Sude mu: Ovako na jesen počinje roštiljanje Kuščevića

Robert Anić/PIXSELL
Nema sumnje da će mu Sabor skinuti imunitet i da mu kreće kazneni postupak za megakriminal, a evo kojeg dana će se to dogoditi
Vidi originalni članak

DORH je u Sabor poslao zahtjev za skidanjem imuniteta bivšem ministru uprave, a sada saborskom zastupniku Lovri Kuščeviću. Time se širom otvaraju vrata proceduri prema kojoj bi Sabor kratko nakon 15. rujna izglasao ukidanje saborskog imuniteta Kuščeviću, kazao je za Express Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

"Sljedećeg tjedna sastat će se Mandatno izborno povjerenstvo i donijeti odluku o skidanju imuniteta Lovri Kuščeviću, što onda Saboru samo preostaje da još i potvrdi", kazao nam je.

Na 10 godina Insajderski izvještaj: Kako Lovru strpati iza rešetaka

Razlog za ovakvu Palićevu prognozu razvoja događaja s Kuščevićem je to što je dosadašnja praksa u Saboru bila takva da je Sabor potvrđivao ukidanje imuniteta zastupnicima kad god je to DORH tražio.

"Time je omogućavao DORH-u da krene s kaznenim postupkom."

To su na svojoj koži već osjetili Stevo Culej (HDZ) u studenom 2016., Franjo Lucić (HDZ) u kolovozu 2017., a imuniteti su još ranije ukinuti i Anti Jerolimovu (HDZ), Ivi Sanaderu (HDZ), Ivanu Drmiću (HDSSB), Nadi Čavlović Smiljanec (SDP), Željku Sabi (SDP), Mariju Mohariću (SDP), Vesni Želježnjak (SDP), Vedranu Rožiću (HDZ), Berislavu Rončeviću (HDZ), Stipi Gabriću, Ivanu Čehoku, Branimiru Glavašu...

Hobotnica preko pola svijeta do Brača

O onima kojima su krenula suđenja čim su im istekli saborski mandati da se ne govori. Kad je riječ o imunitetu saborskog zastupnika, treba razlikovati dvije kategorije; imunitet neodgovornosti i imunitet nepovredivosti. Imunitet neodgovornosti jamči da se zastupnike ne može pozivati na odgovornost zbog izraženo mišljenje ili glasanje u Saboru.

Imunitet nepovredivosti znači da ne mogu biti pritvoreni niti se protiv njih ne može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Sabora. Ipak, ako se zastupnika uhvati u kaznenom djelu za koje je predviđena kazna viša od pet godina zatvora, pritvoriti ga se ipak može.

Procedura je u osnovi jednostavna. DORH je taj koji na osnovi prikupljenih dokaza upućuje predsjedniku Sabora zahtjev za ukidanjem imuniteta, on taj zahtjev prosljeđuje Mandatno izbornom povjerenstvu, a ono u roku od tri dana mora donijeti odluku koju šalje Saboru na potvrđivanje. Kako Sabor nastavlja s radom 15. rujna, jasno je kakva bi trebala biti Kuščevićeva jesen.

Kuščević je tjednima bio pod paljbom medija nakon što je otkriveno da 11 godina svoju kuću na Braču nije upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak. Potom su se zakotrljale nekretninske afere iz doba dok je bio načelnik Općine Nerežišća, a najgora se odnosila na hobotnicu s offshore tvrtkama iz državica po Karibima i s Malte koju su razotkrili novinari Telegrama i 24sata.

Brački moćnik Nisu ga zaboravili: Uskok kopa po računima obitelji Kuščević

Još u srpnju Kuščević je, odajući dojam vrlo opuštenog čovjeka, govorio o "medijskoj hajci" i "podmetanjima", te o tome da će o njemu odlučiti premijer Andrej Plenković.

Samo nekoliko dana poslije s Plenkovićem na presici djelovao je kao da otežano diše, bio je okupan znojem, te je tada izjavio da, eto, kao moralan čovjek i savjestan član Vlade ne želi da, još uvijek, "medijska hajka" ne naškodi Vladi i njenim odličnim rezultatima, da je zato premijeru dao na raspolaganje svoj mandat.

HDZ Kuščevića više ne štiti

A premijer ga je prihvatio. Mjesec dana poslije policija upada u Kuščevićevu kuću i dok se javnost najviše zabavljala Kuščevićevim objašnjenjem da ono što su našli nije slika Ante Pavelića nego njegovog djeda, istražitelji su kopali za materijalnim dokazima o megakriminalu s nekretninama i prenamjenom zemljišta.

Još početkom ljeta novinari su jednom prilikom zamolili Kuščevića da otkrije građanima Republike Hrvatske čarobnu formulu kako se čovjek uspije obogatiti do 44. godine, primjerice do pet milijuna kuna.

"Tako da čim završi fakultet i hrvatsku vojsku, otvori tvrtku, radi i zarađuje, tako da zahvaljujući svom radu i obrazovanju, nakon izbora, ima pristojnu plaću općinskog načelnika, pristojnu plaću ministra, tako da zaposli svoju suprugu, da i supruga ima prihod i onda, vrlo jednostavno, u tih 20 godina čovjek zaradi za život", odgovorio je nonšalantno uz primjetnu dozu ponosa ubrzo bivši ministar.

Otada je prošlo vrlo kratko vrijeme, a on se nalazi u sasvim drugačijoj poziciji.

Opet Kuščević Tajni vlasnici s Malte kupili milijune kvadrata u Dalmaciji

"Postupak skidanja zastupničkog imuniteta Lovri Kuščeviću očito se neće odugovlačiti bez obzira što je riječ o zastupniku iz vladajuće stranke i o bivšem ministru", konstatirao je Palić za Express.

"Hoće li Kuščević biti i izbačen iz stranke ili ne, ovisi o tome hoće li u stranci biti u milosti ili u nemilosti, kao što je to vrijedilo i ranije. Kalmeta je, primjerice, i dalje član stranke i važan političar na lokalnoj razini unatoč tome što je kazneni postupak protiv njega već dobro u tijeku, a riječ je o stotinama milijuna kuna."

Posjeti Express