Trumpov nacist: Hrvatskoj je 90-ih prodavao kalašnjikove

Screenshot Youtube
1990. je osumnjičen u aferi Špegelj, poslije je podržao Jobbik u traženju Međimurja
Vidi originalni članak

Kneže viteže, kad te vidješe, razveseliše li ti se. Takvim je uzvikom obilježeno imenovanje bivšeg šefa Sabora Željka Reinera u u red Vitezova Svetoga groba jeruzalemskog. Međutim, jedan drugi "knez vitez" danas drma na svjetskoj političkoj sceni. Taj vitez sjedi u Bijeloj kući i redovito savjetuje američkog predsjednika Donalda Trumpa o nacionalnoj sigurnosti!

Odnosno, Sebastian Gorka činio je to do petka, kada je objavljeno da napušta Bijelu kuću.

U medijima kruže oprečne informacije o tome je li smijenjen ili je dao ostavku.

Raspad sustava Fotka koja potvrđuje da Trump nema pojma što radi

"Sebastian Gorka nije podnio ostavku, ali mogu potvrditi da više ne radi za Bijelu kuću", rekao je dužnosnik Trumpove administracije koji je htio ostati anoniman.

Sebastian Gorka je Mađar rođen u Velikoj Britaniji. Vratio se u domovinu roditelja nakon sloma komunističkog režima.

Tijekom pohađanja fakulteta na Sveučilištu u Londonu prijavio se za vojnu obuku pa su ga angažirali na nekim lakšim obavještajnim poslovima jer je znao ruski. U službenoj biografiji piše da se vratio u domovinu 1992. godine, ali neslužbeno se priča da se vratio i puno ranije te da je s ministrom Ernom Raffaijem sudjelovao u prodaji mađarskog oružja Hrvatskoj.

Riječ je o čuvenoj pošiljci od tridesetak tisuća kalašnjikova. Raffai će tvrditi da su "namjerno prodavali oružje u Jugoslaviji" jer su "planirali da će doći do još goreg sukoba što bi omogućilo Mađarskoj da proširi svoj teritorij na područje Srbije i Hrvatske". Prevedeno, može se reći da je aktualni Trumpov savjetnik prodavao oružje Hrvatskoj kako bi se raspirio rat u kojem će Budimpešta ostvariti svoje velikomađarske težnje!

Umirovljeni general Martin Špegelj o toj famoznoj pošiljci kalašnjikova, nakon koje je Kontraobavještajna služba bivše JNA, KOS, u siječnju 1991. u udarnom televizijskom terminu plasirala film koji za cilj ima hrvatsku stranu prokazati agresorskom prema JNA i stvoriti atmosferu za provedbu državnog udara, jednom je rekao za Večernji list:

"Mogu reći da smo 1990. godine iz Mađarske legalno nabavili 30.000 komada različita oružja, i to smo platili tadašnjih 11,5 milijuna maraka. Isplatu je provelo Ministarstvo financija, a Franjo Gregurić je sklopio konkretan ugovor o nabavi".

Početkom tjedna objavljeno je da trojica demokratskih senatora traže očitovanje Trumpove administracije o tome vodi li se kaznena istraga protiv njegova savjetnika Gorke, ali ne zbog trgovine oružjem, nego zbog toga jer nije otkrio da je član mađarske neonacističke organizacije Red viteza (Vitezi Rendi), pronacističke skupine koja je formalno ukinuta još 1944. godine. Njihovi članovi bili su dobrim dijelom upleteni u pogrom mađarskih Židova tijekom nacističke okupacije.

No Gorka se toliko ponosi vitezima i članstvom u toj opskurnoj grupi, da je njihovu medalju nosio na Trumpovu inauguralnu zabavu. "Kad se pojavio na američkoj televiziji s našom medaljom, bili smo iznimno ponosni", ispričao je glasnogovornik jedne od povijesnih sljedbenica Reda Andras Horvath za jedan američki medij. Sljedbenici Reda su se javno hvalili da je Gorka njihov član, što je Sebastian odmah negirao.

Pad potpore Svaki osmi Trumpov glasač danas ne bi glasao za njega

"Gorka je navodno sakrio članstvo u organizaciji Vitezi Rendi, ultradesnoj antisemitskoj mađarskoj organizaciji s povijesnim vezama s nacistima, kad je podnio zahtjev za američkim državljanstvom", napisali su u najnovijem pismu senatori Dick Durbin, Richard Blumenthal i Benjamin Cardin.

John Molar-Gazso, kapetan jednog od modernih redova, negirao je da su oni antisemitski nastrojeni i prebacio se na standardnu prikrivenu neonacističku priču da je riječ "samo o konzervativnim kršćanima koji vole vlastitu vojnu povijest". "Nikad nismo bili fašistička grupa, a naši članovi su oduvijek branili nacionalne interese", rekao je Molar-Gazso.

Sebastian Gorka kasnije će govoriti da nosi medalju Reda samo kako bi odao počast ocu, ali se ipak pokazalo da to nije nužno istinito. Gdje ima dima, ima i vatre, reklo bi se u narodu, a oko Gorke ima jako puno dima, i to crnog dima. Nezavisni mediji otkrili su njegov stari intervju na mađarskoj televiziji gdje je podržavao osnivanje Mađarske garde, praktički paravojnog krila desničarskih ekstremista iz Jobbika, onih koji ne skrivaju da bi rado vidjeli Međimurje u sastavu Mađarske.

"Garda je odgovor na veliku društvenu potrebu. Mađarska vojska je u lošem stanju i potpuno oslikava stanje u mađarskom društvu. Ova država ne može se obraniti", rekao je tad Gorka. Mađarska garda podsjeća na Slavonsku sokolsku gardu koju je osnovao Branimir Glavaš.

I Mađari su bili veliki obožavatelji crnih košulja, i Mađari su bili uvijek bez oružja, ali su voljeli paradirati okolo. Za razliku od, potpuno slučajno tako nazvane, Glavaševe SS garde, Mađarska garda je službeno zabranjena i raspuštena naredbom suda u Budimpešti u ljeto 2009. godine. Nakon kraćeg rada za Breitbart, u kojemu je bio zadužen za teme od nacionalne sigurnosti, Gorka je slijedio Bannona u Bijelu kuću.

Sad je zadužen za savjetovanje predsjednika Trumpa, a upućeni kažu da mu Donald bezrezervno vjeruje kad je riječ o terorizmu. Gorkin rad u Breitbartu bio je standardan za taj medij. Uobičajeno bi iznosio neistine, skrivao određene podatke ili činjenice te iskazivao antisemitske i protumuslimanske stavove.

Zbog svega toga stručnjaci su bili šokirani što mu je Trump povjerio tako visoku poziciju u Bijeloj kući, u kojoj je nadživio čak i bivšeg šefa Bannona, kojega mnogi smatraju glavnim i odgovornim za Trumpovu pobjedu na izborima lani. "Meni je zastrašujuće da jedan takav amater može dosegnuti takve visine. On nije čovjek koji bi trebao raditi bilo gdje u blizini Bijele kuće", rekao je David Ucko, izvanredni profesor na National Defense University za Rolling Stone.

Kasnije je otkriveno da Gorka zarađuje oko 150.000 dolara godišnje i nitko ne zna što on točno radi u Bijeloj kući. Jedni će reći da je odgovoran za Trumpov zaokret prema Saudijskoj Arabiji, a drugi da mu je jedini posao otići na intervju i braniti posljednji Trumpov gaf kao nešto savršeno točno i ispravno. Brojni izvori će reći da je to obični nepotizam zato što je Gorka došao u paketu s Bannonom. Naravno, ne bi bio kvalitetan nepotizam da i Gorkina supruga, Katharine Cornell Gorka, nije dobila posao u američkoj administraciji.

Što očekivati... Sad se pitaju i to: Može li Trump pomilovati sam sebe?

Početkom ove godine počela je raditi kao savjetnica u ministarstvu nacionalne sigurnosti, i to u njihovu uredu za politiku. Prema svemu sudeći, Gorka je i iznimno tašta osoba zato što redovito traži da mu se ljudi obraćaju s "doktore Gorka", otkako je 2008. zaradio doktorat na sveučilištu Corvinus u Budimpešti. Ozbiljni stručnjaci su se sprdali s kvalitetom njegove diplome, a jedan je išao tako daleko da je rekao da bi Gorki bilo bolje da je poštom naručio doktorsku titulu.

Na stranu kvaliteta njegove doktorske disertacije ili sveučilišta na kojem je obranio doktorat ili čak i komisije pred kojom je branio disertaciju, stručnjaci upozoravaju da su teze iz doktorata zabrinjavajuće. "Nikad nisam čuo teze koje me više posjećaju na ideologiju nacističke Njemačke, pa i totalitarističke recepte Sovjetskog Saveza", rekao je Patrick Eddington s Instituta Cato.

Gorka je, naime, zastupao teze da bi trebali smanjiti pravne razlike između vojske, policije i obavještajnih službi što je nekima poslužilo kao još jedan dokaz da je Sebastian protivnik demokracije i svega što demokracija sa sobom donosi. Početkom svibnja ove godine pojavile su se glasine da je Gorka na izlaznim vratima Bijele kuće zato što je, navodno, bio preveliki izvor kontroverzi čak i među američkim konzervativcima.

Gorkina antisemitska prošlost nije mu podizala ugled među etabliranim političarima i grupama, ali sve to mu još nije došlo glave. Dok je hrvatski knez vitez napustio svoje mjesto prije dovršetka službenog portreta, mađarsko-britansko-američki vitez i dalje sipa savjete Trumpu u uho.

Zanimljivo je i otkriće BuzzFeeda, koji je objavio da Gorka nije prošao sigurnosnu provjeru kad je trebao dobiti posao u mađarskom parlamentu. Tu se Gorku opisuje kao prodavača magle, ali i samoreklamera. Greg Jaffe iz Washington Posta sve je Gorkine teze nazvao opasnim pojednostavljivanjem koje će odbiti i ono malo muslimanskih saveznika od SAD-a.

Posjeti Express