Tragedija na 'plus 51': Tko je kriv za preko tisuću mrtvih na hadžu, hodočašću u Meku?

Na vjerskim osjećajima okreće se ogroman novac. Primjerice, za prijevoz autobusima na hodočašće u Meku, boravak u klimatiziranim šatorima i medicinsku pomoć, ako je potrebno, vjernici plate i do pet tisuća eura
Vidi originalni članak

Barem jednom u životu svaki musliman dužan je poći na hadž, hodočašće u Meku. Ove godine završilo je velikom tragedijom, nepodnošljive vrućine, bilo je 51 stupanj Celzijusa, odnijele su živote više od tisuću ljudi tijekom hadža od petka 15. do srijede 19. lipnja. Više od 600 ih je preminulo samo iz Egipta. Prošle godine potvrđeno je više od 300 umrlih tijekom hadža, većinom Indonežana.

Na vjerskim osjećajima okreće se ogroman novac i vjernici iz, primjerice, Egipta plaćaju i do pet tisuća eura za organiziran put u Meku koji uključuje prijevoz autobusima, boravak u klimatiziranim šatorima i medicinsku pomoć ako je potrebno. Neki za to daju životne ušteđevine. Udovica Effendiya (70) iz sjevernog Egipta ništa od toga nije imala, prodala je svoj nakit da bi mogla vidjeti Meku, piše BBC. 

No sa svojih 70 godina, bez pristupa hlađenim šatorima nije imala nikakvih šansi na "plus 50 stupnjeva". Preminula je. Naime, oni koji si ne mogu to priuštiti pokušavaju sudjelovati na hadžu bez službene dozvole koju se plaća i dodjeljuje po kvotama, a omogućuje pristup klimatiziranom šatoru. 

Effendyi je lokalni organizator putovanja, kaže obitelj, naplatio pola iznosa, oko 2500 eura i za to je prodala svoj nakit. Nije imala cijeli iznos pa nije mogla ići s "vizom" za hadž, koja podrazumijeva boravak u klimatiziranim prostorima. Išla je s turističkom vizom. 

- Na Arafatov dan, od večeri 14. do večeri 15. lipnja, hodočasnici su po nezamislivoj vrućini od zalaza sunca do zalaza sunca molili na planini Arafat, oko 20 kilometara od Meke - priča za BBC Tariq, najstariji Effendiyin sin:

- Svaki put kad sam je nazvao na video-poziv cijedila se voda s nje. Zadnji put kad smo se čuli izgledala je sasvim iscrpljeno. Autobus ih je doveo do 12 kilometara od planine Arafat i tamo ih ostavio. Žena od 70 godina, moja majka morala je hodati 12 kilometara! 

Tariq i obitelj pokušali su nakon tragedije kontaktirati lokalnog organizatora putovanja, ali on se više ne javlja. 

Malo prije nego što je preminula, Effendiya ih je nazvala i rekla kako osjeća da joj duša napušta tijelo. Umrla je pokušavajući doći do daha u hladu na uglu ulice.
Njezina djeca tješe se činjenicom da je pokopana u Meki.
- Nadala se da će umrijeti i biti pokopana u svetom gradu - kažu. 

Egipatski premijer Mostafa Madbouly rekao je da će se otvoriti istraga o aktivnostima svih turističkih kompanija uključenih u slanje neregistriranih hodočasnika u Saudijsku Arabiju.

Početkom lipnja saudijske vlasti objavile su da su njihove snage sigurnosti otjerale iz Meke više od 300.000 neregistriranih hodočasnika, od kojih su 153.998 bili stranci koji su ušli u zemlju s turističkim vizama.

No čini se da je velik broj tajnih hodočasnika sudjelovao u ritualima koji su trajali nekoliko dana, od petka. Smrtne slučajeve potvrdili su Egipat, s više od 600, te Pakistan, Malezija, Indija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i Irački Kurdistan.

Posjeti Express