Ovo je El Mayo, pravi Narcos i šef narko-kartela Sinaloa, FBI i CIA su ga lovile 50 godina

Meksički kartel Sinaloa samo na mito trošio je oko milijun američkih dolara na mjesec. Koliko je žilav bio 76-godišnji El Mayo najbolje svjedoči podatak da ga američke službe love još od sedamdesetih godina
Vidi originalni članak

Ismaela Zambad Garcíju, 76-godišnjeg šefa meksičkoga narko-kartela Sinaloa poznatijega kao El Mayo, američke službe FBI, CIA i DEA lovile su nevjerojatnih 50 godina, da bi se na kraju ispostavilo kako je pod stare dane ulovljen u El Pasu, u Texasu. Taj kraj inače zovu rajem za umirovljene narko-šefove. Žilavi El Mayo ikad prije nije bio uhićen. Skupa s njim pao je i Joaquín Guzmán López, sin zloglasnog El Chapa.

Kartel Sinaloa jedan je od najmoćnijih na svijetu, nekoć ga je vodio zloglasni El Chapo, a sad je vrlo visoko u hijerarhiji bio njegov uhićeni sin. Za razliku od El Chapa, koji je 2019. osuđen na doživotnu kaznu i u Meksiku je imao praktički statu celebrityja - bio je češće na naslovnicama nego najveće meksičke zvijezde - El Mayo je "old school" kriminalac i desetljećima je u tišini vodio jednu od najopasnijih kriminalnih organizacija na svijetu. Imao je iznimno jake političke veze u Meksiku i kažu da je kartel Sinaloa samo na mito trošio oko milijun američkih dolara na mjesec. Koliko je žilav bio najbolje svjedoči podatak da ga američke službe love još od sedamdesetih godina. 

Amerika je najvažnije tržište za kartel Sinaloa, počeli su davno s marihuanom, pa nastavili s kokainom, heroinom, metamfetaminom i MDMA-om, da bi ih krijumčarili u SAD imali su godinama i posebnu mrežu podzemnih tunela na granici. 

Partnerstvo El Chapa i El Maya se učvrstio početkom 2000-ih, nakon što je El Chapo pobjegao iz zatvora u Meksiku. Dvojica muškaraca sklopili su jedno od najprofitabilnijih i najkrvavijih partnerstava u analima kriminalne povijesti, uključujući međunarodnu trgovinu drogom, masovna ubojstva i političku korupciju, piše The New York Times. 

El Mayo je, međutim, doživio veliku izdaju - na suđenju El Chapu njegov vlastiti sin Vicente Zambada Niebla svjedočio je za tužiteljstvo, cinkao je detaljan prikaz poslovanja kartela. 

Posjeti Express