'Moja teta iz vrtića skrivala je nacističkog Anđela smrti Josefa Mengelea'

Profimedia
Kad je imala šest godina Betine Anton ljubazna 'Tante' Liselotte preko noći je otišla iz vrtića. Kasnije je saznala da je godinama skrivala Josefa Mengelea te da su joj Izraelci, koji su sumnjali da je zločinac mrtav, platili da ode na detektor laži.
Vidi originalni članak

Jedno od najranijih sjećanja Betine Anton na odrastanje u Brazilu 1980-ih odnosi se na njezinu učiteljicu u vrtiću, ljubaznu 'Tante' Liselotte. Ali vitka Njemica s kosom s trajnom i nestalnim portugalskim naglaskom - koju je s ljubavlju zvala 'teta' - skrivala je užasnu tajnu. Liselotte Bossert i njezin suprug Wolfram davali su utočište ozloglašenom 'anđelu smrti' Josefu Mengeleu - vjerojatno najtraženijem nacistu svih vremena.

Mengele je živio s njima i njihovo dvoje djece - koja su ga zvali 'ujak Peter' - u njihovoj kući u četvrti Brooklin u São Paulu 10 godina, uživajući u roštilju i redovito odlazeći na odmor na plažu, dok su ga proganjali zbog njegovih zlih ratnih zločina . Pričalo se da je doktor toliko uživao u svom sadističkom poslu - odabirući koji će zatvorenici umrijeti u plinskim komorama, a koji bi mogli poživjeti još koji dan - da bi se čak pojavljivao i slobodnim danima, piše Daily mail. No njegov glavni interes bio je pronalaženje blizanaca, ljudi s patuljastim rastom i drugim rijetkim stanjima, kako bi ih koristio kao ljudske zamorce u svojim perverznim, često smrtonosnim eksperimentima.

Nakon rata dao se u bijeg i na kraju pronašao utočište u Brazilu, zahvaljujući grupi odanih sljedbenika, uključujući Liselotte. 

- Najmanje 18 od 34 godine koliko je Mengele živio skrivajući se nakon završetka Drugog svjetskog rata, proveo je u Brazilu - piše Anton u njezinoj novoj uspješnici "Skrivanje Mengelea", a "posljednjih 10 pod zaštitom Liselotte i njezinog supruga."

Sve je završilo jednog sunčanog dana 1979. godine, kada je Mengele preminuo od srčanog udara na kupanju u odmaralištu Bertioga. Imao je 67 godina. A budući da je već živio u Brazilu pod lažnim imenom, s falsificiranim papirima, njegov se pokop morao organizirati brzo i tiho. Liselottin je posao bio riješiti papirologiju i praktične stvari. Tijelo je pokopano na groblju u Embuu pod imenom s kojim je živio od 1971. godine - Wolfgang Gerhard.

Tajna je otkrivena 1985.

- Više od šest godina Liselotte je mislila da su ti događaji iza nje, doslovno pokopani. Nastavila je podučavati malu djecu u njemačkoj školi. Međutim, u lipnju 1985. godine tajna je neočekivano otkrivena i njezin se život okrenuo naglavačke - piše Anton. Kada je Betine Anton došla u školu i saznala da je Liselotte zamijenila nova učiteljica.

- Nije bilo rastanka. Bio je to iznenadni poremećaj usred semestra. Imala sam samo šest godina i bila sam šokirana što sam odjednom izgubila učitelja - piše Anton.

Na kraju je Liselotte optužena samo za jedan zločin: ideološke laži vezane uz krivotvorene pogrebne dokumente. A kad se njezin odvjetnik žalio s obrazloženjem da je nastupila zastara, mogla je otići. Ali godinama su mnogi vjerovali da je priča o njegovoj smrti prijevara i da je tijelo u lijesu zapravo nečije sasvim drugo.

- Priče o Mengeleovim okrutnim i bizarnim eksperimentima uvijek su me proganjale.Uvijek sam se pitao zašto ga je Tante Liselotte zaštitila i što ju je potaknulo da to učin - piše Anton koja je više od 30 godina nakon što je napustila školu odlučila ući u trag svojoj bivšoj učiteljici. Uspjela ju je pronaći.

- Bilo je jasno da ne osjeća krivnju zbog svoje uloge u prikrivanju nacista koji su poslali tisuće Židova u smrt; da je upravo pomagala prijateljici - piše Anton. 

- Vidi, ovako je - rekla joj je te dodala: "'Dogovorili smo se da će me Židovi ostaviti na miru ako šutim. Pa sam šutjela. Jer sam imala obitelj, pa ne pričam o ovoj temi.’

- Kakvi Židovi? - upitala je Anton. Bio je to Menachem Russak,  lovac na naciste. Russak je bio šef specijalne izraelske jedinice zadužene za lov na nacističke ratne zločince, a bio je u São Paulu kada su ekshumirani Mengeleovi ostaci. Liselotte je tada implicirala da je bila prisiljena šutjeti zbog opasnosti za svoju djecu.

- Potražite nešto drugo što nije tako opasno za istraživanje. Jer ovaj slučaj je opasan, vjerujte mi - kazala je Liselotte, koja je tada bila u devedesetima, Anton. S druge strane, nitko ne preživi tri desetljeća nakon što ga progone Mossad, izraelska obavještajna služba i njemačka vlada, a da nema izuzetno dobre veze. Je li  Liselotte nešto skrivala?

Nakon šest godina istraživanja i pisanja njezine priče - razgovora s preživjelima Mengeleovih eksperimenata, proučavanja neobjavljenih dokumenata i vijesti iz tog doba - Anton je još uvijek zanimalo nešto što je Liselotte rekla: "da je u igri 'puno novca."

Mossad je sumnjao da je Mengele živ

Zatim je, kasno noću, dok je čitala opskurnu Mossadovu studiju koja je tek nedavno postala dostupna javnosti, 'zamalo pala s moje stolice: postojala je tajna Mossadova priča koja uključuje i samu Liselotte. Priča je bila povezana sa snažnim otporom Izraela da prihvati da je tijelo pokopano u Embu doista Mengeleovo', piše ona. ‘Menachem Russak, voditelj jedinice za lov na naciste, inzistirao je na tome da je sve bila samo prijevara i da je Liselotte izmislila priču o utapanju.

Naravno, DNK test posmrtnih ostataka bi sve riješio. Međutim, u to vrijeme još nije bio dostupan. Tako je u srpnju 1985. godine šef Mossada Nahum Admoni odlučio da se glavni svjedoci Mengeleova života u Brazilu podvrgnu poligrafskom testiranju. Liselotte je odbila pristupiti testu.

- Prošle su gotovo četiri godine prije nego što se predomislila. Ali Izraelcima je nametnula visoku cijenu: 100.000 dolara. Nakon dugih pregovora uz posredovanje njezina odvjetnika, dogovorili su se za 45.000 dolara. Kad ju je ponovno odlučila pronaći već je bila umrla

- I tako, osim ako se ne pojave novi tajni dokumenti, njezino znanje o slučaju Mengele na kraju je pokopano s njom - piše Anton.

Posjeti Express