Tu robijaju Joca Amsterdam, Legija i Zver, u svakoj sobi je televizor, imaju čak i bazen!

HaloPix/PIXSELL
U srbijanskom vicu knez Miloš Obrenović nudio Požarevčanima da im napravi bolnicu ili školu, ali oni vele da bi najviše željeli - zatvor. Zašto, upita knez. "Pa da budemo bliže našoj djeci!", odgovoriše Požarevčani
Vidi originalni članak

Tamo robijaju najpoznatiji srpski kriminalci poput Milorada Ulemeka Legije, nekadašnjeg šefa "crvenih beretki" osuđenog na 40 godina za ubojstvo premijera Zorana Đinđića. Odslužio je otprilike pola kazne. 

U Zabeli kraj Požarevca robijali su ili i dalje služe kaznu Svetozar Marković, Vasa Pelagić, Vlado Dapčević, Đura Đurović, Mihajlo Mihajlov, Zvonimir Begić, Adem Demači, Kristijan Golubović, Sretko Kalinić zvani Zver (on se i oženio u zatvoru), Rade Marković, Zvezdan Jovanović, Aljbin Kurti, Dragoljub Milanović, Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, Miloš Simović, Radomir Marković i mnogi drugi.

"Maximum Securite Prison! Ko se jednom zabelske vode napije i zabelskog hleba najede, taj ce u Zabelu sigurno opet doći!!!" Stoji to u opisu davno zamre Facebook stranice K.P:Z. odnosno Kazneno popravnog doma Zabela. Bit će da je autor stranice opet završio iza šest metara visokih zidina najstrože čuvanog zatvora u Srbiji. Jer ko se jenom zabelske vode napije...

Međutim ni srpski Alcatraz, kako ga zovu, više nije što je bio. Barem ako je suditi prema današnjoj vijesti iz Požarevca. Jedan zatvorenik pobjegao je u srijedu iz zatvora Zabela, zatvorski djelatnici su u pokušaju bijega spriječili drugoga, javlja Nova.rs. Prema neslužbenim informacijama, oni su preskočili zid koji je na nekim mjestima visine šest metara... Nikome nije jasno kako. 

Četiri su stražarske kule, ulazna vrata su blindirana i debela desetak centimetara, imaju elektronsko otvaranje i zatvaranje. Svaki zatvorenik ima ćeliju od sedam kvadratnih metara s krevetom, radnim stolom i sanitarnim čvorom. Ako ga donesu ili kupe, zatvorenici mogu i televiziju gledati. Na više od 2200 kvadrata svakog zatvorenika "špijunira" više od stotinu kamera. 

Znate onaj srpski vic kad je knez Miloš Obrenović pitao stanovnike Požarevca  - što bi htjeli da im sagradi u njihovom gradiću? Nudio je bolnicu, htio im napraviti školu, ali oni su rekli da bi najviše željeli - zatvor. Iznenađeni knez, kaže legenda, u čudu ih upita zašto baš žele zatvor? 

- Pa da budemo bliže našoj djeci! - odgovoriše. 

Zatvor je izgrađen je po ugledu na pensilvanijsku koncepciju ćelijskog sistema, pisao je Mondo.rs, s veličinom ćelija 2x4 metra i galerijama na dva nivoa. Osuđenici smješteni u ovom objektu koji predstavljaju opasnost po sebe i druge ili su skloni bijegu nisu potpuno izolirani. Imaju zajedničke prostorije. 

Kapacitet Zabale je 1750 zatvorenika s tim da je 150 baš pritvorenih, 400 njih iz poluotvorenog odjela i 100 osuđenika u otvorenom odjelu. Dvijetisućite godine izbila je velika pobuna zatvorenika i u potpunosti su uništeni peti i šesti paviljon, a sedmi je devastiran.

Ustajanje je u šest ujutro, svjetla se gase točno u 23.07. Svaki zatvorenik ima pravo na sat vremena šetnje na dan. S posjetiteljima zatvorenici razgovaraju kroz neprobojno staklo, interfonom. 

Legija, Joca Amsterdam i Zver uživaju međutim u neobičnom detalju kojeg baš i nema u drugim zatvorima. Imaju svoj vlastiti bazen! Skoro pa olimpijskih dimenzija. Bizarno, dok se drugi kupaju pored bazena stoji lik s majicom na kojoj piše "spasitelj". On je isto osuđenik, ali ima licencu za spasitelja. Uokolo bazena su sprave za bildanje. 

Pa bildaju i plivaju, što bi drugo radili, ali i to čovjeku dosadi nakon deset-dvadeset-trideset godina robije. 

Posjeti Express