Teroristi umiru sami kao psi: Šefa Hamasa 'nanjušio' dron, Hanijehu bomba pod krevet...

Pixsell/Reuters
Masovnog ubojicu Jahja Sinwara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, ubili su vojnici IDF-a. Divizija za Gazu i 162. divizija imali su obavještajne podatke gdje se skrivaju visoki dužnosnici Hamasa...
Vidi originalni članak

Izraelski dron ulazi u razrušenu zgradu kroz ogroman otvor što su ga napravile rakete. Negdje u tom kaosu, na fotelji sjedi prašnjav čovjek. U trenutku kad mu dron zuji iznad glave, na tri-četiri metra od njega, čovjek baca komad daske ili nekakav štap na njega. Na videu što su ga objavile izraelske oružane snage je Hamasov čelnik Jahja Sinwar. Živ je al to su njegovi posljednji trenuci, uskoro će preminuti nakon obračuna s neprijateljem koji nije prikazan na videu.

Na užasnim fotografijama koje kruže društvenim mrežama nedvojbeno se vidi da je riječ o čelniku Hamasa poznatom po iznimnoj brutalnosti, samo zadnjem u nizu kojeg je smaknuo Izrael.  

Ovo je popis Hamasovih i Hezbolahovih vođa koje je Izrael ubio samo u zadnjih godinu dana, sedam ključnih ljudi palestinskih militanata: Saleh al-Arouri, zamjenik predsjednika Hamasovog rukovodećeg vijeća i osnivač, ubijen je u Bejrutu u navodnom izraelskom zračnom napadu u siječnju 2024.; Marwan Issa, viši vojni zapovjednik i jedan iz zatvorenog kruga koji je znao za plan napada od 7. listopada, ubijen je u zračnom napadu u ožujku; u al-Mawasiju, koji bi trebao biti sigurna humanitarna zona u Gazi, izraelske snage ubile su u srpnju Mohammeda Deifa, Sinwarovog najbližeg suradnika; Fuad Shukr, osnivač Hezbollaha, milicije sa sjedištem u Libanonu koju podupire Iran, ubijen je u zračnom napadu 30. srpnja; dan kasnije, Ismail Haniyeh, predsjednik rukovodećeg vijeća Hamasa, umro je kada je bomba eksplodirala u njegovoj spavaćoj sobi u vladinom pansionu u Teheranu; u rujnu je Hassana Nasrallaha, koji je vodio Hezbollah više od tri desetljeća, ubio Izrael u nizu napada na podzemno sjedište skupine u Dahiehu, južnom predgrađu Beiruta... 

A sad su masovnog ubojicu Jahju Sinwara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, ubili su vojnici IDF-a, potvrdio je u četvrtak izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz. 

Nagrada 400.000 dolara za glavu Sinwara: Identificirali ga prema zubima

Zubarski kartoni pomogli su Izraelu identificirati Sinwara, rekao je američki dužnosnik za CNN. Kasnije su dobili i DNA potvrdu. Izraelska vlada ima Sinwarovu biometriju jer je proveo više od dva desetljeća u izraelskom zatvoru zbog ubojstva.

Jahja Sinwar bio je opaki i nepokajnički terorist odgovoran za najveći masakr Židova od holokausta. Po njegovom nalogu teroristi Hamasa ubijali su Izraelce, Amerikance i građane više od 30 zemalja. Oteli su i kao taoce držali djecu, starce i druge civile, objavio je u službenom priopćenju State Department. 

"Danas se prisjećamo žrtava Sinwarovih neizrecivih zločina i nadamo se da će im njegova smrt donijeti neku mjeru pravde. Sjedinjene Države stoje uz Izrael u traženju odgovornosti odgovornih za 7. listopada i osiguravanju da se takav napad više nikada ne ponovi.", stoji u priopćenju. 

Kako piše NY Times, Sinwar je odigrao središnju ulogu u planiranju iznenadnog napada na južni Izrael 7. listopada 2023., u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, 250 drugih vraćeno u Gazu kao taoci. Izraelska vojska je bacala letke iznad Gaze nudeći nagradu od 400.000 dolara za informacije o tome gdje se on nalazi.

Više od godinu dana im je bježao krijući se u tunelima koje je Hamas iskopao ispod Gaze. Izgradio je silu sposobnu napasti najsofisticiraniju vojsku Bliskog istoka unatoč čvrstoj izraelsko-egipatskoj blokadi Gaze. Ali napad od 7. listopada natjerao je Izrael da se obveže ne samo na okončanje Hamasove 17-godišnje vladavine Gazom, već i na potpuno uništenje skupine, piše NY Times.

Izrael je proteklih tjedana žestoko udario na Gazu. Divizija za Gazu i 162. divizija imali su obavještajne podatke kako bi se na određenim podrumima u Gazi mogli skrivati visoki dužnosnici Hamasa.

Kako su otkrili Jahju Sinwara?

A onda su u srijedu vojnici iz 828. brigade vidjeli kako nekoliko militanata Hamasa ulazi u zgradu i naredili su napad, piše Times of Israel.

Prema Izraelskom vojnom radiju, koji financira država i kojim upravljaju Izraelske obrambene snage (IDF), izraelska vojska otkrila je "sumnjivo kretanje" na gornjem katu zgrade, pa je pucala na nju iz tenka, piše CNN. Kasnije je dron skenirao područje napada, a vojnici su prepoznali lice Sinwara u ruševinama.

IDF je prethodno otkrio "neuobičajenu aktivnost" u tom području, izvijestila je radio postaja, pa je prošlog tjedna odlučio "pojačati skeniranje i ne odlaziti".

Nakon napada išli su u provjeru i otkrili čovjeka koji jako podsjeća na Sinwara. Službeno - nisu ni znali da bi on mogao biti na tom području. Informaciju su držali za sebe, ali jučer je procurilo - "možda smo ubili novog vođu Hamasa". Satima se špekuliralo je li zaista poginuo.

Društvenim mrežama počele su kružiti i fotografije koje navodno prikazuju mrtvo tijelo čovjeka koji je vodio Hamas u Gazi od 2017.-2024. Na njima je čovjek koji jako podsjeća na Sinwara. Na slici se vidi kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade s ozbiljnim ozljedama lubanje.

State Department na brifingu za novinare poručio je da je Sinawr bio "glavna prepreka" okončanja rata, koji je započeo kad je Sinvar orkestrirao napad na južni Izrael u kojem su palestinski militanti ubili oko 1200 ljudi, a oteli 250.

Bidenova administracija neuspješno je mjesecima radila s posrednicima Katrom i Egiptom u korist postizanja sporazuma kojim bi se prekinule izraelske operacije u Gazi u zamjenu za puštanje talaca koje je Hamas oteo prije godinu dana.

Proteklih tjedana, Sinwar nije uopće želio pregovarati, rekao je Miller.

"Prepreka je očigledno uklonjena. Ne mogu predvidjeti da će se tko god zamijeni Sinwara složiti s primirjem, no uklonjena je glavna prepreka koja je proteklih mjeseci sprječavala postizanje primirja", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Washington će sada "pojačati" svoje napore i pokušati progurati prijedlog "koji je već neko vrijeme na stolu", rekao je Miller, no nije otkrio detalje.

Posjeti Express