Šeik na Jadranu: Pretvorio je Katar u raj na zemlji

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Šeik Hamad bin Khalifa al Thani doplovio je u Korčulu svojom 125 metarskom jahtom Katara s brojnom obitelji i uživao u konobi
Vidi originalni članak

Bivši katarski emir s obitelji plovi Jadranom. Jedno od odredišta ovih dana bila mu je Korčula, kamo je uplovio sa 125 metarskom jahtom Katara. Jahta je izgrađena 2010. i trenutačno je 14. najveća jahta na svijetu. Usidrila se ispod zidina starog grada. Veliki broj ljudi iz osiguranja pazili su na sigurnost, a dok su šeik i njegovi mnogobrojni članovi obitelji, električnim vozilom otišli niz šetnicu do restorana Filippi. 

Nastavili su prema Lumbardi gdje su se osvježili u konobi 'Feral', a zatim se gliserima vratili na jahtu. Šeik Hamad bin Khalifa uz sebe je cijelo vrijeme imao zaštitara koji mu je pomagao u hodanju i nosio mu stap. 

Danas 66 godišnji šeik član je obitelji Al Thani, katarske kraljevske obitelji. Postao je katarski emir 1995. godine, a 2013. ga je naslijedio njegov četvrti sin Tamim bin Hamad Al Thani. Danas mu se obraćaju kao Njegovo visočanstvo Otac Emir. 

Hamad je osvojio vlast u krvavom državnom udaru 1995. godine. Tijekom njegovih 18 godina vladavine Katar je postao jedna od najbogatijih zemalja svijeta jer je povećala proizvodnja plina na 77 milijuna tona godišnje. Tijekom njegove vladavine prihod po glavi stanovnika iznosio je čak 86.440 USD. 

Osnovao je Katarski investicijski fond i do 2013. investirali su oko 100 milijardi dolara u razne kompanije širom svijeta, pa tako i u Siemens, Volkswagen, londonski aerodrom Heathrow, Barclays Banku, robnu kuću Harrod's, kao i naftnu kompaniju Shell i u nogometni klub Paris Saint-Germain.

Tijekom njegove vladavine u Katar su smještene američke vojne baze. Podržao je arapsko proljeće, te ustaničke pokrete u Libiji i Siriji, a pri tom je uspio zadržati mir u vlastitoj zemlji. Održava i bliske veze s iranskim Hamasom.

On je pokrenuo i moćnu medijsku kuću Al Jazeera putem koje je ojačao svoj utjecaj u arapskim zemljama.  

Odigrao je važnu ulogu u pregovorima između Talibana i SAD-a. 

Kad je 2013. podnosio ostavku, rekao je:"Došlo je vrijeme za novo poglavlje naše nacije, vrijeme da nove generacije preuzmu odgovornost."

Oduvijek je mnogo polagao na umjetnost i financirao gradnju Muzeja islamske umjetnosti, ali i financirao mnoge izložbe najvećih umjetničkih imena iz cijelog svijeta. 

Ovo nije njegov prvi posjet hrvatskoj obali. Bio je s istom jahtom i 2016., a tad je obišao i Zadar. Prema Forbesu, njegovo bogatstvo iznosi oko 1,2 milijarde dolara.

Posjeti Express