Novi rat na Balkanu više nije nezamisliv: Slaba točka nam je krajnji jug bez ijednog vojnika

Luka Batelić/Pixsell
U tom golemom prostoru, od Ploča, preko Dubrovnika, Cavtata i Konavala, do punte Oštro, nema ni jednog jedinog hrvatskog vojnika. Čudno nešto i teško razumljivo
Vidi originalni članak

Odnose Hrvatske i Crne Gore poremetila je netom izglasana Rezolucija o Jasenovcu. Kako piše Express, politički odnosi Hrvatske s Crnom Gorom i Srbijom nisu bili ovako loši od 1991. godine, kad je ratna koalicija dviju zemalja nasrnula na svojeg zapadnog susjeda. Ponovni ratni sukob s njima? Trenutačno nemoguć, ali zamisliv, piše Expressov vojni ekspert.  

Crna Gora, nikad realizirani balkanski Singapur, čiju je velebnu rivijeru 2006. godine promovirao osobno James Bond u filmu "Casino Royal", niti 20 godina kasnije transformirala se u Vučićevu kolonijalnu ekspozituru koja teško da bi danas dobila tako globalno efektnu destinacijsku reklamu, piše novi Express u tiskanom izdanju. U protekle četiri godine, sad skoro pa bivša miljenica Zapada, pod prosrpskom vlašću prometnula se u isturenu jadransku klisuru lika iz Beograda koji je nekrofilski, Rezolucijom o Jasenovcu, Crnu Goru opet umočio u stoljetnu srpsku zaluđenost mitovima i fantazijama o svetosti srpskog "historijskog stradavanja". 

U tom golemom prostoru, od Ploča, preko DubrovnikaCavtata Konavala, do punte Oštro, nema ni jednog jedinog hrvatskog vojnika. Čudno nešto i teško razumljivo. Valjda bi bilo normalno, ako već Hrvatska ima gardijske brigade na kopnu, da na dispoziciji stoji i mornaričko pješaštvo u veličini brigade te svu potrebnu desantnu opremu (more, zrak), borbena (mehanizirana) sredstva na kopnu te dio sredstava za borbenu potporu i PZO.

Širina južnoga kopnenog teritorija s 23 kilometra (Makarska) sužava se na samo 5 kilometara širine teritorija (Dubrovnik). Nema nikakve Maginotove linije prema Trebinju Debelom brijegu. Ni jednoga garnizona. U zračnoj luci Dubrovnik ne postoji komad piste ili hangar za stalni smještaj dežurne pare borbenih aviona HRZ-a. Zero point.

Cijelu vojnu analizu Expressovih vojnih stručnjaka pročitajte OVDJE

Posjeti Express