Je li ovo kraj Wagnera?! Ubili Prigožinova nasljednika u Africi: 'Sredio osmoricu, ali...'

Tijela militanata iz Wagner PMC-a koji su poginuli u srpnju u Maliju "u borbi s islamistima" vraćena su u Rusiju 8. listopada, broj im se ne zna. Ubili su ih malijski pobunjenici iz Tuarega
Vidi originalni članak

U Maliju je 12. listopada tijekom borbene misije poginuo zapovjednik 9. jurišne jedinice Wagner PMC-a Mihail Prikhodko, izvijestila je privatna ruska vojna tvrtka. Posthumno će mu biti dodijeljena zvijezda heroja Wagner PMC-a.

“Toga dana manevarska grupa 9 SHO, izvršavajući borbenu zadaću, susrela se s nadmoćnijim snagama terorista. Michael je odlučio smjesta rasporediti skupinu za brzo reagiranje u područje borbe i osobno ju je vodio", objavio je Telegram kanal "Unloading Wagner". Prema njima, Mihail Prihodko je "uništio osam militanata", ali je preminuo od posljedica ranjavanja.

Tijela militanata iz Wagnera koji su poginuli u srpnju u Maliju "u borbi s islamistima" vraćena su u Rusiju i 8. listopada, broj im se ne zna. Čini se da ih malijski pobunjenici ubijaju kao muhe. Krajem srpnja, koalicija naoružanih skupina u sjevernom Maliju rekla je da su pobunjenici iz Tuarega ubili i ranili desetke vladinih vojnika i ruskog vojnog osoblja iz Wagner PMC-a blizu granice s Alžirom.

U kolovozu prošle godine Jevgenij Prigožin, tadašnji šef ruske plaćeničke grupe Wagner, bio je upravo napustio Mali gdje je snimio video s obećanjem da će učiniti “Afriku još slobodnijom”. Nakon toga je poginuo u avionskoj nesreći u svojoj domovini.

Predsjednik Centralnoafričke Republike Faustin-Archange Touadera bio je prvi koji se okrenuo zastrašujućoj miliciji 2018. godine, javljala je Al Jazeera

- Prigožinovom smrću ne mijenja se mnogo na mjestima kao što su Mali i Centralnoafrička Republika, jer su već postojale veze i ugovori. A Rusi su rekli da će poštovati te ugovore. Pravo pitanje je što će biti u zemljama gdje je Wagner pokušavao proširiti prisustvo, poput Burkine Faso ili Nigera. Hoće li se ta ekspanzija nastaviti pod ruskom vladom? - rekao je nakon smrti Prigožina Cameron Hudson, viši suradnik u Afričkom programu Centra za strateške i međunarodne studije. 

Još u kolovozu u Moskvi, ispred improviziranog spomenika koji je podignut nakon smrti vođe ruske skupine plaćenika Wagner Jevgenija Prigožina i zapovjednika grupe Dmitrija Utkina 2023., održana je komemoracija u znak počasti borcima Wagnera, koji su ubijeni u Maliju od strane sjeverno-tuareških pobunjenika. Deseci fotografija svjedoče o brojnim Wagnerovim žrtvama. Pitanje je hoće li se plaćenička vojska od toga ikad oporaviti. 

PMC Wagner je de facto tajna kompanija, bez poznate adrese, bez javnog broja telefona ili nekih službenih podataka, koja regrutira stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca, pisao je Express. Prigožin je, upravljajući privatnom vojskom, zgrnuo bogatstvo koje se procjenjivalo na desetke milijune eura. No u misterioznoj nesreći prošle godine eksplodirao je njegov avion... 

Prigožin je godinama kontrolirao mrežu ruskih kompanija uključujući i Concord Management and Consulting. Ministarstvo financija SAD-a tvrdilo je kako Wagnerom upravlja Dmitrij Utkin, koji je također poginuo na letu s Prigožinom. 

Još jedna ruska kompanija s interesima je M-Finans, koju vodi 54-godišnji Evgenij Khodotov, pisao je Express. Sami će pod svojom glavnom djelatnosti navesti "vađenje dragog kamenja". CNN je utvrdio kako njihovi podaci o registraciji navode e-mail adresu s istom domenom koju ima kompanija nazvana Concord Catering, još jedna kompanija koja je bila dio Prigožinovoga carstva.

Puno toga ukazuje da su ruski plaćenici ratovali u Africi u zamjenu za vađenje dragoga kamenja, na taj način su i zgrnuli milijarde potrebne za financiranje privatne vojske. No Prigožinov marš na Moskvu bio je početak kraja Wagnera. Misteriozna smrt najprije Prigožina i Utkina ih je dotukla, a ubojstvo desetina njihovih plaćenika u Maliju moglo bi biti završno poglavlje o Wagneru. 

Osim ako Vladimir Putin ne odluči drukčije. 

Posjeti Express