Orepić: Do izbora brišemo 50.000 lažnih prebivališta

Patrik Macek (PIXSELL)
Optužio je i lijeve i desne i manjine, ali posebno Milana Bandića, da se nisu obazirali na "manipulativni izborni potencijal"
Vidi originalni članak

Samo nešto više od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je da je da je MUP otkazao 10.886 lažnih prebivališta u Republici Hrvatskoj. "Od 18. ožujka do 26. srpnja izvršili smo tisuće pregleda na području cijele RH i s tim nastavljamo", kazao je on i najavio da će taj broj u sljedećih mjesec dana narasti na 50.000.

Najzanimljivije je to što se pritom posebno obrušio na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, optuživši za manipulaciju pomoću takvih prebivališta na izborima, čime su se, kako je rekao, i lijeve i desne vlasti, čak i manjinske skupine "na rubnim dijelovima Hrvatske". Nedavno je policija objavila da je samo u Zagrebu utvrdila čak 25.000 lažnih prebivališta, uglavnom ljudi iz BiH.

Zagreb, inače, ima oko 650.000 birača, pa bi uz pretpostavljenu izlaznost od primjerice 55 posto, 25.000 glasova činilo čak sedam posto svih glasova na izborima. Bandić je prije nekoliko dana objavu rezultata sređivanja podataka o biralištima komentirao u svom stilu: "Pustite ljude da žive gdje žele, u ovom gradu nitko nije višak i svi su dobrodošli.

Ovaj grad su gradili najbolje kćeri i sinovi cijele Hrvatske i BiH. Sam sam ovdje došao prije 42 godine, nisam rođen u Zagrebu, ali svi imaju jednake prilike, ja sam primjer, i mogu izvući Hrvatsku iz krize", rekao je tada. Novinari su ga potom pitali kako je moguće da u Zagrebu ima toliko lažnih prebivališta.

Bandić je na to odgovorio da je to nedopustivo, ali je i dodao da on osobno s time nema ništa. Rekao je da on "nikoga nije prijavljivao i nema koristi od lažno prijavljenih". Upravo zbog toga Orepić se na Bandića obrušio da banalizira problem, da mu cilj nije uređena država, te da "na to nema pravo".

Posjeti Express