Tko ide u HNB na bogovsku plaću od 7200 € neto? HDZ, naravno, ima svoje favorite

Slavko Midžor (PIXSELL)
Osim sitnog veza po briselskim i frankfurtskim hodnicima, gdje Vujčić pliva kao riba u vodi, u nadležnosti HNB-a su stabilnost cijena, platni promet, kontrola financijskog sektora te upravljanje deviznim rezervama
Vidi originalni članak

Guverneru Borisu Vujčiću sredinom srpnja istječe drugi mandat na čelu HNB-a, a uz njega otvaraju se još tri pozicije, jedna zamjenička, koju drži Sandra Švaljek, bivša ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, te dva viceguvernerska mjesta. Vodstvo HNB-a čine guverner, zamjenica guvernera i šest viceguvernera. Za godinu dana mandat istječe još dvama viceguvernerima, piše Ljubica Gatarić u novom Expressu. 

Reizbor je dobio i dozu svjetskoga glamura nakon što ga je javno podržala francuska političarka i šefica Europske središnje banke Christine Lagard, godinama na vrhu Forbesove liste najmoćnijih žena svijeta. Ujedno je i prva žena izabrana na čelo MMF-a, kao i prva guvernerka Europske središnje banke.

U srpnju 2018. godine, piše Express, u prvi tim HNB-a ušli su, uz blagoslov premijera Plenkovića, ekonomistica i političarka Sandra Švaljek, docent Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Roman Šubić, trenutno najmlađi dužnosnik HNB-a (43 godine), te 70-godišnji veteran HNB-a Slavko Tešija, za kojeg se pretpostavlja da će u mirovinu. Tešija je svoj viceguvernerski mandat odradio tiho, ali ga se s vremena na vrijeme spominjalo kao najbolje plaćenog državnog dužnosnika, koji je, zbog mnogo staža, neko vrijeme zarađivao malo više i od guvernera Vujčića. Nakon posljednje povišice, mjesečna plaća kreće im se oko 7200 eura neto.

Cijelu priču o borbi za fotelje u HNB-u pročitajte OVDJE

Posjeti Express