Pamtite li Ankicu Lepej? Tabla i šetalište za ženu koja je rekla stanje Tuđmanova računa

Patrik Macek/PIXSELL
Njoj je savjest stajala iznad bankarske tajne. Nakon što je banka ponudila milijun kuna onome tko otkrije identitet osobe koja je provalila tajnu, Lepej se prijavila sama a novac, milijun kuna na koje je imala pravo, odbila
Vidi originalni članak

Šetalište i jedna tabla na kojoj piše njezino ime. To je nakon svega dobila Ankica Lepej, prva hrvatska zviždačica danas u zagrebačkim Gajnicama. Neko vrijeme tamo je živjela i radila u tamošnjoj poslovnici Zagrebačke banke. Bilo je to prije 26 godina, u listopadu 1998. kad je do tad anonimna bankovna službenica postala udarna vijest svih televizija i nacionalnih dnevnika. 

Otkrila je, naime, da Franjo Tuđman u imovinskoj kartici nije naveo kako na računu ima 210.000 njemačkih maraka. Nakon prvog hrvatskog predsjednika još će stotine pikzibnera i političkih kokošara glumiti da ne znaju ispuniti imovinsku karticu kako treba pa su, eto, zato nedostajale vile, kuće, oranice i gotovina na njihovim računima. 

No Tuđman je bio nešto drugo. Nedodirljiv u ono vrijeme. Kako se netko uopće usuđuje propitkivati njegovo poštenje, pitali su se HDZ-ovci. 

NEPOZNATI TUĐMAN Umro je Tito, Franjo je vozio kući s Maksimira i slušao radio: 'Spreman sam na sve'

"Demonstrirala je što znači građanska hrabrost. Kao u američkim filmovima, u kojima pojedinac ustaje protiv sustava, moći ili divlje horde - Ankica Lepej ustala je protiv instituta bankarske tajne, prokazavši tadašnjeg državnog poglavara, Franju Tuđmana, kao čovjeka koji je u imovinskoj kartici zatajio pravo stanje svoga računa", pisala su 24sata kad je Ankica Lepej preminula, 2018. godine. 

Kao bankovna službenica dala je 1998. godine novinarima bankovne račune obitelji Tuđman, iz kojih se vidi da Franjo Tuđman u imovinskoj kartici nije naveo da na računu ima 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Njoj je savjest stajala iznad bankarske tajne. Lepej je otišla i dalje od toga: nakon što je banka ponudila milijun kuna onome tko otkrije identitet osobe koja je provalila bankarsku tajnu, Lepej se prijavila sama a novac, milijun kuna na koje je imala pravo, odbila.

- Tadašnja vlast sa Tuđmanom bila je uzdrmana - rekla je Ankica Lepej svojedobno za 24 sata, pa nastavila: 

- Mislili su da su nedodirljivi i kako je Tuđman govorio da će na vlasti biti 50 godina. Otvorila su se vrata slobodi i demokraciji, a posebno pravosuđu da procesuira sve gospodarske zločine. Žao mi je da se taj proces ubrzo zaustavio, nestalo je optimizma i političke volje za stvaranjem bolje, poštenije i humanije države. Oni koji su trebali dovršiti demokratske procese brzo su izgorjeli - uništavali su ih šatoraši, plaćenici, klerofašisti, ustaše... a veliku štetu napravili su ljevičari sami među sobom.

RAKETIRANJE BANSKIH DVORA 'Tuđman je malo produžio ručak. To mi je spasilo život, staklo bi me cijelu sasjeklo'

- Dok nema ljevice ni desnica ne može biti kvalitetna, a to se svakim danom sve više vidi. Republika Hrvatska ide u potpuno krivom smjeru. Vlast se održava trgovinom a ne izborima. 

Još puno toga rekla je Ankica Lepej, ali prijavivši istinu, a zanemarivši bankarsku tajnu, samo je sebi navukla nevolje na vrat. Uhićena je, kazneno su je progonili i dobila je otkaz 11 mjeseci prije mirovine. Tek je nakon Tuđmanove smrti Državno odvjetništvo odustalo od njezina progona. 

Posjeti Express