Projektant: Ne vidim da rasvjeta Pelješkog mosta ima bilo kakav negativan utjecaj

Grgo Jelavić/PIXSELL
Projektna dokumentacija na osnovu koje su ugovoreni i izvode se radovi ima građevinsku dozvolu i sve potrebne suglasnosti, odnosno u potpunosti je usklađena sa zakonima u vrijeme kad je izrađena
Vidi originalni članak

Građanska inicijativa Mračna strana svjetla objavila je na Facebooku da je rasvjeta Pelješkog mosta protuzakonita i da će to prijaviti Europskoj komisiji. Slučaj komentira Zlatko Galić, projektant elektrotehničkih instalacija na više od 1500 različitih projekata u Hrvatskoj i svijetu.

Kakvo je Vaše stručno mišljenje o problemu?

Nisam na ovom projektu, ali mislim da sam dovoljno upoznat s problematikom. Cijela ta priča nema nikakve veze sa stvarnim činjenicama i samo je pokušaj prikazivanja aferom nečega što to nije. Projektna dokumentacija na osnovu koje su ugovoreni i izvode se radovi ima građevinsku dozvolu i sve potrebne suglasnosti, odnosno u potpunosti je usklađena sa zakonima u vrijeme kad je izrađena. Projekt je usklađen i sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s tim da je u vrijeme izrade projekta i ugovaranja radova na snazi bila prethodna inačica Zakona, donesena 2012., i bila je na snazi do travnja 2019. godine. Tek donošenjem nove inačice Zakona je prethodna stavljena izvan snage.

Je li onda rasvjeta na mostu štetna?

Ne vidim da ima bilo kakav negativan utjecaj na Malostonski zaljev. Apsolutno ne očekujem nikakav negativan utjecaj javne rasvjete mosta na ekološki sustav mora, uključujući uzgoj školjkaša.

Kako Hrvatska općenito stoji sa svjetlosnim onečišćenjem, brinemo li o tome ?

Hrvatska ima znatno nižu razinu svjetlosnog onečišćenja u odnosu na druge zemlje Europe. S druge strane, u Hrvatskoj je donesena vrlo stroga zakonska regulativa, znatno restriktivnija nego u većini ostalih zemalja u EU i općenito u svijetu. Zapadne zemlje Europe su znatno naprednije od Hrvatske u pogledu suvremenih pristupa urbanoj rasvjeti s ciljem isticanja i promidžbe kulturnih vrijednosti gradova i turističkih sadržaja.

Posjeti Express