Projekt koji daje dva milijuna eura za produkciju filma

Projekt Kreativna Europa vrijedan je projekt Europske unije vrijedan 1,47 milijardi eura, a vodeći je program Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru
Vidi originalni članak

Kreativna Europa svake godine pomogne 2000 mladih projekata koji se temelje na kulturi ili medijima kako bi zaživjeli i razvili se. Peter Andrematt, voditelj deska za medije unutar Kreativne Europe, pobliže nam je objasnio ciljeve Kreativne Europe, tri potprograma unutar kojih se projekti mogu prijaviti, koji su iznosi koji se mogu očekivati, kako se vrši sama prijava, ali i mnogo više.

Express: Možete li se predstaviti?

Ja sam Peter Andermatt i odgovoran sam za medijski desk u Španjolskoj. U Španjolskoj imamo četiri deska, a naš je zapravo najveći prema teritoriju koji zauzimamo i mi smo ustvari ambasada Kreativna Europa programa u zemljama članicama. Naša misija je informiranje raznih industrija o prilikama koje pruža medijski program te također pomažemo institucijama pri orijentaciji na različite politike, ali pomažemo i kompanijama koje se žele prijaviti za medijska sredstva da sastave svoje prijave i pronađu svoje partnere u drugim zemljama ako im je to potrebno.

Express: Što je Kreativna Europa i od kojih se programa sastoji?

Projekt Kreativna Europa sastoji se od tri potprograma. 58% našeg cijelog budžeta je u medijskom programu, dok je 35% u programu za kulturu, što se odnosi na dizajn, literaturu, muziku, kulturu, arhitekturu, ali i na svu umjetnost koja se izvodi na pozornici. Tu spadaju sve kreativne industrije osim medija, a imamo i novi međusektorski program koji pokriva vijesti te kolaboracije u tom sektoru na razini Europe. Uz to, imamo i niz novih aktivnosti, a to je inovacijski centar pomoću kojeg želimo industriji predstaviti digitalizaciju i inovativnost. Naši glavni ciljevi su čuvati, razvijati i promicati europsku kulturnu i jezičnu raznolikost i baštinu te povećati konkurentnost i gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih sektora, posebno audiovizualnog sektora.

Express: S kojim budžetom raspolažete?

Imamo cikluse svakih sedam godina. Zadnji ciklus smo raspolagali s 1,47 milijardi eura za sedam godina te se taj novac zatim dijeli u tri sektora. Ove godine konkretno imamo više od dvije milijarde eura zahvaljujući Europskom parlamentu. Trenutačno zbog toga imamo puno više novca, ali i jači program. Ove godine nudimo 400 milijuna za medijski program te je taj novac dostatan da se u godinu dana 400 kvalitetnih projekata pogura u smjeru razvoja i da se u distribuciju stavi više od 400 filmova.

Express: Koliko je koristan bio vaš program tijekom pandemije?

Naš budžet za europsku mrežu kina je prije pandemije bio 10 milijuna, dok je tijekom pandemije naš budžet narastao na 15 milijuna eura godišnje. Planiramo taj iznos zadržati i tijekom ove godine jer smatramo da su kazališta i umjetnici najviše pogođeni pandemijom. S druge strane, nezavisni distributeri su imali isti problem jer njihovi filmovi nisu bili u kinima te smo za njih poboljšali globalno financiranje. S nama su potpisali ugovor te smo im povećali iznos predfinanciranja kako bismo konstantno imali priljev novca s naše strane kako bismo mogli kompenzirati sve gubitke. Što se produkcije tiče, tu su stvari bile ponešto drugačije. Oni su imali veće troškove zbog COVID protokola te smo za njih također povećali iznos financiranja i povećali iznos koji dajemo za svaki pojedinačni projekt.

Express: Kako se prijaviti za dobivanje vaših sredstva?

Morate biti europska kompanija koja je u vlasništvu Europljana i neovisna. Ako zadovoljavate te uvjete, dolazite na naš medijski desk te tamo predstavljate svoj projekt i mi vam pomažemo da zadovoljite preliminarne uvjete. Nakon toga ispunjavate našu prijavnicu, s kojom vam također mi pomažemo. Kad ste je popunili i predali, prijave šaljemo izvršnoj agenciji u Bruxellesu, gdje se nalazi više od 4000 stručnjaka na više područja koji detaljno analiziraju sve što ste popunili te u konačnici odlučuju hoćete li dobiti novac ili ne.

Express: Koji iznos novca dajete za jedan projekt?

Iznos koji dobivate je jako različit i ovisi o projektu. Ako govorimo o razvoju, tu imamo minimum od 30.000 eura za stvaranje dokumentaraca, maksimum od 100.000 eura za televizijsku seriju, a za filmove obično iznosi 45.000 - 60.000 eura. No ovo je samo razvoj, a osim njega postoji i novac za produkciju, no tu ne ulazi novac za kina, nego za televiziju. Kod produkcije najmanji iznos koji možete dobiti je 300.000 eura za dokumentarac, od 500.000 do 2,000.000 eura ako se radi o fikcijskim filmovima i 500.000 za animirane filmove.

Express: Koliko projekata godišnje dobije vaše subvencije i koliko vremena treba proći da projekt dobije novac?

Dobivamo više od 4000 prijava za svaki program godišnje, a subvencije dobiva oko 2000 projekata. Od datuma kad sve prijave završavaju do proglašenja tko je subvencije dobio ili nije dobio potrebno je od četiri do pet mjeseci, a nakon toga još mjesec i pol do potpisivanja dokumenta s izvršnom agencijom za predfinanciranje.

Express: U kojem roku dobivena sredstva moraju biti potrošena?

Što se tiče subvencija za razvoj, one moraju biti potrošene unutar 24 mjeseci, odnosno dvije godine, a ako imate grupu projekata, što znači tri ili više, tad vaša sredstva moraju biti potrošena unutar tri godine.

Express: Koliko često se može prijavljivati za subvencije?

U razvoju možete ili tražiti sredstva za jedan projekt, ali i sredstva za više projekata. Unutar jedne godine dozvoljeno je samo jednom tražiti sredstva za razvoj - ili za jedan projekt ili za grupu projekata, no uz novac za razvoj moguće je unutar jedne godine dobiti novac za produkciju. Također, ako ulazite u projekt s partnerom, možete dobiti čak dodatni iznos do 60.000 eura po partneru, ali nikad više od 50% iznosa koji ste dobili za razvoj.

 

Posjeti Express