Ruski MiG-ovi u Srbiji: Nije poletio nijedan!

Srđan Ilić/PIXSELL
Jednog je čak glumio stari avion RZ Srbije, no evo kako stvari idu s "malim hladnim ratom" na Balkanu
Vidi originalni članak

Politički establišment Srbije je dočekao i to da napokon predstavi šest MiG-ova 29 koje im je donirala Ruska Federacija. Kako donosi portal Tango Six, taman za ceremoniju obilježavanja 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Zapravo i nije bila riječ o šest MiG-ova, nego pet. Avione je Beograd prošle godine najavljivao da će ih dobiti najkasnije do ožujka 2017., no na kraju ih se moralo čekati tako da su pristizali od 2. do 5. listopada.

Očito je bila riječ o servisima i remontima koji su se malo oduljili, a i šesti koji je pristigao, ispalo je da je odmah potom vraćen nazad na remont. Dostavljen je u Srbiju, kako prenosi dalje portal, samo zbog sređivanja carinskih i drugih administrativnih formalnosti. Na kraju je vojska na vojnom aerodromu Batajnica u sklopu svečanosti "Sloboda 2017" predstavila pet ušminkanih i dotjeranih MiG-ova 29, načičkanih kojekakvim naoružanjem, koji su stigli kao donacija.

Plus još jedan MiG također tako dotjeran, ali koji je Srbija posjedovala odranije i koji nije letio još od 2010. te je služio kao "izvor rezervnih dijelova". Da donacija, kojom je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao da će Srbija postati najsnažnija regionalna vojna sila u zraku, ne bi doživjela PR debakl na prvom predstavljanju, pobrinula se ruska elitna letačka skupina "Striži". Donirani MiG-ovi nisu letjeli, a jedan nije niti prikazan nego ga je odglumio stari avion, upitno koliko je sposoban vinuti se u zrak.

Bila je, znači, riječ o političkom događaju, no ono što nije šala jest da će RZ Vojske Srbije uz svu silu remonta i donacija rezervnih dijelova do početka 2019., takav je plan, imati sasvim spremnih svih svojih 10 MiG-ova 29. Istodobno, HRZ ima svojih 12 MiG-ova 21 za koje nitko nije sasvim načistu koliko je sretan kad mu prolijeću iznad glava jer su se od 2010. srušila čak tri. I tu se dolazi do igre velikih brojki na malom Balkanu. Hrvatska je usred razmatranja ponuda za 12 novih borbenih aviona.

"Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene", otkrio je ministar obrane Damir Krstičević prije nekoliko dana nakon susreta s njemačkom ministricom vanjskih poslova Ursulom von der Leyen u Zagrebu. Takva eskadrila bi bila definitivno nekoliko dimenzija iznad stanja s kakvim Hrvatska vojska raspolaže danas.

No, cijeli posao koštat će, kako sada stvari stoje, do jedne milijarde eura, što je ogroman iznos za Hrvatsku s ekonomijom kakva jest, koliko god sve to apsolutno vrijedi i koliko god da nije riječ samo o avionima. Također, u ovakvom aranžmanu Hrvatska će avione imati do 2022., tri godine poslije dolaska ruskih MiG-ova u Rusiji.

Što se kuha na Balkanu moglo se naslutiti i kada je nedavno William Montgomery, umirovljeni američki diplomat koji je bio veleposlanik i u Hrvatskoj i u Srbiji i u Crnoj Gori, za Tanjug žestoko izribao Vučića kratko prije nego što će ovaj otputovati u posjet Donaldu Trumpu u Washingtonu. Bila je riječ o otvaranju "Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu".

Montgomery je prvo krenuo hladno: "Žao mi je što to moram reći, ali u općoj slici, za SAD zapravo i nije bitno hoće li se Srbija približiti Rusiji dajući na primjer 'diplomatski status' onome što bi trebalo biti 'humanitarni centar.' Dani Hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD su odavno prošli."

A onda je uslijedio žestoko "ili": "Premda, mislim da veliki majstor neutralnosti tijekom hladnog rata, maršal Tito, nikad ne bi pristao imati rusku bazu na srpskom teritoriju nazvanu drugim imenom." Očito SAD smatra da centar jest važan, da doista predstavlja i obavještajni ili špijunski centar Rusije u Srbiji, da centar ipak jest problem.

Tako se dolazi i do poklapanja datuma u vojnim vježbama u Srbiji i Hrvatskoj. Svečanost na Batajnici održana je 20. listopada, a u Hrvatskoj je od 18. do 22. listopada održana vojna vježba HV-a, prvenstveno Hrvatske ratne mornarice, "Harpun 17" kod otoka Žirje.

Bilo je tu letjelica HRZ-a, protuzračne obrane, gađanja meta s raketnih topovnjača, desantnih brodova, minopolagača, motornih jahti. Tako da je Hrvatska, očito, dominantna na Jadranskom moru i sklona SAD, a Srbija u perspektivi na neko vrijeme dominantna u zraku i sklona Rusiji.

Posjeti Express