Pijun vlasti: Radi nerede da Vučić može vojskom na narod

Srđan Ilić/PIXSELL
Boško Obradović iz minorne stranke Dveri pokušava na sve načine preuzeti kontrolu nad srpskim prosvjedima
Vidi originalni članak

U Beogradu su se u četvrtak ponovno okupili prosvjednici tražeći smjenu gradskih vlasti. 

Članovi Saveza za Srbiju predvođeni šefom stranke Dveri Boškom Obradovićem blokirali su u četvrtak ulaz u Skupštinu grada Beograda. Tijekom blokade, u nekoliko navrata došlo je do verbalnog okršaja sa ženama zaposlenima u Skupštini, koje su napravile živi zid ispred ulaza u zgradu Starog dvora i blokirale prosvjednike. 

Ispred Skupštine nalazi se i vozilo Hitne pomoći, a u nekoliko navrata čule su se i sirene, prenosi Blic. Navodno su se dvije žene pritom onesvijestile. tada je nastao još veći metež, a prosvjednici su tada počeli provocirati, te su vikali i drugim ženama "onesvijesti se"

Zaposlenice i prosvjednici međusobno su se prepucavali 'tko koga plaća' i 'tko zbog koga ne može pronaći posao. Prosvjednici su tražili da im se obrati gradonačelnik Zoran Radojičić ili njegov zamjenik Goran Vesić.

Kosovska posla Albanci drže Vučića u šaci: Uzimaju mu milijarde eura

Boško Obradović i prosvjednici otišli su nakon toga na Trg Republike i skinuli zaštitnu ogradu, a nakon toga su krenuli prema zgradi Regulatornog tijela za elektronske medije. 

Nakon što su isti glumci u istim ulogama upali u zgradu Radio-televizije Srbije, postavlja se pitanje zašto Boško Obradović i dalje pokušava istim sredstvima mobilizirati njemu nesklon narod? "Ponekad pomislim da je Boško zapravo infiltriran; nije nemoguće, ali nemamo dokaze, to je samo moj dojam. On sad pruža Vučiću svojim raznim ispadima, posebno ovom eskalacijom fenomenalnu ispriku da ovaj još više plaši narod i pokazuje zube", ispričao nam je ugledni srpski novinar Miloš Vasić nakon Boškova upada u RTS.

Njegov ekstremizam je dobro poznat, njegova nepopularnost u Rusiji također. A popularnost u Rusiji je jedna od ključnih poluga Vučićeve vlasti. Zapadni analitičari su to nazvali MiG-efektom. Dok Vladimir Putin i njegov šef diplomacije Sergej Lavrov redovito šalju izaslanstva u Beograd, a Vučić šalje svoje poslanike u drugom smjeru, dok Rusija donira rashodovane MiG-ove iz vojnog otpada, oni će biti "pravoslavna braća" s istoka.

Europska unija ulaže u infrastrukturu, članice EU-a šalju novčanu pomoć na sve moguće načine, pomažu u pregovorima s Kosovom u mirnom rješenju nategnutih odnosa, ali sve to ne završava na naslovnicama srpskih medija pod apsolutnom kontrolom Aleksandra Vučića.Jedna famozna fotografija srpskih medija, gdje su svi imali Vučićevu kampanju na naslovnici, najbolje oslikava koliko problema opozicija ima. Svoje ideje možeš plasirati i s balkona stana, ali te neće nitko čuti.

Upad prosvjednika Beograd ključa: Udarili su Vučića gdje ga najviše boli

Možda čak i susjedi počnu zvati policiju. Zato su slobodni mediji važni za slobodnu raspravu o teškim temama. Tako su, za potrebe Vučićeve predsjedničke kampanje, iz naftalina izvučena dva ubojstva srpskih vojnika u Topčideru 2004. godine, u koja su odlučili uplesti i Vuka Jeremića.

A kad Obradović ode u Rusiju i Lavrov ga ignorira, to odjekne u svim srpskim medijima. Rusko jasno zauzimanje Vučićeve strane tek je jedan u nizu argumenata srpskoj javnosti da se ne odriču Vučića.

Srbija se uvijek mora pitati koga umjesto Vučića, Hrvatska se uvijek mora pitati kakav će biti taj netko drugi, poslije Vučića. Obradović, kao ekstremni desničar, ni po čemu nije poželjan partner za rješavanje zaostalih pitanja. Vuk Jeremić, kao pobornik teze da je nakon Oluje došlo do etničkog čišćenja na oslobođenom području, također nije baš najsretnije rješenje za razvoj dobrih odnosa među državama bivše Jugoslavije. I tko ostaje? Šešelj? Preletačević? Netko totalno novi? Što kad se pokaže da je taj netko novi gori od Vučića?

Posjeti Express