Pogledajte što smo zarobili Ukrajincima: Rusi su izložili Leoparde, Bradleye, Abramse

Profimedia
Rusi pokazuju zapadno oružje zarobljeno od Ukrajinaca te analiziraju zarobljeni "Leopard 2A6" dok su sami srušili nevidljivi borbeni dron da ga se ne dokopaju Ukrajinci. Oni se, pak, hvale kad zarobe najmoderniji ruski tenk "T-90M ‘Proboj‘".
Vidi originalni članak

Vlasti Ukrajine i Rusije u više su navrata najavljivale zapljenu neprijateljske vojne opreme kao trofeja. Ova je oprema prikazana na izložbama u obje zemlje - na primjer, propagandni vlak putovao je gradovima Rusije, neprijateljsko oružje demonstrirano je na brdu Poklonaja u Moskvi, a Ukrajinci su zaplijenjeno rusko oružje pokazali u glavnoj kijevskoj ulici Hreščatik.

Izravno na bojnom polju takva se oprema koristi na ograničen način zbog nedostatka rezervnih dijelova, streljiva i obučenog osoblja. Međutim, ruske trupe koriste neke "trofeje" za njihovu namjenu, a ne samo kao eksponate ili uzorke za proučavanje. Državna novinska agencija TASS objavila je fotografije vozila za spašavanje M88A1 razvijenog u Sjedinjenim Državama na temelju tenka M60, objavilo je nezavisni portal Meduza. Takvo je vozilo dizajnirano za evakuaciju slomljenih ili "nokautiranih tenkova" i drugih oklopnih vozila s bojnog polja radi popravka. Slike M88A1 i američkog oklopnog transportera MaxxPro snimljene su 12. listopada 2024. godine u regiji Luhansk, koja nije pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Zaplijenjeno oružje Rusi su pokazali građanima na proslavi 1. svibnja u Moskvi. Radilo se o američkim, njemačkim i francuskim tenkovima koji su poslani Ukrajini. Osim tenkova bila su izložena i britanska i australska oklopna vozila zaplijenjena u Ukrajini te vojna oprema proizvedena u Turskoj, Švedskoj, Finskoj, Južnoafričkoj Republici i Češkoj.

Prvi kanal državne televizije prenio je tada da je zvijezda izložbe zaplijenjeni američki borbeni tenk "M1 Abrams", koji su ruske snage onesposobile na istoku Ukrajine. Među trofejima su bili i Nemački tenk "Leopard” i borbena vozila pješadije „Marder”, ukrajinski "T-72", švedsko borbeno vozilo pješadije "CV90", američki glavni borbeni tenk "Abrams”, oklopni transporter "International MaxxPro” i borbeno vozilo pješadije "Bradley"”.

Ukrajinci su pak zaplijenili ruske oklopnjake i tenkove, a lani u listopadu njemački mediji objavili su kako je ukrajinska vojska zaplijenila i treći najmoderniji ruski tenk "T-90M ‘Proboj‘". Riječ je o tenku koji ima motor od 1130 konjskih snaga i može postići brzinu do 70 km/h na cesti ili 50 km/h na neravnom terenu. S punim rezervoarom može prijeći oko 550 kilometara. Naoružan je topom kalibra 125 mm s dometom većim od tri kilometra. Uz to je  opremljen mitraljezima od 7,62 mm i 12,7 mm.

Rusija je pak jedan zarobljeni ukrajinski tenk "Leopard" njemačke proizvodnje ovaj mjesec prevezla duboko u svoj teritorij, kako bi ga njihovi inženjeri rastavili i analizirali njegove komponente, pokazalo je istraživanje Defense Newsa, na temelju podataka iz otvorenih izvora. Zarobljeni tenk izgledao je u dobrom stanju nakon što su radnici podigli ceradu koja ga je prekrivala tijekom putovanja. Na kupoli su se mogli vidjeti čelični kavezi kao zaštita od dronova. Takvi dodaci postali su standardni na bojnom polju u Ukrajini kao jednostavna obrana od dronova kamikaza napunjenih eksplozivom, koji mogu uništiti oklopna vozila kada pogode slabe točke.

Satelitske slike, snimka koju su objavili ruski mediji i druge informacije iz otvorenih izvora, pokazale su lokaciju tenka "Leopard 2A6", a to je tvornica Uralvagonzavod, poznata kao najveći svjetski proizvođač tenkova. Tvornica je navodno proizvela više od 100.000 tenkova od Drugog svjetskog rata, a uključena je i u proizvodnju najmodernijih varijanti tenkova kojima Rusija danas raspolaže, piše Jutarnji list.

Srušili dron da ga se ne domognu Ukrajinci?

Iznad ukrajinske Kostjantinivke nedavno je oboreno  najnovije rusko oružje - nevidljivi borbeni dron S-70, poznat pod nazivom "Okhotnik" ili "Lovac". Nije poznato je li dron pogođen "prijateljskom vatrom" ruskog mlažnjaka Su-57, koji je letio u blizini, ili su ga oborile ukrajinske snage. Ruski avion možda je pokušavao uspostaviti kontakt s dronom koji je izgubio kontrolu, ali kako su oba letjela u zoni ukrajinske protuzračne obrane, pretpostavlja se da je donesena odluka da se "Okhotnik" uništi kako ne bi pao u ruke neprijatelju. Ni Moskva ni Kijev nisu službeno komentirali što se dogodilo na nebu iznad Kostjantinivke. 

Ovo nije običan dron, već teška bespilotna letjelica veličine borbenog aviona, ali bez kokpita. Vrlo ga je teško otkriti, a njegovi tvorci tvrde da na svijetu ne postoji oružje slično njemu. Teži više od 20 tona i navodno ima domet od 6000 kilometara.

Posjeti Express