Sve o sramotnom odvajanju djece od roditelja u Americi

REUTERS
Pitanja i odgovori o tome kako je došlo do toga da se bebe odvajaju od majki i očeva kojima možda slijedi i zatvorska kazna radi ulaska u SAD
Vidi originalni članak

Administracija Donalda Trumpa i praksa odvajanja djece od roditelja migrantskih obitelji iz centralne Amerike - i onih koji prelaze ilegalno i onih koji traže azil - kritizirana je od strane Demokrata, a sada već i Republikanaca, koji kažu da je riječ o pretjeranom kršenju ljudskih prava. The Wall Street Journal objašnjava što se točno događa.

Koji je pristup Trumpove administracije prema obiteljima migrantskih obiteljima koje pokušaju ući u SAD?

Imaju pristup "nulte tolerancije" za nezakonito prelaženje migranata iz centralne Amerike, iako većina traži azil. To rješavaju tako da kriminalno gone prekršitelje. Glavni cilj, kaže administracija, jest usporiti broj ljudi koji prelaze granicu ilegalno.

Zašto to vodi tome da se odvajaju obitelji koje pokušavaju ući u SAD, tj. maloljetna djeca od roditelja?

Roditelji i djeca drže se zajedno u prostorijama graničnog nadzora, a djeca i roditelji se odvajaju kada se odrasle vodi na obližnji sud gdje se podiže optužnica. Administracija kaže kako se djeca moraju odvajati od roditelja radi dokumenta imena Flores dogovor, koji brani državi da u zatvor odvodi i djecu migranata.

Dok su roditelji na sudu, za djecu kažu kako nisu u pratnji odraslih te ih se prebacuje u prostorije HHS-a (Health and Services department). Neki se roditelji opet spoje s djecom nakon što ih se optuži za prekršaj ilegalnog prelaska granice.

Što je Flores dogovor?

Do njega je došlo 1997. godine kada su dvije organizacije podigle tužbu gotovo desetljeće ranije te zatražile propitkivanje ponašanja službe za imigraciju prema djeci.

Prema dogovoru, vlada djecu mora prebaciti iz pritvora što je brže moguće roditeljima i drugim odraslim rođacima, a ako toga nema onda programu i sustavu koji prihvaća djecu na skrb, što znači da takve institucije moraju imati licencu za takav posao.

Trumpova administracija kaže da želi od Kongresa da poništi tu praksu kako bi obitelji ostale zajedno u pritvoru, a dok se to ne dogodi mora odvajati prisiljeni su odvajati djecu od odraslih.

Što kažu kritičari?

Kritičari smatraju kako je odvajanje djece, pa i beba i novorođenčadi, od roditelja nehumana praksa. Kažu i kako nema zakona koji nalaže da ih se razdvaja dok se odrasle i tuži radi kršenja zakona.

Godine 2014. kada je Obamina administracija bila suočena s porastom migranata iz središnje Amerike, Bijela je kuća odlučila obitelji držati zajedno pa makar u pritvoru. Pokušali su ubrzati deportacije no sve se zakompliciralo kada je federalni sudac u Kaliforniji donio presudu da je držanje djece u pritvoru, makar s roditeljima, kršenje Flores dogovora. 

Obamina je administracija debatirala o tome da i oni pokrenu trenutnu praksu, no tu su ideju vrlo brzo prekrižili.

Obamini su savjetnici tada rekli kako mnogi migranti koriste komplicirane zakone i dugotrajne postupke prije deportacije kako bi ostali u zemlji.

Što se događa s djecom koja se odvajaju od roditelja?

Federalni zakon zabranjuje da se djeca koja nisu u pratnji roditelja brzinski deportiraju, i traže da ih se preda HHS-u. Glasnogovornik HHS- rekao je kako se djecu drži pod nadzorom države, ili u obitelji koja ih želi primiti ili u sabirnom centru, u prosjeku 56 dana.

Pravnici djeci pomažu da se prijave za azil, a ako im to ne upali može ih se deportirati.

Zašto sve više obitelji prelazi granicu?

Broj obitelji koji prelaze granicu je u porastu proteklih godina, većina ih je iz centralne Amerike i bježe od nasilja u svojim domovinama.

Između prvog listopada i 31. svibnja broj obitelji koji je uhićen na jugozapadnoj granici popeo se za 58 posto u usporedbi s istim periodom godine ranije. Broj djece bez pratnje koja se odvode u centre narastao je za 14 posto.

Koje optužbe i kazne čekaju roditelje koji prelaze granicu s djecom?

Prijete im optužbe za prekršaj ilegalnog ulaska u SAD, za koji je maksimalna kazna šest mjeseci zatvore. Mnogi priznaju zločin pa ih se pusti bez zatvorske kazne.

Koliko se djece drži i gdje su sada?

HHS kaže kako je više od 11.700 djece u pritvoru, i kako je tijekom perioda od šest tjedana od sredine travnja do kraja svibnja oko 2.000 djece odvojeno od 1.940 roditelja, koje službenici opisuju kao "navodne roditelje". Administracija kaže kako ih brinu lažni navodi o obiteljskim vezama, no nisu dali na uvid statistiku u lažnim slučajevima.

Djecu koja se odvajaju od roditelja se sklanja u različite institucije, uključujući i nekadašnji Walmart dućan na jugu Teksasa, kao i novu ustanovu u Tornillu, kraj El Pasa.

Posjeti Express