Srodne duše, Ahmadinedžad nahvalio Trumpa

BigPictures/PIXSELL
Iranci danas primjećuju brojne sličnosti u predsjedničkom stilu jednog i drugog
Vidi originalni članak

Nekadašnji iranski ultrakonzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad (2005.-2013.) napisao je u nedjelju otvoreno pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kojemu priznaje vrline posebice činjenicu da je "pošteno" opisao "korumpirani" politički sustav SAD-a.

"Vaša ekselencija pošteno je opisala politički sustav SAD-a i izbornu strukturu kao korumpirane i protiv javnog interesa", piše Ahmadinedžad u pismu objavljenom na perzijskom i engleskom na svojoj Internet stranici. "Američki izborni sustav je desetljećima zanemarivao glas naroda u korist izvjesne manjine", dodaje on.

Skandal Sina Muhameda Alija po povratku u SAD satima gnjavili zbog vjere

Nekadašnji iranski predsjednik čiji je reizbor 2009. izazvao nasilje, potiče predsjednika Trumpa da prekine američku intervenciju na Bliskom istoku i "aroganciju" njegovih prethodnika. Na temu Trumpove izvršne uredbe o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja među kojima Irana, ističe da je prisustvo više od milijun Iranaca na američkom tlu "odigralo veliku ulogu u razvoju SAD-a".

Ahmadinedžad je poznat po slanju pisama svjetskim čelnicima. Već je pisao Obami i Georgeu W. Bushu kao i Angeli Merkel. Povodom Trumpove pobjede u studenom 2016. brojni Iranci istaknuli su "sličnosti" između njegova ponašanja i ponašanja njihova nekadašnjeg predsjednika. "Kad je Ahmadinedžad govorio da namjerava izvoziti svoj način upravljanja zemljom, nismo ga shvaćali ozbiljno", napisao je jedan od njih na društvenim mrežama.

Posjeti Express