Sanaderovi ljudi vratili HDZ na vlast u Splitu

PIXSELL
Bili su upleteni u brojne kontroverze iz Sanaderovog mandata, ali odanost HDZ-u je nagrađena
Vidi originalni članak

Andro Krstulović Opara novi je gradonačelnik Splita, usprkos žestokim prosvjedima Željka Keruma i doista tankoj prednosti od nekih tisuću glasova. Njegova pobjeda obilježila je povratak HDZ-a na čelo Splita nakon mandata Keruma i Ive Baldasara, ali je istovremeno obilježila i svojevrsni povratak u političke vode Marijana Kovačića. Naime, Opara i Kovačić u nekoliko navrata su viđeni skupa i može se pretpostaviti da su njih dvojica odlično surađivali tijekom kampanje za lokalne izbore u Splitu. Zanimljivo je spomenuti i Kovačićeva poslovnog partnera Ratka Mačeka, nekadašnju desnu ruku Ive Sanadera. Nekadašnjeg glasnogovornika vlade zvali su brojnim nadimcima, a ustalio se Sanaderov spin doktor.

Maček i Kovačić su surađivali dugi niz godina nakon što su obojica službeno izišla iz državnih vlasti, a postoji mogućnost da su surađivali i na Oparinoj kampanji.

Sada je Kovačić jedan ugledni stručnjak za komunikacije i pomalo se zaboravlja njegova upletenost u aferu Fimi Media gdje je svjedočio o poslovima njegovog prijatelja Ratka Mačeka i ranije spomenute PR tvrtke. Tvrdio je da on i Maček nisu dobili 90.000 eura od Mladena Barišića za plaćanje usluga jednoj inozemnoj kompaniji. Na istom svjedočenju, 2013. godine je opisao kako je Maček upozoravao Ivu Sanadera na probleme u poslovanju Fimi. "Da se u medijskim krugovima među marketinškim agencijama govori o tome da tvrtka koja se zove Fimi media dobiva nesrazmjerno puno poslova, poglavito s državnim poduzećima i ministarstvima i da to nije dobro, da mislim da, ako je to točno, da bi to moglo medijski eskalirati. Također je rekao da se tvrtku povezuje s gospodinom Barišićem. Premijer je jednom rekao da to nema veze, a drugi put da će nazvati gospodina Barišića", svjedočio je Kovačić.

Dvojac Kovačić-Maček povezivalo se i s vođenjem neuspješne predsjedničke kampanje Andrije Hebranga, ali oni su to žustro negirali. Maček je kasnije osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora zbog upletenosti u čitavu tu aferu, ali dvojac je nastavio uspješno poslovati. Osnovali su tvrtku MPR preko koje su nudili usluge savjetovanja u poslovanju, ali i komunikacije s javnošću. Kako je to svojevremeno opisao tportal: "S backgroundom Sanaderova glasnogovornika, Maček je bio PR majstor za sve, od duhana preko turizma i IT-ja do brodogradnje. U prve dvije godine rada tvrtka je uprihodovala skoro 18 milijuna kuna, a zanimljivo je da i dalje posluje. Doduše, prihodi su joj drastično pali u odnosu na zlatna doba, ali prema posljednjim dostupnim podacima, tvrtka kojoj ne treba ni web-stranica, godišnje uspije ostvariti oko 1,5 milijuna kuna." Bilo je to početkom 2014. godine. 

Prošle godine je tvrtka izbrisana nakon što je završila u tečaju, ali su nastavili pružati usluge preko MK poslovni savjeti gdje je Kovačić direktor i vlasnik. Na svom profilu na Linkedinu pohvalio se da je među klijentima imao TLM ŠIbenik, Plivu, TDR, ali i neke inozemne kompanije kao što je Euris Wienna.

Obojica imaju velikih problema s poslovanjem otkako je Sanader otišao s vlasti. Tako je nekad moća agencija Mediana iz Varaždina, u Mačekovu vlasništvu, završila u stečaju zbog duga od oko 2.000 kuna. Kovačićeve tvrtke također objavljuju smanjenje prihoda iz godine u godinu, a neke bilježe i desetke tisuća kuna gubitaka. Njemu najvažnija tvrtka rekli bismo da je MK poslovni savjeti. Registrirana je na istoj adresi kao i sam Kovačić, ali pregledavanjem njihovih dokumenata ustanovili smo da je ta tvrtka vlasnik stana i parkirališnog mjesta u blizini zagrebačke bolnice Rebro. Na toj adresi registrirane su dvije druge Kovačićeve kompanije, a u oko upada činjenica da je ista firma u različitim dokumentima potpisana kao da postoji na različitim adresama.

Riječ je o Factum projektu koji je u Bilješkama uz financijske izještaje potpisan kao da ima sjedište Kennedyjevu trgu, dok je u Odluci o rasporedu dobitka registriran na adresi Kesterčanekova 2a. Prema podacima iz Sudskog registra, Factum obitava u Kesterčanekovoj 2a što daje za naslutiti da je Kovačić slijedio primjer Ive Banca koji je vlastiti stan iznajmljivao vlastitoj tvrtki.

Posjeti Express