dužnosti. Dubravka Šuica, koja je predložena da vodi novi resor za Mediteran, našla se u sukobu interesa te će se od nje, kako piše Politico, tražiti da proda udjele u brodarskoj tvrtki Atlantska plovidba u vrijednosti od 3684 eura i u Hrvatskom telekomu u vrijednosti od 2029 eura.

U prošlom sazivu Komisije kao povjerenica za demokraciju i demografiju Šuica je zarađivala više od 24 tisuće eura mjesečno što donosi zaradu od gotovo 300 tisuća eura godišnje, odnosno milijun i 500 tisuća eura u pet godina. Plaća bi joj trebala ostati ista, osim ako ne prođe saslušanje pred Odborima EU Parlamenta. Naime, Odbor za pravne poslove EU parlamenta (JURI) prvi započinje provjeru kandidata prije samoga saslušanja.

Za sada su zaključili da u sukobu interesa nisu samo Poljak Piotr Serafin, Mađar Olivér Várhelyi i Nizozemac Wopke Hoekstra. Upravo je Nizozemac istaknut kao primjer po tom pitanju treba slijediti, no ljevica je nakon sastanka održala konferenciju za medije na kojoj su ustvrdili da Hoekstra treba otkriti klijente za koje je radio dok je bio zaposlen u konzultantskoj tvrtki McKinsey.

Zastupnici u JURI-ju imaju ovlasti odbiti kandidate ako smatraju da su u sukobu interesa. Pozitivna ocjena nakon provjere važan je preduvjet za početak saslušanja povjerenika koji će se održati od 4. do 12. studenog. Povjerenstvo će poslati pitanja za 23 kandidata koji nisu dobili pozitivnu ocjenu kako bi dobili što više informacija.

Naime, mnogi od njih su predali prazne obrasce. Kandidati su trebali napisati svu imovinu koju imaju, a koja je veća od 10 tisuća eura, no, kako je Povjerenstvo izvijestilo, samo je nekoliko kandidata navelo da posjeduje nešto vrednije od spomenutog iznosa što im se učinilo teško vjerodostojnim. Povjerenici koji su prijavili veliko bogatstvo suočit će se s pitanjima o podrijetlu novca i od njih će se tražiti da "usporede baštinu s prihodima", rekla su dva zastupnika Europskog parlamenta.

Šuica kupus gleda, meso vadi

Među njima su Apostolos Tzitzikostas, Marta Kos, Raffaelle Fitto, Jozef Síkela i Costas Kadis. Dubravka Šuica, bivša Ursulina povjerenica za demokraciju i demografiju, prošla je već jedno saslušanje pred nadležnim odborima EU Parlamenta prije pet godina. Tada je odgovarala tri sata na pitanja o abortusu, LGTB pravima, vladavini prava.. Njeni odgovori o pravima LGTB osoba, brakovima, transrodnim osobama pa i pobačaju iznenadili su njene kolege HDZ-ovce pogotovo zato jer je sve do saslušanja imala suprotne stavove o tim pitanjima. Zapravo, možemo slobodno reći - konzervativni HDZ-ovci su ostali šokirani jer ispada kontradiktorna.
- Obitelj ne vidim samo u tradicionalnom obliku. Ja definiram obitelj na progresivniji način. Trenutno sam potpredsjednica Kluba žena EPP-a i mi smo progresivnije -  rekla je tada Šuica.

Hoćete li zastupati prava svih? LGBT osoba? Prava manjina poput migracija? Hoćete li štititi muslimane? Prava žena da odluče o svom tijelu?, pitanja su kojima su zastupnici rešetali tada Dubravku Šuicu. Ona je, pak, odgovarala 'jednakost, vladavinu prava, ljudska prava i prava manjina, jednakost spolova temeljne su vrijednosti – nemojte se bojati i sumnjati u moja stajališta i moje buduće aktivnosti'.

Na pitanje o tome hoće li tolerirati države koje žele zabraniti pobačaj pristupila je osobnije rekavši da je to u kompetenciji država članica.

'Nemate nikakav razlog sumnjati u moje aktivnosti'

'U mojoj državi to je legalno, ja ću ići u tom smjeru. Surađivati s europskim vođama. Moja privatna stajališta nisu važna za posao koji moram obnašati. U mojoj državi članici pobačaj je legalan. Ja sam bila glavna za implementaciju Istanbulske konvencije. Zato sam izgubila glasove konzervativaca. Bila sam za ratifikaciju i u Parlamentu. Nemate nikakav razlog sumnjati u moje aktivnosti.'

No, prije pet godina Šuica nije bila tako liberalna prema pobačaju. Naime, 24sata je pisao da je u ožujku 2014., u Berlinu u vrijeme kada je HDZ-om šefovao Tomislav Karamarko, Dubravka Šuica drugačije govorila. Tada se na jednoj od tribina, kako je prenio portal Fenix magazin, žalila što se čak referendumom moralo dokazivati da je brak ustavna kategorija.

Tada su i ostali HDZ-ovci na tribini, uključujući naravno i Šuicu, izjasnili da žele da obitelj bude nukleus društva te da su odlučno protiv pobačaja.Portal Politico je krajem rujna objavio kratki vodič za novu Komisiju Ursule von der Leyen.O Šuici su napisali da je prije ulaska u EU politiku bila profesorica jezika i prva gradonačelnica Dubrovnika. Njezino vrijeme kao gradonačelnice bilo je obilježeno naporima za promicanje turizma - prije nego što je "Igra prijestolja" stavila obalni grad na kartu i učinila ga noćnom morom za lokalno stanovništvo tijekom ljeta.

Zajedno sa suprugom,umirovljenim pomorskim kapetanom, navodno posjeduje kuće, stanove, kao i jahtu, zbog čega su hrvatski mediji i jedna nevladina organizacija postavili pitanje - kako je mogla steći takvo bogatstvo kao državna službenica?

Posjeti Express