Savršeno ubojstvo, pokvareno meso i Živi zid s rasistima

express
Tjedan koji je za nama obilježilo je otkriće okrutnog ubojstva u Međimurju, afera s pokvarenim mesom i Budimir Lončar
Vidi originalni članak

7000 dana u zamrzivaču: Savršeno ubojstvo u Međimurju?

Mtvo tijelo sklupčane i ledom okovane Jasmine Dominić zgurane u zamrzivač u hodniku prizemlja obiteljske kuće u međimurskom Palovcu otkriveno je nakon gotovo 19 godina od njenog nestanka – vijest je to, poput one iz filmova strave i užasa, koja je u subotu popodne munjevito zgrozila hrvatsku i svjetsku javnost sa samo jednim pitanjem - pa zar je i to moguće. "Halo, policija? Hitna je. Imamo informaciju da se u Palovcu u Novoj ulici broj 29 u kući obitelji Srnec u zamrzivaču nalazi truplo", ovako je u subotu malo poslije podneva tekao razgovor između međimurske Hitne pomoći i policije.

Pročitajte više o toj temi ovdje

Huanito je pomilovan, ali ipak mora u zatvor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je pomilovanje Huanita Luksetića. I Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj nam je potvrdio da je potpisana odluka o pomilovanju te da sada slijede 'tehnikalije'. Dokumentacija se sad mora proslijediti do Ministarstva pravosuđa i natrag. No, za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten.

Podsjetimo, predsjednica je, nakon što je sud Huanitu Luksetiću dosudio dvije godine zatvora jer uzgajao marihuanu, poručila da će ga pomilovati čim dobije molbu. Procedura je takva da se prvo treba pripremiti odluka koja ide na potpis predsjednici države. Potom se ta odluka šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, jer su oni to koji su temeljem zakona dužni obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice države, a potom se odluka objavljuje u Narodnim novinama.

Pročitajte više o toj temi ovdje

Posljednji mat Bude Lončara: Odbio je Bandića

"U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari"

Kako je Express već ranije pisao, HDZ rehabilitira "ubojicu Hrvatske", napisao je riječki Novi list nakon objave vijesti o Bandićevu odlikovanju Budimira "Leke" Lončara. "Mračnom jugokomunistu" Medalju je, naime, dodijelio najvažniji HDZ-ov koalicijski partner, čiji je čin u vladajućoj stranci popraćen odobravajućom šutnjom. Odšutio ga je Plenković, odšutio ga je Andrija Mikulić, Culej i Penava nisu dali glasa od sebe, iako su - vjerojatno - čuli za čovjeka, pa je jasno da nemaju ništa protiv, ili ne smiju imati, premda je Lončar još do jučer bio meta ostrašćenih napada.

Pročitajte više o toj temi ovdje

Partneri Živog zida su rasisti opčinjeni talijanskom Dalmacijom

Luigi Di Maio, vođa Pokreta 5 zvijezda i talijanski zamjenik premijera, objavio je u petak da se osniva nova skupina u Europskom parlamentu, baš uoči izbora u svibnju. Politico navodi da su se pokretu prvi priključili Živi zid iz Hrvatske, finska liberalna stranka Liike Nyt, grčki AKKEL (Poljoprivredno stočarska stranka) i krajnje desni Kukiz'15 iz Poljske. Di Maio računa na Živi zid, zbog čega mu je prije nekoliko dana u Rim u posjet putovao Ivan Vilibor Sinčić kao predsjednik stranke u kojoj ne manjka niti egzotičnih ispada poput teorija zavjera i protuznanstvenih ispada. Iznenađujuće za stranku koja čini vladu u Italiji, ali Pokretu 5 zvijezda čak je i to zajedničko sa Živim zidom, pored svega ostalog; euroskepticizam, "big-tent", protuglobalizam, populizam, protu-establišment i slično.

Pročitajte više o toj temi ovdje.

Rat za zdravo meso: Opasnost prijeti sa svih strana

Posljednjih dana u Hrvatskoj je otkriveno nekoliko pokušaja plasiranja pokvarenog mesa na tržište, a posljednji slučaj spriječen je na graničnom prijelazu Harmica pokraj Zaprešića. Slovenski kombi pokušao je u Hrvatsku prevesti 570 kilograma mesa za kebab iz Poljske, u kojoj je otkrivena afera s goveđim mesom bolesnih krava.

Express je u feljtonu u dva nastavka pisao o hrvatskom tržištu mesa. U prvom nastavku otkriva sve o švercu mesa,  sivom tržištu i kako pokvareno meso dolazi u Hrvatsku.

U drugom nastavku koji je objavljen u nedjelju, 24. veljače 2019., pišemo o inspekcijama, rupama u sustavu, nelojalnoj konkurenciji, kaznama i gdje završava hrvatsko meso.

Posjeti Express