Plenković će mic po mic uvesti plaćanje poreza na sve nekretnine

Tomislav Miletić/PIXSELL
Kuhanje žabe omiljena je tehnika premijera Andreja Plenkovića u kojima nema brzih i dramatičnih odluka, nego se sve radi polako, kroz korake i bez previše uzburkavanja javnosti. Tako je i s porezom na nekretnine.
Vidi originalni članak

U kampanji za proljetne izbore HDZ-ovci su govorili da neće biti uvođenja tog poreza, ali se u tišini on pripremao. I na kraju će biti uveden u jako blagom obliku.

Ali to je tek uvertira, prvi ili bolje rečeno, drugi korak do poreza koji će obuhvaćati sve nekretnine, i to po vrijednosti. Taj plan nam je i potvrđen od izvora u Vladi, ali uz napomenu da ništa nije definirano te da će sve ovisiti od analiza i učinaka poreza koji će biti uveden sljedeće godine, piše Ivan Pandžić za 24sata.

Pripreme za njega počele su i lani. Tad je povećan raspon lokalnog poreza - onoga za kuće za odmor u rasponu od 0,6 do pet eura. Paralelno je ostavljena mogućnost i lokalnoj upravi da jače oporezuje kratkoročni najam, a srezan im je prirez kako bi se na to odlučili. Ali lokalni čelnici su digli porez na kuće za odmor koje ne plaćaju njihovi birači, nego oni koji imaju nekretninu na njihovu području, dok su iznajmljivačima apartmana mahom ostavili jako niske stope poreza. Točnije, samo šest posto ih je uvelo najviših 199 eura po krevetu, a 78 posto ih je paušal ostavilo između 19,90 i 40 eura po krevetu.

Ministar financija Marko Primorac je i ove godine izmijenio zakon i tumačio da se i porez na kuće za odmor treba naplatiti za svaki od 220.000 apartmana i soba. Ali to je palo u vodu. Kako su porez na kuće za odmor vlasnici sami trebali prijaviti - lokalna uprava nije htjela to naplaćivati iznajmljivačima, dok Porezna uprava nije imala ovlasti - sve je završilo fijaskom.
Na kraju, porez na nekretnine koji je zamijenio porez na kuće na odmor i plaćat će se od 0,6 do 8 eura po kvadratu uopće nije porez na nekretnine. Bolji bi naziv bio porez na stambene jedinice ili porez na kuće, stanove i apartmane. I to je dio strategije kuhanja žabe.

Država se izuzela od poreza

Ustavno je problematično što se država izuzela od poreza koji bi trebala plaćati lokalnoj upravi za svoje prazne stanove, pa ako porez ne prođe test ustavnosti, opet će sve biti na nultom koraku.

Ali Vlada je išla putem prilično uskog obuhvaćanja nekretnina porezom upravo kako se ne bi previše uzburkali duhovi u javnosti. Vlada računa da će prva godina primjene pokazati da trošak nije prevelik i da nitko od iznajmljivača nije propao. Opet sljedeće godine mogu povećati raspone poreza i paušala, ako gradonačelnici i načelnici pred lokalne izbore zadrže najniže porezno opterećenje kako se ne bi zamjerili biračima.

Sasvim je jasno da se ide putem da i Hrvatska napokon oporezuje više imovine naspram rada te da će se u skoroj budućnosti raditi masovne procjene i porez na nekretnine plaćati na sve njih uz olakšice za prvu nekretninu. Samo je pitanje političke volje i spremnosti sustava hoće li taj porez prije ili kasnije, ali on je neminovnost.

Posjeti Express