Snivao je o kavi u Esplanadi. Neće je piti...

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Bivši premijer ostaje u ćeliji i čeka ga teška jesen - presuda za Planinsku, ponovno suđenje za INA-MOL i Hypo te odluka Vrhovnog suda za Fimi mediju
Vidi originalni članak

Ako se imalo nadao da će ovih dana popiti kratki espresso na svojoj omiljenoj terasi hotela Esplanade, Ivi Sanaderu se želja ipak neće ostvariti. 

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo zahtjev njegove obrane da se u predmetu Fimi Media brani sa slobode. Sanaderu je odbijeno ukidanje istražnog zatvora i do daljnjega ostaje u ćeliji u Remetincu.

Sanaderovi odvjetnici tražili su da se bivšeg premijera pusti na slobodu tumačeći kako je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor.

Smatrali su da bi se Sanaderu u maksimalni pritvor trebalo računati sve vrijeme koje je proveo iza rešetaka - počevši od ekstradicijskog pritvora u Austriji preko istražnog zatvora za slučaj Fimi Media, obligatornog istražnog zatvora koji mu je određen nakon što je nepravomoćno osuđen za afere Hypo i Ina-MOL te izdržavanje kazne nakon pravomoćnosti te presude. 

Puštanje iz pritvora odvjetnici su zatražili nakon što je Ustavni sud Sanaderu ukinuo presude u slučajevima Hypo i Ina-MOL, za što će mu se ponovno suditi.

Takva odluka Ustavnog suda Sanaderu i njegovu odvjetničkom timu donijela je tračak nade da ipak nije sve tako crno kako izgleda.

Iz izvora bliskih bivšem premijeru doznali smo da je on odluku Ustavnog suda dočekao s velikim veseljem, baš kao što je navodno i znao da nema “nikakve šanse” da ga sad puste na slobodu.

Županijski sud svoju odluku objasnio je riječima da se izvanraspravno vijeće vodilo dosad utvrđenom praksom da se ne mogu zbrajati vremena provedena u pritvoru i na izdržavanju kazne.

"Sanader je proveo u pritvoru 2,1 godinu iako je za to kazneno djelo predviđeno dvije godine, ali budući da je istraga trajala dulje, taj rok je produžen na maksimalnih 3,5 godina", kazao je nakon donošenja odluke glasnogovornik županijskog suda Krešimir Devčić.

Sanaderovi odvjetnici najavili su da će nakon ove odluke podnijeti ustavnu tužbu.

Podsjetimo. bivši premijer pritvoren je zbog niza kaznenih djela u kojima ga se tereti za financijske malverzacije, ratno profiterstvo i zloporabu položaja i ovlasti. Iako se još za njegova mandata postavljalo pitanje odakle mu iznimno skupi satovi, odjela i umjetnine, tek nakon što je sam odstupio s dužnosti pokrenuta je i službena istraga. 

Sanader je uhvaćen 10. prosinca 2010. godine na autocesti kod Salzburga dok je plaćao cestarinu na naplatnim kućicama. 

Za njim je u tom trenutku bila raspisana Interpolova tjeralica, a kako je Express nekoliko puta rekonstruirajući cijeli slučaj i pisao - Sanader je bio upozoren da mu slijedi uhićenje, ali do posljednjeg trenutka u to nije želio vjerovati. 

Njemu vrlo bliska osoba u nekoliko navrata mu je kazala da je stvar vrlo ozbiljna, na što je Sanader samo odmahnuo rukom. 

Pa, iako ne vjerujući da bi ga policija uistinu mogla privesti, netom prije uhićenja kod svog prijatelja Stjepana Fiolića skrio je vrijedna Brioni odijela i umjetnine.

Svoj sadašnji odvjetnički tim, Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković angažirao je tek nakon šest mjeseci provedenih u austrijskom zatvoru i, prema informacijama kojima raspolažemo, Sanader je kao klijent “vrlo poželjan”. 

Iako teškog i tvrdoglavog karaktera, Sanader je svojim odvjetnicima cijelo vrijeme uvelike pomogao oko slučaja. 

Predan je i marljiv, a većinu vremena u pritvoru provodi pripremajući obranu. Iščitao je, kaže nam sugovornik, gotovo svaki papir spisa. Osim svojim predmetima Sanader se bavi i pisanjem knjige.

Do sada je ispisao znatnu količinu materijala, uglavnom se koncentrirajući na političke okolnosti unutar samog HDZ-a te odnose Hrvatske i Europe. 

Neki tvrde da se u knjizi namjerava obračunati s onima koji su ga izdali, a u tom slučaju knjiga bi mogla biti poprilično debela. U pritvor mu naime u posjet ne dolazi gotovo nitko. Supruga mjesečno jednom, djeca i mnogo rjeđe. 

Od prijatelja su mu ostali još jedino Jerko Rošin i vječno odani Luka Bebić koji ga tu i tamo posjete ili se čuje s njima telefonski.

Što se tiče obitelji, Sanader je još na početku zabranio svojim najbližima da mu dolaze u Remetinec. Želio ih je očuvati od medija, a s obzirom na to da je imao vrlo blizak odnos s kćerima, nikako mu nije bilo drago da oca posjećuju u zatvoru.

Sanader je veliko razočaranje doživio od ljudi kojima je godinama vjerovao i u konačnici im omogućio vrlo lagodan život, davši im visoke političke položaje i beneficije kakve prosječni građani nisu imali.

Cijeli niz svjedoka poput Mladena Barišića, nekadašnjeg vrlo moćnog ravnatelja carine i njegove životne i poslovne partnerice Nevenke Jurak, vlasnice tvrtke Fimi Media, za Sanadera je u sudnici bilo pravo razočaranje.

U nagodbi s državnim odvjetništvom teretili su Sanadera za višemilijunsko izvlačenje novca. Od gordog i prepotentnog premijera, sigurnog u sebe Sanader je tijekom suđenja i iznošenja dokaza izgubio svoj nekadašnji gard. 

Štoviše, u sudnici je često znao izgubiti i živce pa ga je sudac nerijetko opominjao i prijetio mu udaljavanjem sa suđenja. S druge pak strane, Sanader slovi za jednog od najuzornijih stanovnika Remetinca.

Nije se bunio čak ni u vrijeme kad nije bio sam u ćeliji. Jede zatvorsku hranu, nema prohtjeva, osim knjiga, a zbog mjera sigurnosti u šetnju zatvorskim dvorištem ide u grupi sa ženama. 

S nekima od njih se i sprijateljio. Zbog zdravstvenih tegoba, u posljednje vrijeme prolongirano je nekoliko ročišta. 

Tijekom jeseni ga čeka odluka Vrhovnog suda za slučaj Fimi Media, za koji je nepravomoćno već dobio zatvorsku kaznu, a u tijeku je i suđenje u slučaju Planinska za koji se uskoro očekuje i prva nepravomoćna presuda.

Posjeti Express