Sve bliže većina protiv Karamarka; HDSSB i Hrid uskoro iznose svoj stav

Željko Lukunić (PIXSELL)
Za izglasavanje nepovjerenju Karamarku izjasnilo se već 75 zastupnika, od neodlučnih 20 oko polovice ih je vrlo blisko tome da se predsjednika HDZ-a izbaci iz Vlade
Vidi originalni članak

Saborska većina za izglasavnje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku sve je izglednija i lako bi na kraju mogla biti podeblja. HDSSB-ov parlamentarni zastupnik Branimir Glavaš za N1 nije htio otvoreno reći kako će glasati dva HDSSB-ova zastupnika prije formalne stranačke odluke o Karamarkovoj sudbini, ali je dao naslutiti kakav je njegov stav o tome.

"Sabor ne radi. Mi ne radimo. Ne zato što ne bismo htjeli raditi, nego zato što nemamo što raditi. Mi zadnja 3 mjeseca radimo na starim izvješćima iz 2014., 2015., ništa strateško, ništa bitno, ništa reformsko. Sabor ne funkcionira i talac je odnosa u Vladi...", kazao je Glavaš, a što misli o budućnosti HDZ-a i njegovog predsjednika rekao je: "Karamarko i HDZ su u teškoj situaciji i teško će preživjeti 17. lipnja."

Dva HDSSB-ova zastupnika bili su, inače, jedni od mnogih koji su u siječnju glasali za povjerenje vladi Tihomira Oreškovića nakon mučnih mjeseci pregovora. No, tada je Glavaš, osim podrške Oreškoviću, rekao još nešto: "Vi ćete morati braniti svoje ministre, opravdavati ih, ili, ako javnost sazna za neke stvari koje sada ne znamo, bit ćete prisiljeni vršiti kadrovske promjene."

Uvjet po kojem bi HDSSB povukao svoju podršku Vladi zbog umiješanosti supruge Tomislava Karamarka u aferu "Konzultantica" sa svojom tvrtkom Drimia i angažmanom na strani MOL-a, sada se čini da je ispunjen. Stranački sastanak o političkoj sudbini Karamarka u Vladi najavio je i predsjednik Hridi Drago Prgomet.

"Od trenutka pojave ove afere, nismo i nećemo razgovarati s dužnosnicima ni HDZ-a ni SDP-a niti Mosta. Odluka stranke bit će temeljena isključivo na temelju političke odgovrnosti dužnosnika bez obzira o kome se radi i na kojoj je poziciji", rekao je Prgomet. S obzirom na političku povijest Prgometa, Hridi i HDZ-a s Karamarkom na čelu, stav Hridi praktično je već poznat.

U ovom trenutku za opoziv Karamarka već se izjasnio SDP sa svoja 42 zastupnika, 12 zastupnika Mosta, 9 HNS-a, trojica Laburista, 3 IDS-ovca, 2 iz SDSS-a, 2 iz HSU-a, Stipe Petrina, te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. Ukupno, za opoziv je 75 zastupnika. Protiv opoziva Karamarka je HDZ sa 49 zastupnika, 3 iz HSP AS-a, po jedan iz HRAST-a, HDS-a, Jure Martinović iz Mosta i jedan iz BUZ-a.

Neodlučnih je još 20, ali uz izvjesna dva iz Hridi, sve izvjesnija dva iz HDSSB-a, te vrlo izvjesnu trojicu manjinaca koji bi imali rezona glasati protiv Karamarka, to bi bilo već 82, a lako je moguće da na tome ne bi stalo. Sudeći prema najavama iz HDZ-a to bi bio i kraj ove vlade i uvod u prijevremene izbore.

I dok veterani HDZ-a poput Vladimira Šeksa najavljuju bitku za glas svakog zastupnika, a iz SDP-a sve zastupnike pozivaju da prijavljuju DORH-u i policiji svaki pokušaj potkupljivanja i prijetnje, u međuvremenu tjednik Nacional navodi još jednu umiješanost Tomislava Karamarka u poslove oko MOL-a, ovaj put njega osobno.

Posjeti Express