Stravična snimka: Rusi pogubili ukrajinskog vojnika s mačem na kojem piše "za Kursk"?

Canva
Na fotografiji koja kruži internetom vidi se muškarac kako leži na leđima na cesti posutoj ruševinama s mačem u srednjovjekovnom stilu koji mu viri iz prsa. Kijev istražuje gotovo 130.000 ruskih ratnih zločina.
Vidi originalni članak

Ukrajinski tužitelji pokrenuli su istragu o navodnom ruskom pogubljenju ukrajinskog vojnika koji je pronađen mrtav s mačem na kojem je ispisano "za Kursk" u tijelu, u očitom činu osvete za nedavni upad Kijeva u rusko pogranično područje.

Na fotografiji koja kruži internetom vidi se muškarac kako leži na leđima na cesti posutoj ruševinama s mačem u srednjovjekovnom stilu koji mu viri iz prsa. Selotejp se može vidjeti oko zapešća jedne od njegovih krvavih ruku.

Riječi "za Kursk" ispisane su ćirilicom na maču, kao naizgled referenca na ukrajinski prekogranični napad na regiju Kursk, prvu stranu invaziju na ruski teritorij od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin ( na slici) rekao je da slika prikazuje "još jedan čin barbarstva" Rusije. Njegov je ured kasnije potvrdio da je otvorio kaznenu istragu o navodnom pogubljenju.

“Snimka navodnog pogubljenja mačem nenaoružanog ukrajinskog vojnika sa zalijepljenim rukama širi se internetom,” napisao je na X. “Rusija nastavlja svoju promišljenu politiku eliminacije svega što je ukrajinsko, demonstrirajući širom svijeta svoju brutalnu okrutnost i cinično zanemarujući bilo kakve vrijednosti i normama civiliziranog svijeta.”

Kostin je rekao da preliminarne procjene pokazuju da se incident dogodio u Novohrodivki, gradu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, piše CNN. Sliku je kasnije geolocirao Benjamin Strick, direktor istraga u Centru za informacijsku otpornost. CNN je neovisno potvrdio ovu lokaciju.

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava, Dmytro Lubinets, rekao je da je navodno pogubljenje "kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima". Prema ovoj konvenciji, ratni zarobljenici ne smiju biti podvrgnuti mučenju i moraju biti zaštićeni od nasilja.

Ukrajinski dužnosnici nedavno su rekli za CNN da su očita smaknuća postala češća ove godine. Na videu koji je snimljen tijekom borbi krajem kolovoza u blizini grada Pokrovsk u istočnoj Ukrajini, koji je objavio CNN, vidi se očito pogubljenje trojice Ukrajinaca koji su se predali ruskim trupama, nakon što je njihov rov pregažen.

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava, Dmytro Lubinets, rekao je da je navodno pogubljenje "kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima". Prema ovoj konvenciji, ratni zarobljenici ne smiju biti podvrgnuti mučenju i moraju biti zaštićeni od nasilja.

Kijev istražuje gotovo 130.000 ratnih zločina koje je navodno počinila Moskva otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022. godine, rekao je Kostin u lipnju.

 

 

Posjeti Express