Suđenje je cirkus, ali Hrvatska mora to shvatiti ozbiljno

Srdjan Ilic (PIXSELL)
Deplasirano je prigovarati Hrvatskoj, dok Srbija već 30 godina skriva podatke o nestalima i hrvatskim žrtvama pokopanima u toj državi
Vidi originalni članak

Tradicionalna politička ofenziva Srbije u kolovozu ove godine dodatno je potpaljena i ratnim kaosom u Ukrajini. Srbija je pod sve većim pritiskom - što pokazuje i priopćenje potpredsjednice tamošnje vlade Zorane Mihajlović u srijedu. “Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje rat”, poručuje vlada u Beogradu.

Osim toga, treba skrenuti pozornost srbijanske javnosti i s Kosova, koje sve više klizi Vučiću iz ruke jer 1. rujna Kosovo zabranjuje ulazak sa srpskim dokumentima. I Vučiću je jasno kako je EU bolje, vjerojatno i jedino rješenje za Srbiju, pa koristi već oprobane političke metode - napadni Hrvatsku da dokažeš da vrijediš. Najnovijim optužnicama protiv hrvatskih pilota i generala ubacili su u višu brzinu.

- Jedna članica EU-a usuđuje se javno reći da ako tražite pravdu za ubojstvo srpske djece, da zbog toga ne možete biti dio EU. To je vladavina prava? To su europske vrijednosti? - dramatično je početkom ovoga tjedna Jandrokoviću na Twitteru odgovorila Ana Brnabić.

”Vječna” Vučićeva premijerka i dalje igra svoju ulogu. Za predsjednika će se uplesti gdje treba i ne treba, a sad je retorika podložena zvjezdicama EU zastave. No zaista je deplasirano ovako odgovarati Hrvatskoj u ime države koja već 30 godina skriva podatke o ubijenima i nestalima u Domovinskom ratu. Jesu li to europske vrijednosti?

Samo suđenje ne može se olako uzeti, upozoravaju svi naši pravni stručnjaci, iako se, kako je za t-portal rekla Vesna Škare-Ožbolt, radi o pravosudnoj lakrdiji.

- Čini mi se da je ovo pokušaj da se praktički ‘pretvori’ legitimitet operacije Oluja, koja je nedvojbeno utvrđena kao legitimna na Haškom sudu. Više je razloga za to sad, nakon 27 godina: prvi motiv su unutarnjopolitički problemi pa se ovako, preko klasičnih političkih mamaca, skreće pozornost srbijanske javnosti na nešto drugo, a drugo je to što se oni očito ne mogu pomiriti sa zaključcima i odlukama Haškog suda. Apsolutno nemaju pravo opet analizirati Oluju - istaknula je.

No važno je da se Hrvatska u cijeloj toj lakrdiji postavi kao punopravna članica EU-a te svim dostupnim pravnim sredstvima, legitimno i odlučno, brani svoje građane od ovakvih optužbi i političkih manipulacija. A Srbija ima većih problema od Hrvatske, koliko god oni šutjeli o tome.

Posjeti Express