Pad političke zvijezde: Od šefa MMF-a do 'pimpa'

Press Association/PIXSELL
Strauss-Kahnovu karijeru uvijek su pratili skandali, a za seksualno uznemirivanje optuživale su ga suradnice, sobarice, novinarke...
Vidi originalni članak

Gotovo četiri godine vodio je jednu od najvažnijih institucija na svijetu, Međunarodni monetarni fond (MMF). Prije toga je bio francuski "superministar" za gospodarstvo i financije, a i dužnost francuskog predsjednika činila se ovom članu Socijalističke partije 2011. na dohvat ruke. Profesor ekonomije koji govori više jezika slavljen je kao popularan političar, a u vrijeme globalne financijske krize i kao "liječnik svjetskoga gospodarstva". U posljednje je vrijeme savjetovao vlade diljem svijeta.

Ali, njegovu karijeru su uvijek iznova pratili i skandali. Već 2008., na početku njegovog mandata kao direktora MMF-a pozornost je izazvala afera s jednom od njegovih suradnica. Ta žena je uskoro sporazumno napustila MMF, a Dominique Strauss-Kahn, u Francuskoj poznat kao "DSK", izgradio je izuzetno dobar imidž u toj instituciji i uskoro postao jedan od najutjecajnijih ljudi na svijetu.

U svibnju 2011. uslijedio je prvi teški udarac. Njujorška policija je uhitila Strauss-Kahna, koji je već sjedio u zrakoplovu, kojij samo što nije poletio za Francusku i malo kasnije ga s lisicama na rukama izvela pred novinare. Slika optuženoga Strauss-Kahna obišla je svijet. Spremačica soba u luksuznom hotelu "Sofitel" optužila je Strauss-Kahna da ju je prisilio na oralni seks. Pokušao je, navodno, prisiliti ju i na seksualni odnos. Prvi čovjek svjetske financijske scene završio je u istražnom pritvoru. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na svoju dužnost direktora MMF-a, ali je nastavio negirati krivnju.

Istraga se nastavila, Strauss-Kahn nije smio napustiti SAD, ali uz plaćanje jamčevine dozvoljen mu je izlazak iz zatvora, ali samo u kućni pritvor, kojeg je u trajanju od šest tjedana proveo u jednom njujorškom apartmanu. U srpnju 2011. Strauss-Kahn pušten je iz pritvora i novu slobodu proslavlja u jednom luksuznom restoranu. Naime, kazneni progon protiv njega se obustavio zbog sumnji u vjerodostojnost svjedokinje. Postupak privatne tužbe Strauss-Kahn okončava krajem 2012. izvansudskom nagodbom sa spremačicom Diallo.  

U rujnu 2011. Strauss-Kahn se vratio u Francusku. Imidž mu se malo popravio, a neki su čak tražili da mu se omogući ulazak u izbornu utrku za francuskog predsjednika. No, čim je vratio u Francusku pojavile su se nove optužbe za seksualno napastovanje. Jedna mlada novinarka objavila je da ju je Strauss-Kahn napastvovao za vrijeme intervjua 2002. godine. 

Problemi za Strauss-Kahna tu nisu prestali, a francusko državno odvjetništvo uskoro je pokrenulo istragu u još jednom slučaju. U središtu pozornosti su seksualne orgije i angažiranje prostitutki, takozvanih call-girls. Menadžera i voditelja ureda za odnose s javnošću luksuznog hotela Carlton optužilo se da je organizirao prostitutke za goste hotela. Tijekom istrage opet je isplivalo ime Strauss-Kahna, a otkrivena je i mreža organiziranih seksualnih partyja u Parizu, Washingtonu, Lilleu i drugdje. 

2012. Strauss-Kahn je uhićen i dva dana je proveo u pritvoru. U ožujku te godine protiv njega je pokrenuta istraga zbog optužbi da je sudjelovao u organiziranju prostitucije. Istražitelji vjeruju da je Strauss-Kahn kao šef MMF-a bio "kralj" razuzdanih tuluma i glavna osoba na njima. Navodno je sudjelovao i u organizaciji tih partyja. Ali, on tvrdi da nije znao da su žene koje su sudjelovale na partyjima bile prostitutke.

U lipnju 2013. državno odvjetništvo zahtijeva da se istraga prekine. Ali, suci ipak podižu optužnicu, jer sumnjaju da je Strauss-Kahn govorio istinu. Pored njega optuženo je još 13 osoba. Iste godine Strauss-Kahnova treća supruga Anne Sinclair se rastaje od njega. U ponedjeljak, 2. veljače 2015. počeo je sudski proces u kojem je Strauss-Kahn osuđen za organiziranje lanca prostitucije i poticanje sedam žena na prostituciju. U žargonu, Strauss-Kahna državno je odvjetništvo optužilo da je 'pimp'. Očekuje se da će proces trajati tri tjedna, a Strauss-Kahn bi u slučaju da bude proglašen krivim mogao završiti u zatvoru na deset godina.

Više pročitajte na Deutsche Welle.

Posjeti Express