Tata Zmago Jelinčič mrzi sve što je hrvatsko, kćer sad ide u vojni kamp: Ponosan sam!

Halopix/Pixsell, F.A. Bobo
Šestodnevni vojni kampovi organiziraju se u Bohinjskoj Beli i Nové mestu i ove godine očekuju rekordnih 700 sudionika. Među njima je i 17-godišnja kćer desničara koji ima otvorene teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Mnogi mladi odlučili su ovo ljeto provesti u ljetnom kampu Slovenske vojske, gdje se, između ostalog, upoznaju s pravilima vojničkog života i uče kako preživjeti u prirodi. Političar Zmago Jelinčič otkrio je da je među njima i njegova mlađa kći, 17-godišnja Aleksija Iris Jelinčič, pišu Slovenske Novice.

“Iznimno sam ponosan što je moja mlađa kći odlučila pohađati vojni omladinski kamp”, napisao je.

Mlađa kćer lani je sudjelovala na državnoj proslavi povodom Dana državnosti i baletnoj predstavi u Križankama. Jelinčič je inače u mladosti bio profesionalni plesač ansambla Ljubljanske opere, a i danas rado posjećuje baletne predstave kao gledatelj.

Šestodnevni vojni kampovi organiziraju se u Bohinjskoj Beli i Nové mestu i ove godine očekuju rekordnih 700 sudionika.

"Tijekom kampa mladi stječu vještine, upoznaju pravila vojničkog života, uče kako preživjeti u prirodi i osnovama prve pomoći, upoznaju se s postrojbama Slovenske vojske, a ako su uvjeti i imaju priliku letjeti helikopterom. Tjedan odmora provode u prirodi i društvu svojih vršnjaka, jačajući tako vrijednosti Slovenske vojske kao što su drugarstvo, suradnja, zajedništvo i ciljna usmjerenost", stoji u priopćenju Slovenske vojske. 

Jelinčičeva kći zadobila je 25 šavova i trajne ožiljke nakon nesreće 2021. godine, pisala su 24sata, u njegovoj novoj kući ušla u tuš i za sobom zatvorila staklena vrata koja su se rasula i staklo je palo na nju te ju porezalo po rukama i nogama. Hitno su je prebacili u bolnicu u Izoli gdje su liječnici dva i pol sata operirali. 

Zmago Jelinčič je inače radikalni desničar i ima poseban pik na Hrvate. 

"Za većinu slovenskih problema krivi povijesni usudi te Vatikan i komunisti, kao i susjedni Hrvati jer se Slovenija bez njih nikad ne bi našla u Jugoslaviji", govorio je uoči predsjedničkih izbora još 2012. 

Najavio je da će, ukoliko on pobijedi na izborima, Slovenci u školama učiti da su stari državotvorni narod koji je još u 9. stoljeću sklopio ugovor s Bavarcima, kao i da slovenski nacionalni prostor obuhvaća nekoliko susjednih država. Sloveniju je namjeravao preurediti u federalnu državu s pokrajinama po uzoru na Austriju. 

- Hrvatska nema pravo na Istru, Čakovec i sporno područje lijevo od Mure - tvrdi Jelinčič.

S godinama njegovi radikalni stavovi ne omekšavaju, prije nekoliko mjeseci se oglasio na društvenim mrežama. 

- Što je s Hrvatskom? Ustaška NDH uzela je i dobar dio Slovenije, a dio Slovenije ova je država zadržala i nakon Drugog svjetskog rata. I štoviše: nakon našeg rata za samostalnost,  prepustili su veliki dio slovenskog teritorija današnjoj državi Hrvatskoj... - napisao je osnivač i šef Slovenske nacionalne stranke.  

Posjeti Express