Traži se smrtna kazna za ubojice Khashoggija

Reuters/Pixsell
Ubojstvo novinara smislio je i organizirao bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, tvrdi saudijsko tužiteljstvo
Vidi originalni članak

Saudsijki državni tužitelj zatražio je u četvrtak smrtnu kaznu za petero ljudi optuženih za sudjelovanju u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.

U svezi s tim ubojstvom počinjenim u saudijskom konzulatu u Istanbula uhićeno je 18 ljudi, a protiv njih 11 kasnije je podignuta optužnica. Za petero se traži smrtna kazna, rekao je dužnosnik saudijskog tužiteljstva na konferenciji za novinare u Rijadu.

Imena nije objavio. 

Ubojstvo novinara smislio je i organizirao bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, rekao je. 

“Još čekamo odgovor Turske na naš zahtjev da nam predaju dokaze i audio snimke vezane uz slučaj", dodao je dužnosnik. 

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. Nakon dugog negiranja, Saudijska Arabija je pod pritiskom javnosti priznala da je novinar ubijen, te objavila da je uhitila 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom.

Glavni tužitelj Istanbula Irfan Fidan objavio je da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije, nakon čega je njegovo tijelo raskomadano, otopljeno u kiselini i bačeno u kanalizaciju.

Od prvog trenutka otkako je prošlog mjeseca službena Ankara optužila Saudijsku Arabiju da je u njenom konzulatu u Istanbulu ubijen novinar Washington Posta Saudijac Jamal Khashoggi, saudijske vlasti prošle su put od negiranja takvog nečega sve do priznanja zločina, pa i istrage među službenicima vlastitih obavještajnih agencija.

Vlasti Recepa Tayyipa Erdogana od izbijanja skandala vrlo su postepeno dozirale informacije, navodeći Saudijsku Arabiju i Mohammeda bin Salmana da se serijski kompromitiraju negiranjem, pa priznavanjem sve daljih i daljih i sve gorih optužbi. Do sadržaja snimke CIA je došla kada je prošlog mjeseca direktorica agencije Gina Haspel putovala u Ankaru. Turske vlasti snimku su joj pustile, predale su joj transkripte, ali joj nisu predale i kopiju same snimke kako bi je CIA i sama analizirala.

Posjeti Express