Putin čupa van ubojicu iz Berlina i bračni par iz Dežele: Nudi Gerskovicha za špijune

Foto: Društvene mreže
Kako je i sam bio agent KGB-a u Njemačkoj, iz koje se vratio raspadom SSSR-a bez prebijene pare, s mašinom za pranje rublja starom 20 godina, Putin čini sve da bi oslobodio špijune. Gerskovich mu je dobro došao
Vidi originalni članak

Vladimiru Putinu jedno se mora priznati - on svoje špijune ne ostavlja na cjedilu. Sva je prilika da bi i bračni par ruskih špijuna, kojem se upravo sudi iza zatvorenih vrata u Ljubljani, mogao uskoro biti oslobođen u trampi za američkog reportera Evana Gerskovicha, za koje Rusi tvrde da je tajni agent i osudili su ga na 16 godina zatvora, piše Express u novom broju.

Drugo ime koje Putin ima za ponuditi zapravo je adut koji u rukama drži bjeloruski diktator Lukašenko - njemački državljanin tamo je souđen na smrt pod optužbom za terorizam. To bi moglo biti presudno za razmjenu jer u Njemačkoj doživotnu kaznu zatvora služi Putinu iznimno bitan čovjek. 

Tko je dakle Vadim Krasikov?

Zelimkan Kangošvili - u kasnijim sudskim spisima njegovo ime navodi se kao Tornike K. - bio je nekadašnji borac protiv Rusije u drugom čečenskom ratu. Istaknuti zapovjednik čečenskih separatista. Prolazio je preko parka Kleiner Tiergarten Berlinu na putu za džamiju u kolovozu 2019. Išao je na molitvu, kad mu je prišao muškarac duge kose na biciklu, ispalio tri hica iz pištolja Glock s prigušivačem i pobjegao. Dva u glavu, jedan u prsa. Profesionalac. Kangošvili je na mjestu preminuo.

Njemačkoj policiji dvojica tinejdžera su odmah dojavila da su vidjeli muškarca koji odbacuje bicikl i torbu u rijeku Spree. Ubrzo je uhićen muškarac koji je nosio posve drukčiju odjeću od atentatora, presvukao se, obrijao bradu, bio je ćelav i imao sa sobom električni romobil. U džepovima je imao 3000 eura, u novčaniku dvije bankovne kartice i novu rusku, “nebiometrijsku” putovnicu na ime Vadim Andrejevič Sokolov. U rijeku Spree je, ispostavilo se, u torbi odbacio i pištolj Glock 26 te periku, piše Express.

Mjeseci rada tajnih službi bili su potrebni da bi se saznalo kako je plaćeni ubojica Vadim N. Krasikov, iznimno važan agent FSB-ova misterioznog odjela Vimpel. U Rusiji je živio na visokoj nozi, vozio Porsche i BMW, osobno poznavao Putina.

Cijeli priču o Putinovim špijunima pročitajte OVDJE

 

 

Posjeti Express