Pet dana prije izbora: Desnica i nezavisni nikad spremniji

PIXSELL
Povratak otpisanih i neizvjesne utrke u nekim gradovima obilježit će nadolazeće lokalne izbore
Vidi originalni članak

Ostalo nam je još pet dana do lokalnih izbora. Iako se povremeno može steći dojam da su to manje važni izbori, moramo reći da tome doista nije tako. Izravno biramo naše gradonačelnike, a samo Milan Bandić upravlja sa 7,5 milijardi kuna godišnje.

Budući da nam je ostalo tako malo do izbora odlučili smo podsjetiti na neke od ključnih utrka na lokalnim izborima.

Zagrebački trio

Najneizvjesnija utrka vodit će se u glavnom gradu. Troje kandidata ima realne šanse za ulazak u drugi krug izbora, a riječ je o dosadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću, HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš te nezavisnoj Sandri Švaljek. Po prvi put otkako se kandidira za gradonačelnika Bandić nije prvi izbor građana, pokazala je nedavna anketa Nove TV. Prema tom ispitivanju javnog mnijenja, Mrak Taritaš je prešla u vodstvo i procjenjuje se da će osvojiti 27,8% glasova u prvom krugu izbora dok bi Bandić osvojio 24,1%. Sandra Švaljek je u istoj anketi na trećem mjestu s 21,2% glasova.

Otprilike u isto vrijeme provedena je anketa i RTL-a koja je pokazala nešto drukčiji omjer, gdje je Bandić i dalje bio prvi izbor, dok je Mrak Taritaš na drugom mjestu s 25,6% glasova. Sandra Švaljek je i dalje bila na trećem mjestu. Najveće iznenađenje bi lako mogla priuštiti nezavisna Bruna Esih. Nedavne ankete davale su joj solidnih desetak posto glasova, a u međuvremenu joj se pridružio i Zlatko Hasanbegović. Njih dvoje bi lako mogli privući glasove teške desnice i osvojiti zamjetan broja glasova, a time bi mogli pomrsiti račune prvenstveno Bandiću. Mrak Taritaš je, naime, kandidatkinja s ljevice i teško je zamisliti da bi netko bio spreman glasati za Brunu Esih umjesto popularne bivše ministrice graditeljstva. S druge strane, Bandić je godinama koketirao s Kaptolom i tvrdom desnicom za koju je bio jedini pravi izbor. Sada, čak i oni imaju osobu po svom izboru i Milanu ozbiljno prijeti gubitak gradonačelničkog mjesta.

Prema svemu sudeći, Zagrepčani će moći birati između Bandića i još nekoga u drugom krugu. Jedne ankete pokazuju blagu Bandićevu prednost, druge pokazuju blagu prednost njegove protukandidatkinje, ali sve je to u okviru statističke pogreške. To znači da su pred nama daleko najneizvjesniji izbori u najvećem hrvatskom gradu u posljednjih petnaestak godina.

Žele se vraća

U gradu pod Marjanom također se vodi velika bitka između starih snaga u vidu Željka Keruma te HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare. Da Splićani stvarno nisu zlopamtila pokazuje činjenica da je Kerum po svim anketama na prvom mjestu. Ispitivanje Nove TV daje mu 25,7% glasova, dok mu RTL-ovo daje još i više, čak 29,6%. Sve u svemu, čini se da su Splićani spremni oprostiti činjenicu da je Splitu dužan milijune kuna, da su iza njegovog gradonačelničkog mandata ostali brojni repovi i afere, a i da u svojim istupima nije pokazao da se išta promijenilo posljednjih godina. Žele se vraća, naziv je popularne stranice na Facebooku, a čini se da će se doista Žele vratiti na čelo Splita.

Sličan igrokaz odigrava se i na sjeveru Hrvatske gdje je Ivan Čehok najavio izlazak na izbore. Na teret mu se stavlja da je oštetio grad Varaždin za više od pedeset milijun kuna, jedno vrijeme je proveo u Remetincu, ali smatra da ga to ništa ne sprječava da opet zasjedne na čelo grada. Međutim, njegova kandidatura objavljena je tek mjesec dana prije izbora i još uvijek nisu objavljene ankete u kojima je on ponuđen kao kandidat. Tako da postoji realna mogućnost da će rezultati biti jedino ispitivanje javnog mnijenja u Varaždinu. Upućeni će reći da je Čehok i dalje iznimno omiljen, čak i među ljudima koji su potpuno svjesni 
njegovih malverzacija tijekom mandata. Predizborne ankete pokazuju da bi na čelo grada trebao sjesti SDP-ov Alen Kišić s četvrtinom svih glasova u prvom krugu, a HDZ-ov Damir Habijan trebao bi dobiti oko 16% glasova.

Nova-stara lica

Kad je riječ o Rijeci, jedno vrijeme se raspravljalo o tome je li vrijeme za smjenu vlasti, je li vrijeme da Vojko Obersnel napokon izgubi izbore. Međutim, sve ankete mu daju pozamašnu prednost nad bivšim HDZ-ovcem Hrvojem Burićem. Prošlotjedna RTL-ova anketa pokazala je da se Obersnelova prednost čak i povećala pa bi tako on mogao osvojiti 35,3% glasova u prvom krugu dok bi Burić mogao osvojiti 15,3% glasova. U drugom krugu gradonačelničkih izbora, Obersnel osvaja natpolovičnu većinu bez obzira suprotstavili mu se Burić ili HDZ-ov Kristjan Staničić.

U Metkoviću, utvrdi i kolijevci Mosta, čini se da će na vlasti ostati Mostovka Katarina Ujdur. Interno Mostovo istraživanje daje joj 44,6% glasova, dok protukandidatu Daliboru Milanu podrška iznosi 29,5% glasova. Pokažu li se te ankete točne, Most bi nakon drugog kruga glasanja trebao čvrsto ostati na vlasti u gradu odakle je Božo Petrov krenuo na osvajanje parlamentarnih mandata.

Za još jedan grad dostupno je interno stranačko istraživanje, a ovog puta riječ je o Zadru. Nakon što je kontroverzni HDZ-ovac Božidar Kalmeta rekao da se neće opet kandidirati za gradonačelnika, pojavila se mogućnost da bi popularna SDP-ovka Sabina Glasovac mogla zadati velike glavobolje HDZ-u. Međutim, ako je vjerovati internom HDZ-ovom istraživanju, njihov kandidat Branko Dukić trebao bi u drugom krugu osvojiti 59% glasova dok bi njegova izgledna protukandidatkinja trebala osvojiti tek 23% glasova.

Ankete rijetko griješe, ali kad je riječ o minimalnim razlikama od tek nekoliko postotnih bodova, rezultat je praktički nepredvidiv. Kako god bilo da bilo, nakon nedjeljnih izbora jako puno stvari će biti puno jasnije. 

Posjeti Express