Pariz u plamenu zbog cijene goriva

BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
Zlobniji komentatori će reći da su demonstracije najpopularnija društvena aktivnost u Francuskoj
Vidi originalni članak

Pariška policija upotrijebila je suzavce i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike u Parizu koji demonstriraju protiv povećanja cijena goriva i gospodarske politike predsjednika Emmanuela Macrona, javlja u subotu Reuters i podsjeća da je prosvjed "žutih prsluka" koji je poremetio svakodnevnicu diljem Francuske ušao u drugi tjedan.

Nekoliko stotina prosvjednika slilo se na aveniju Champs Elysee gdje ih je dočekala policija kako bi spriječila njihov dolazak pred predsjedničku Elizejsku palaču.

Pogledajte galeriju.

Neki su prosvjednici pjevali Marseljezu dok su drugi nosili transparente na kojima je pisalo "Macron, daj ostavku" i "Macron, lopov".

Već više od tjedan dana prosvjednici obučeni u fluorescentne žute prsluke, koji su obvezni dio opreme u svim vozilima, zapaljenim barikadama te konvojima vozila koji jedva da se kreću blokiraju autoceste diljem zemlje te priječe pristup benzinskim postajama, šoping centrima i nekim tvornicama.

"Žuti prsluci" se snažno protive porezima koje je Macron uveo prošle godine na diesel i benzin, u cilju da se što više ljudi okrene prijevozu koji je prihvatljiviji za okoliš. Uz uvođenje poreza, vlada je uvela poticaje za kupnju 'zelenih' ili električnih vozila.

Posjeti Express