SDP-ovci: S ovakvim HDZ-om neće nam trebati ni Braun!

Patrik Macek (PIXSELL)
Zoranu Milanoviću na ruku ide situacija u HDZ-u, nesuglasice u Živom zidu i predsjednica koja je s 'orjunašima' još više podijelila sjever i jug, te HDZ i Most
Vidi originalni članak

U srednjovjekovnim mirakulima to se zove “deus ex machina” - to je ono kad vam rješenje drame padne doslovce s neba.

Zoran Milanović već je kupio jastuke, madrace i kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom spremajući se provesti ljeto na Jadranu čitajući Thomasa Pikketyja, Adama Smitha, Milanu Vuković Runjić i druge mu omiljene autore, kad ga je s radija prenula vijest o dvostrukom harakiriju Tomislava Karamarka koji je, ni s čim izazvan, s vlasti srušio sebe i svoju stranku, ostavljajući forenzičarima, psiholozima i vidovnjacima more neobjašnjivih činjenica koje će u godinama koje dolaze trebati odgonetnuti rješenjem koje zasad nije na vidiku.

Slijede tako, tek nešto više od dva mjeseca prije prijevremenih parlamentarnih izbora, izbori u HDZ-u koji je podijeljen na one krajnje desne i one bliže centru.

No situacija u HDZ-u tek je jedna od karika u kampanji Zorana Milanovića u kojoj, kako se hvale u SDP-u- neće trebati PR maga Alexa Brauna, nego bi u njoj i on sam bio suvišan.

"Svaki dan kad njega nema u javnosti to je dodatnih 0,1 posto za SDP", jednostavno je nedavno objasnio politički analitičar Žarko Puhovski.

Zoranu Milanoviću u prilog ide i potencijalan raspad ili barem problemi u Živom zidu, s obzirom na to da tu stranku biraju lijevo orijentirani razočarani birači.

Nije za isključiti da će se dio javnosti, zbog pomutnje oko lažne skupštine u Živom zidu, ipak vratiti začetnicima ljevice - SDP-u.

Ni tu nije kraj kampanje koju za Milanovića odrađuju drugi. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, nazvavši navijače orjunašima, uspjela dodatno odvojiti, ne samo sjever i jug, nego i HDZ i Most. 

Mostov ministar Vlaho Orepić jasno je za nerede optužio i vodstvo HNS-a što bi se HDZ teško usudio. Ovakve podjele na desnici Milanoviću mogu biti samo od koristi. 

Ako Most i bude rastao, a što neki prognoziraju, to će štetu činiti jedino HDZ-ovu rejtingu.

Ipak, izvjesno je da nitko, pa ni SDP, odnosno Hrvatska raste, neće dobiti apsolutnu većinu. 

Milanović će, stoga, morati ipak odraditi nekoliko sastanaka želi li opet postati hrvatski premijer. Jedan od njih već je navodno obavljen. 

Naime, šef SDP-a sastao se s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom.

Upravo je on dolaskom na čelo svoje stranke odlučio sudbinu Domoljubne koalicije, a njezinu padu pripomogao je na kraju i HSLS, koji bi također mogao biti važna karika u vraćanju Milanovića i SDP-a na vlast.

Posjeti Express