Što je Kim Jong Unu? Sj. Koreja tone u sve dublji mrak

Thinkstock/Getty
Tijekom prve tri godine vladavine, pogubio je stotine članova elite
Vidi originalni članak

Dok je pokojni Kim Jong Il samo zatvarao svoje neprijatelje, njegov sin i trenutni sjevernokorejski vođa jednostavno ih ubija. Vjeruje se kako je samo ove godine pogubljeno 15 starijih dužnosnika u Sjevernoj Koreji.

Počinio niz besmislenih egzekucija

I dok su mu oca i djeda Kim Il Sunga mnogi u svijetu smatrali okrutnima, Kim Jong Un je strah u svojoj državi sada podigao na novu razinu. Tijekom prve tri godine vladavine, stotine članova elite je pogubio, a takav brutalni način rješavanja neistomišljenika ili besmislenih egzekucija zatresao je i njegovu već oslabljenu bazu dužnosnika koji ga podržavaju.

Samo u tri mjeseca kako je preuzeo vlast, sedam najbližih Kimovih suradnika je ubijeno zajedno s cijelim njihovim obiteljima uključujući i djecu, tvrdi gospodin Park, visokopozicionirani sjevernokorejski dužnosnik koji je pobjegao iz ove godinama izolirane zemlje, a koji je pod lažnim identitetom sve to ispričao za CNN

Nesposoban vođa koji ne zna ništa o politici

Među njima je bila i njegova teta Kim Kyong Hui, bivša ljubavnica, a zadnji je pogubljen ministar obrane, jer je zaspao na sastanku.

Sjeverna Koreja poznata je kao jedna od najzatvorenijih i najrepresivnijih država u svijetu 

Mnogi Kim Jong Una opisuju kako nesposobnog vođu koji ne zna ništa o politici, gospodarstvu, kulturi ili diplomaciji. 

Vodstvo bi mu se moglo urušiti za tri godine

Njegov prvotni plan otvaranja tržišta po uzoru na Kinu brzo je otpao jer bi se otvaranjem Sjeverne Koreje mogla ugroziti Kimova željezna vladavina. Stoga službenog tržišta gotovo i nema, a ljudi se snalaze kako znaju. Država ne može kontrolirati ni trgovinu onih koji trguju stranom valutom ili su pokrenuli male biznise. 

Park u razgovoru za CNN predviđa kako bi se Kim Jong Unovo vodstvo moglo urušiti za tri godine, ali se ne zna tko ili što bi ga moglo naslijediti. Kako je ispričao, mnogi u Sjevernoj Koreji već dovode u pitanje njegovo pravo da uopće vlada zemljom, jer sumnjaju da je njegova majka rođena u Japanu, koji je povijesni neprijatelj dinastije Kim. 

Udaljio se od najbližih saveznika

Također je istaknuo da se sumnja da je mladi vođa ikada susreo svojega djeda, utemeljitelja zemlje Kim Il Sunga. Naime, ne postoji nijedna njihova zajednička fotografija. 

Zabrinjava ih i činjenica da se Kim Jong Un udaljio od svog najbližeg saveznika i praktički sponzora, Kine. Kada je kineski predsjednik  Xi Jinping prošle godine stigao u posjet Sjevernoj Koreji, Kim Jong Un je tražio od svojih suradnika da prekinu komunikaciju s Kinom na vladajućim razinama.

"Savez kojeg smo imali s Kinom trajao je desetljećima, a sad je potpuno zapostavljen. Kina je na kraju odabrala Južnu Koreju kao svog strateškog partnera, jer je Sjeverna Koreja za njih postala problematična. I tako je Kim Jong Un još više izolirao svoju zemlju", rekao je Park.

Posjeti Express